Auto importeren

Frans Daels (een bekende Vlaamse arts en politicus) zei ooit: 'wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen'. Deze gezegde gaat ook een beetje op voor Financial Lease ZZP én onze klanten die hun voertuig liever uit het buitenland halen. Als je tevreden bent met een voertuig uit het buitenland, dan zijn wij dat ook! We gaan dan ook over grenzen... Want soms komen de meest voordelige financial lease auto's uit het buitenland.

Import Auto Lease

Een auto aanschaffen kan op verschillende manieren. Je kunt een auto leasen, kopen of importeren. Een auto importeren is tegenwoordig een fluitje van een cent. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het importeren van een auto uit het buitenland niet ingewikkeld. Je kunt ervoor kiezen om zelf je auto te importeren uit het buitenland, maar wanneer je dat liever niet wilt, omdat je te weinig verstand of tijd van zaken hebt, kun je het ook volledig of deels uit handen geven. Er zijn speciale autobedrijven die het importeren van een auto voor je regelen, inclusief leasecontract. Je moet bij het importeren van een auto wel rekening houden met een aantal zaken, waaronder de btw. 

Auto importeren uit het buitenland

Je kunt een auto zakelijk importeren met financial lease of operationele lease. Als particulier kun je een auto importeren en vervolgens leasen met private lease. Als je niet thuis bent in de regels en besparingsmogelijkheden of de tijd niet hebt om zelf de import van je auto te regelen, dan bestaat het gevaar dat je al snel veel te veel betaald of in andere valkuilen stapt. Dat kun je voorkomen door het imporeren uit handen te geven aan een bedrijf dat er verstand van heeft. Bij Financial Lease ZZP regelen wij het leasen van je importauto uit het buitenland samen met MrWheelson. Zij regelen de import van je auto en wij regelen het leasecontract. 

Voordelen van auto importeren met onze Import Auto Lease:

 • Vaak hebben import auto's een lagere fiscale waarde wat resulteert in een lagere bijtelling!
 • Een lagere aanschafwaarde dus lagere financial lease maandlasten.
 • Meestal zijn voertuigen uit het buitenland luxer uitgerust.
 • Je kunt tot 100% van de investering financieren met financial lease.
 • Je behoudt je liquiditeit!
 • Bij Financial Lease ZZP lease je transparant! Je maandtermijnen staan vast.
 • We doen niet aan dure hercalculatie en we sturen geen eindafrekening.
 • Je bent meteen economisch eigenaar van de import auto.

Zakelijk importeren binnen of buiten de EU?

Het eerste dat je jezelf moet afvragen is of je importeert van een land binnen of buiten de EU. Binnen de EU is er namelijk sprake van vrij verkeer van goederen en hoef je geen invoerrechten te betalen.

Importeren binnen de EU

Het eenvoudigste is dat de leverancier je 0% btw in rekening brengt, een zogenaamde netto levering. Achteraf heeft de leverancier dan wel van jou een bewijs van inschrijving in Nederland nodig. Dit maakt het dan ook meteen een vertrouwenskwestie. De leverancier moet er bij een netto levering vanuit gaan dat je achteraf de juiste papieren voor hem opstuurt. Daarom zien we ook wel eens een btw-betaling in borg, op het moment dat je de papieren van Nederlandse inschrijving verstuurd, crediteren zij de btw. Al met al is dit een extra administratieve last voor de leveranciers, waardoor zij hier niet altijd aan mee willen werken. Wanneer de leverancier wél btw in rekening brengt, zijn zij in één keer klaar met de transactie, je moet de btw dan zelf terugvragen van de Belastingdienst. Let op! Hiervoor moet je eerst een inlog aanvragen bij de Belastingdienst voor een speciale website om buitenlandse btw terug te kunnen vragen. Deze aanvraag kan enkele weken duren. Dit noemen ze ook wel intracommunautaire verwerving.  

Je moet aan de leverancier wel vaak documenten overleggen, zoals een uittreksel van de KvK en je btw nummer. Doe je wel btw-aangifte in een ander EU land? Dan kun je de btw als voorbelasting aftrekken. Op de site van de Belastingdienst lees je hier nog meer over.

Zakelijk importeren buiten de EU

Zakendoen buiten de EU ligt wat anders, aangezien dat erg verschilt per land. Heb je in een land buiten de EU belasting betaald? Dan kun je informeren bij de Belastingdienst van dat land of (en hoe) je de belasting terug kunt vragen. Je moet bij import uit niet EU landen de auto aangeven bij de Douane. Je betaalt dan onder andere invoerrechten en btw. Wanneer je beschikt over een artikel 23-vergunning, dan betaal je via je reguliere btw-aangifte. Dit is alleen van toepassing als je regelmatig goederen importeert uit niet EU landen.

Wanneer je bijvoorbeeld een auto importeert uit Amerika, zorg er dan voor dat je de auto koopt exclusief btw. Deze btw kun je namelijk niet terugvragen van de Belastingdienst én je moet altijd de Nederlandse btw in rekening brengen. Deze Nederlandse btw kun je wel terugvragen bij de Belastingdienst. Een auto importeren buiten de EU inclusief btw is dus altijd extra duur!

Tips voor het importeren van een auto uit het buitenland

 • Goede afspraken maken met je leverancier over het vervoer van je auto.
 • Check van te voren de landenpagina van de overheid. Hier kun je per land zien wat attentiepunten zijn.
 • Zorg dat alle afspraken met je leverancier vastliggen en dat de voorwaarden duidelijk zijn. Soms kunnen zaken verkeerd geïnterpreteerd worden door een taalbarrière

Fiscale voordelen van auto uit het buitenland leasen

Omdat je direct economisch eigenaar van het voertuig bent is het mogelijk om de btw volledig met de Belastingdienst te verrekenen. Je dient in dat geval de import auto als bedrijfsinvestering op de balans van je onderneming te activeren. Indien je ondernemingsvorm dat toelaat, kun je profiteren van allerlei fiscale voordelen, zoals investeringsaftrek; energie investeringsaftrek; milieu investeringsaftrek, maar ook het willekeurig afschrijven van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, ook wel bekend als VAMIL. Bij Financial Lease ZZP kun je al snel een auto uit het buitenland leasen dankzij onze razendsnelle leaseacceptatie. We laten binnen 1 werkdag weten of we jouw lease aanvraag voor een import auto kunnen accepteren.