Wanneer kun jij je (lease) auto het beste verkopen?

auto-verkopen-tips-lease-juiste-tijd

Wanneer kun je het beste je huidige auto verkopen? Het antwoord daarop is vrij simpel: dat bepaal je helemaal zelf! Daar is geen standaard antwoord op te geven. Heb je je huidige auto niet meer nodig, is je auto aan het einde van zijn latijn of wil je graag een andere (nieuwe) auto? Dan kun je je huidige auto het beste verkopen. 

De juiste tijd bestaat niet

De ene automobilist heeft om de zoveel jaar of maanden graag een nieuwe auto, terwijl de ander ermee doorrijdt tot de auto op is. Het hangt dus af van jouw wensen, eigen en situatie. Wat de reden ook is, jij bepaalt wanneer het de beste tijd is om afscheid van je auto te nemen. Er zijn een tal van redenen waarom je jouw huidige auto wilt verkopen en een nieuwe wilt aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding, een auto van de zaak krijgen of een auto die helemaal op is.

Hoeveel kun je voor je auto krijgen?

Hoe nieuwer de auto, hoe meer je auto waard is. Daarnaast wordt de waarde ook bepaald door andere factoren zoals het model, merk, opties en accessoires. Een auto die schade heeft geleden brengt natuurlijk ook minder op. Tevens bepalen andere vergelijkbare auto’s hoe populair de auto is. 

Een auto van de zaak rijden?

Wanneer je via je werkgever of zakelijk leasen een auto van de zaak kunt rijden, heb je in de meeste gevallen je eigen auto niet meer nodig. Met een auto van de zaak mag je 500 kilometer privé rijden. Als je meer rijdt, betaal je bijtelling. Het is noodzakelijk en dus verstandig om je kilometers bij te houden. Zit je onder die 500 km privé dan kun je dat aangeven en moet je laten zien dat het echt zo is, alleen dan kom je in aanmerking om geen bijtelling te betalen. 

Wanneer de auto op is..

Wanneer het moment daar is en je auto komt niet meer door de apk-keuring dan is het tijd om een nieuwe auto te komen. Je mag dan niet meer met de auto de weg op! De auto wordt economisch of technisch total loss verklaard. Bij de 100.000 kilometer moet van de meeste auto's de distributieriem worden vervangen, dat is vaak ook een goed moment om de auto te verkopen. Wanneer de auto op is zijn er vaak nog wel onderdelen die kunnen worden hergebruikt. Je kunt een sloopauto dus vaak prima nergens naartoe brengen en aanbieden om zo toch nog heel iets geld te vangen.

Hoe zit dat dan met een lease auto?

Wanneer je een lease auto hebt lever je deze in de meeste gevallen weer in bij het leasebedrijf en kun je na je contract weer een nieuw leasecontract afsluiten. In het geval van financial lease ben je economisch eigenaar en word je aan het einde van je contract ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat de auto van jou is en je ermee mag doen wat je wilt. Je kunt de auto houden of verkopen. In het geval van een leasecontract zit je dus een bepaalde periode aan je lease auto vast. Wel kun je het contract altijd eerder aflossen, mocht je eerder van je auto af willen.