Financial lease afkopen of eerder aflossen

Jouw financial lease afkopen of eerder aflossen, kan dat? Ja dat kan zeker! Het maakt hierin niets uit of je de looptijd van je financial lease helemaal uitzit of niet. Je kunt er dus gerust voor kiezen om versneld af te lossen of de leaseovereenkomst af te kopen.

Redenen om vervroegd af te lossen

Er kunnen bepaalde redenen zijn waarom je graag je leasecontract wilt beëindigen. Misschien gaat het zo goed met je onderneming dat je het kunt veroorloven om de resterende maandtermijnen in één keer af te lossen. Of het gaat juist minder goed met je bedrijf, waardoor het voor jou nadelig is om vast te zitten aan een leasecontract en de auto misschien wel verkocht moet worden. Of misschien omdat je dan geen andere bedrijfslening kunt afsluiten, of dat het je passage voor een hypotheek in de weg staat.

Welke reden je ook hebt, wij willen je graag tegemoet komen. Je kunt je financial lease afkopen of eerder aflossen door alle openstaande termijnen in één keer te voldoen of door een extra bedrag af te lossen. 

Financial lease afkopen of financial lease eerder aflossen?

Wil je financial lease afkopen of eerder aflossen? Wij raden je aan om voor de zekerheid contact met ons op te nemen wanneer je je financial lease wilt afkopen. Houd wel rekening met een eventuele slotsom die je op het eind van de looptijd nog dient te betalen (alleen als je een slottermijn hebt ingesteld). 

financial lease afkopen of eerder aflossen

Zijn de kosten voor afkoop fiscaal aftrekbaar?

Wanneer je het leasecontract moet afkopen, omdat je de auto niet meer nodig hebt, dan betaal je in één keer het nog openstaande bedrag (kredietvergoeding). Uiteraard zijn dit financieringskosten van jouw onderneming die je fiscaal kunt aftrekken van de winst uit je onderneming.

Is het ook de beste optie?

Het is natuurlijk de vraag of je er verstandig aan doet om de financial lease overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Dit is per situatie verschillend, onze lease adviseurs kunnen je helpen om te bepalen of het in jouw geval ook verstandig is om te doen. Misschien zijn er nog andere mogelijkheden die voordeliger uitpakken. Als je het leasecontract beëindigt, dan moet je in één keer de resterende maandtermijnen aan de leasemaatschappij betalen. En eventueel ook nog een slottermijn.

Extra aflossen

Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meerdere maanden in één keer af te lossen of in plaats van 1 maand aflossen er gelijk 2 af te lossen. Wanneer je dit doet, dan verkort je de looptijd.

Voordelen van tussentijds aflossen: 

  • Door tussentijds af te lossen verhoog je de restwaarde van de auto. Dit kan interessant zijn, want je kunt hiermee restwaardewinst creëren.
  • De auto is eerder jouw volledige (juridische) eigendom.
  • Verandert je gezinssamenstelling of bedrijfsvoering en heb je een andere auto nodig? Dan kun je zonder problemen het contract aflossen, de auto verkopen en met dit geld een nieuwe auto uitkiezen.
  • Tussentijds inlossen kan in de boekhouding voordelig uitpakken wanneer je de kosten van de (bedrijfs)auto op een bepaald jaar wilt boeken.
  • Leasecontract aflossen zodat je de auto kunt inruilen

Wanneer je het contract wilt inlossen omdat je de auto gaat inruilen, dan is het voordeliger om een contractaanpassing aan te vragen. Door de nieuwe auto bij dezelfde leasemaatschappij onder te brengen, bespaar je kosten die gemaakt worden bij een nieuw contract en kun je vaak gebruik maken van een netto inlosvoorstel waardoor je ook op de inlossing bespaart.

Wil je jouw financial lease contract afkopen en heb je nog vragen?

Neem dan even contact op!