Wil je een zakelijke lease auto leasen?

Marge auto leasen?

Je bent op zoek naar een betrouwbare tweedehands auto? Dan krijg je ook te maken met de keuze tussen een marge of btw auto. In de financiën kan dit soms veel schelen. Bij een marge auto is de btw al betaald door een particulier. Je hoeft dus zelf de btw niet meer aan te betalen. Wanneer is dit voordelig? Wanneer jij als ondernemer niet btw plichtig bent en/of de auto houdt tot jouw privévermogen. Bij ons kun je echter btw én marge auto's leasen.

Wat is een marge auto?

Het begrip marge auto wordt door de Belastingdienst als volgt omschreven:

"Een marge auto behoort tot de gebruikte goederen die u zonder btw heeft ingekocht. Goederen die u van een particulier koopt, zijn altijd gebruikte goederen, ook al zijn ze nog nooit gebruikt.”

In de praktijk betekent dit dat wanneer een auto op naam heeft gestaan van een particulier, het een marge auto is geworden. De particulier heeft de btw voldaan en kan deze niet terugvragen bij de Belastingdienst. Een autobedrijf kan de auto van de particulier inruilen/inkopen om deze als marge auto op te nemen in de bedrijfsvoorraad. Het autobedrijf is een handelaar in marge goederen voor voertuigen. Je kunt als ondernemer een marge auto kopen en op de balans activeren, er is dan geen btw terug te vragen bij de Belastingdienst over de aanschaf van het voertuig. Als je echter na verloop van tijd je marge voertuig verkoopt, dan moet je wél de btw in rekening brengen aan de koper! En deze btw moet je vervolgens weer afdragen aan de Belastingdienst. Je maakt dus extra kosten. Toch kiezen veel ondernemers bewust voor het leasen van een marge voertuig. Waarom?

Redenen om een marge auto of marge bedrijfswagen te leasen:

  • Ondernemer rijdt de auto niet zakelijk, maar houdt de auto tot privevermogen.
  • Ondernemer is niet btw plichtig. Je hoeft dan de btw niet voor te schieten en niet te wachten op de btw teruggave van de Belastingdienst.
  • Marge bedrijfswagen is extra voordelig voor elke ondernemer.

Redenen om een btw auto te leasen

Wat is het verschil tussen een btw en marge auto?

Kies je als ondernemer voor een btw auto? Of toch voor een marge auto? Als je zakelijk een auto least, dan doe je er meestal verstandig aan om te kiezen voor een btw auto. Over een btw auto is nog geen btw betaald. Je betaalt de btw en kunt deze vervolgens terugvragen bij de Belastingdienst. Je ontvang dan het volledige btw bedrag retour. De maandtermijnen zijn vervolgens gedurende de looptijd vrij van btw. Daarnaast is het leasen van een btw auto voor btw-plichtige ondernemers vele malen interessanter. 

Marge auto of BTW auto leasen?

MARGE AUTO / MARGE BEDRIJFSWAGEN

1. Je kunt deze een marge auto of bedrijfswagen bij ons leasen.

2. Je betaalt geen btw, dus kunt deze ook niet terugvragen.

3. Je hoeft dus ook geen btw aan te betalen.

4. Je kunt het volledige factuurbedrag financieren. 

BTW AUTO

1. Je kunt deze auto of bedrijfswagen bij ons leasen.

2. Je kunt de btw over het aanschafbedrag terugvragen.

3. Je moet de btw aanbetalen.

4. Je kunt enkel de investeringswaarde excl. btw financieren.

5. Je kunt de auto voor 100% financieren wanneer je bedrijf is vrijgesteld van btw, dan behandelen we de auto als een marge auto.