Er bestaan verschillende leasevormen, maar bij Financial Lease ZZP bieden wij alleen financial lease aan. Je hebt daarnaast drie andere hoofdvormen van leasen, namelijk: Operationele Lease, Shortlease en Private Lease.
Veelgestelde vragen
Het antwoord op je vraag vind je hier! Staat jouw vraag er niet tussen? Wij voorzien je graag van goed advies, via de telefoon of per e-mail staan wij je graag ter woord.
Vragen over hoe het proces werkt
Wat zijn de voorwaarden van financial lease?
Als ZZP’er kun je in de meeste gevallen een auto leasen middels financial lease. Echter, om in aanmerking te komen voor financial lease moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor startende ondernemers hanteren wij zeer soepele voorwaarden, omdat je ook kunt leasen zonder jaarcijfers!
1. Je moet ondernemer zijn
Voor het aanvragen van financial lease, moet je ingeschreven zijn in het Handelsregister. Zolang je jouw onderneming nog niet hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, bestaat de onderneming nog niet en ben je nog een particulier. Onze financial lease adviseurs mogen geen advies geven aan particulieren. De AFM (De Autoriteit Financiële Markten) stelt vergunningseisen, bijscholingseisen en een diploma plicht voor verschillende productgroepen. Onze financial lease adviseurs hebben geen vergunning en/of diploma’s voor particuliere financieringen.
Ga je op korte termijn starten met een onderneming en wil je graag een budget bepalen? Wanneer je nog niet bent ingeschreven kun je wel online informatie inwinnen, zo kun je in onze leasevoorraad een goede inschatting maken over de te verwachten maandtermijnen van een auto.
2. Jouw financiële situatie
Uiteraard is jouw financiële situatie van belang bij de beoordeling van de lease aanvraag. De aanvraag wordt getoetst door verschillende banken die allen anders kijken naar jouw financiële situatie. Er wordt gekeken naar zaken als BKR en/of EDR en wat er over bekend is. Bij een eenmanszaak zal dit altijd op naam van de eigenaar zijn, terwijl bij een B.V. niet altijd naar de bestuurder wordt gekeken, maar naar de rechtspersoon. Wij bekijken de financiële mogelijkheden geheel vrijblijvend. Vervolgens ontvang je binnen één werkdag vrijblijvend een goedkeuring.
Voor een financial lease aanvraag hebben wij niet meer nodig dan jouw naam en KVK-nummer.
Nee, want je hebt het volledige btw-bedrag namelijk al voldaan bij aflevering van de auto. De maandtermijnen zijn daarom altijd vrij van btw.
Nee, je bent namelijk aan het eind van de looptijd van het contract volledig eigenaar van het voertuig. Je moet dan uiteraard wel alle maandtermijnen hebben voldaan en de eventuele slotsom hebben betaald. Je hebt de vrijheid om je huidige auto in te ruilen voor een nieuwe lease auto. De inruilwaarde kan dan gebruikt worden als aanbetaling. Daarmee verlaag je de maandlasten.
Als je van plan bent om een auto te leasen als ZZP'er of Mkb'er, dan moet je bij financial lease het btw bedrag dat over de aanschafwaarde van het voertuig gerekend wordt, vooraf betalen.
Als ondernemer kun je bij ons een auto leasen met financial lease. In dat geval zal de auto aan jouw onderneming gefactureerd worden. Je kunt zodoende de auto als investering op de balans plaatsen en van diverse fiscale regelingen, zoals rente- en investeringsaftrek gebruik maken. De btw moet je wel voorschieten. Deze kun je later bij de eerstvolgende aangifte weer terugvragen bij de Belastingdienst. Bij niet btw-plichtige ondernemers is het in bepaalde gevallen mogelijk om de btw in de maandtermijnen te verrekenen. Overigens wordt de btw altijd berekend op basis van de nieuwprijs van je personenauto of bedrijfswagen.
Je hoeft als ZZP'er of Mkb'er niet altijd een aanbetaling te doen, maar een aanbetaling doen heeft wel voordelen. Zo wordt het bedrag in mindering gebracht op de totale leasekosten, dat resulteert in lagere maandtermijnen. Naast een aanbetaling kun je ook de huidige auto inruilen. Met de inruilwaarde kun je jouw maandtermijnen verlagen.
Vragen over Financial Lease
Wie is de eigenaar van de financial lease auto?
Bij het afsluiten van financial lease word je direct economisch eigenaar van de lease auto. Dit betekent dat na het ondertekenen van je leaseovereenkomst je direct economisch eigenaar van de lease auto bent. Het kenteken komt op jouw naam te staan. Je hebt bij financial lease geen kilometerbundel, je kunt onbeperkt rijden en daardoor mag je ook met je leaseauto op vakantie. Als eigenaar van de lease auto mag je ook zelf bepalen waar jij jouw auto naartoe brengt voor reparatie- en onderhoud. Gedurende de looptijd van je leasecontract blijft de bank juridisch eigenaar van de auto totdat je contract is afgelost.
Verschil tussen economisch eigenaar en juridisch eigenaar
Economisch eigenaar
Bij Financial Lease word je direct economisch eigenaar. De auto is bedrijfseigendom en staat op de balans van je onderneming. De auto staat op jouw naam en doordat de Belastingdienst het ziet als een slimme investering in jouw bedrijf kun je profiteren van fiscale voordelen. Je hebt de vrijheid om zelf te bepalen waar jij een autoverzekering afsluit en waar je de auto naartoe brengt voor onderhoud- en reparatie. Het voordeel daarvan is dat je in de meeste gevallen goedkoper uit bent. Je kunt onbeperkt rijden en daarom kun je ook gewoon met de lease auto naar het buitenland op vakantie. Aan het einde van je contract hoef je de auto niet in te leveren. Je leasecontract is afgelopen, de auto is afbetaald. De bank zal de juridische eigendom overdragen aan jou.
Juridisch eigenaar
Met financial lease ga je een huurkoop aan. Je auto is het onderpand van je financiering. Je betaald de auto gedurende jouw leaseperiode in maandtermijnen af. De bank die jouw de lening verstrekt voor financial lease blijft juridisch eigenaar van de auto tot je laatste leasetermijn is voldaan. Na je leasecontract word je naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar van de auto. Je kunt vervolgens kiezen om in de auto te blijven rijden of om de auto te verkopen.
Verschil tussen andere leasevormen
Het verschil met andere leasevormen is dat je geen economisch eigenaar van de auto wordt. Bij operational lease, shortlease of private lease blijft de desbetreffende leasemaatschappij de volledige eigenaar van de lease auto. De verzekering, wegenbelasting, onderhoud- en reparatie zit bij je leasecontract inbegrepen. Je betaalt daar maandelijks een vast bedrag voor, aan het einde van je contract lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij.
Uiteraard ben je als startende ondernemer van harte welkom bij Financial Lease ZZP! Als startende ondernemer heb je vaak niet direct de financiële middelen voor de aanschaf van een bedrijfswagen tot je beschikking. Tóch heb je een goede personenauto of bedrijfswagen nodig om je onderneming te kunnen runnen. Zonder vervoersmiddel is een goede bedrijfsvoering vrijwel onmogelijk. Je moet daarom zo snel mogelijk over een bedrijfsauto beschikken. Verlies dan geen kostbare tijd en vraag bij ons financial lease aan! Wij kunnen aan startende ZZP'ers wél een lease auto verstrekken. Bij ons is het geen probleem als je minder dan 3 jaar ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel (KvK) als ondernemer. Wij zien voldoende mogelijkheden om je kredietwaardigheid te toetsen.
Nee. Financial lease is uitsluitend bedoeld voor de zakelijke markt. Wel kun je als particulier terecht bij Auto Financier Nederland voor privé lease. Auto Financier Nederland heeft zich namelijk ook gespecialiseerd in particuliere auto financieringen.
Nee. Het grote voordeel van financial lease is dat de maandbedragen tijdens de looptijd van het contract nooit gewijzigd worden. Alles staat van te voren vast, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan!
Wil je financial lease afkopen of eerder aflossen? Dat kan. Wij raden je aan om voor de zekerheid contact met ons op te nemen wanneer je je financial lease wilt afkopen. Houd wel rekening met een eventuele slotsom die je op het eind van de looptijd nog dient te betalen (alleen als je een slottermijn hebt ingesteld).
Vragen over zakelijk leasen, wat als..
Bij Financial Lease is de verzekering, belasting, onderhoud- en reparaties niet inbegrepen. Deze kosten komen bovenop het maandbedrag. Financial lease verschilt hiermee van andere leasevormen, maar met een reden! Alle andere leasevormen zoals private lease en operationele lease worden bepaald aan de hand van een gemiddelde leaserijder. Doordat je alles zelf moet regelen bij Financial Lease ben je goedkoper uit, want jij hebt zelf in de hand waar jij de auto naartoe brengt of waar je deze verzekert en daarmee kun je geld besparen!
Als je leasecontract is afgelopen en de laatste betaling dus is voldaan, word je naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar. Dat betekent dat de auto volledig van jou is. Je kunt de auto verkopen of blijven rijden, maar je kunt ook een nieuwe lease auto uitzoeken en een nieuw contract aangaan. De auto kun je daar eventueel op inruilen.
Als je met een zakelijke bedrijfsauto meer dan 500 km privé rijdt betaal je daarover bijtelling. Hoeveel bijtelling je betaalt verschilt. Standaard is dat 22%, maar heb je een elektrische auto dan betaal je minder bijtelling.
Stel, je bedrijf loopt goed en er stromen opdrachten binnen. De komende maanden zit je agenda helemaal vol. Daarom schaf je een redelijk nieuwe auto of bedrijfswagen aan met financial lease. Je sluit bijvoorbeeld een contract af van 5 jaar, maar je hebt natuurlijk geen idee hoe de zaken er voor staan over 3, 4 of 5 jaar. Misschien kan jij je financial lease dan wel niet meer betalen en gaat het zo slecht dat je moet stoppen met je bedrijf of dat je vrijwillig wilt stoppen. Wat dan?
Juridisch eigendom van de leasemaatschappij
Bij een financial lease contract word je pas volledig juridisch eigenaar van de lease auto als je alle termijnbedragen en een eventueel slottermijn hebt betaald. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan, dan kan de leasemaatschappij de lease auto terugvorderen, omdat de auto het onderpand is en de leasemaatschappij juridisch eigenaar is. Openstaande rekeningen blijven gewoon staan. Je kunt wel proberen om de auto te verkopen en met dit geld de openstaande termijnen betalen. Heb je wel alle termijnen en een slottermijn betaald? Dan is de lease auto jouw bezit, ook wanneer je failliet gaat. Je kunt er dan mee doen wat je wilt. Hier denk je natuurlijk liever niet over na bij aanschaf van een lease auto wanneer de zaken goed gaan. Het kan echter geen kwaad om hier wel even bij stil te staan.
Vragen over Financial Lease ZZP
Ergens anders een auto gevonden?
Staat jouw nieuwe auto niet in onze leasevoorraad? Of wil je een ontvangen voorstel van een ander vergelijken met de scherpe leasetarieven van Financial Lease ZZP? Vraag dan eenvoudig en geheel vrijblijvend een offerte aan middels onze Financial Lease Calculator. Wij behandelen je aanvraag en mailen je binnen één werkdag een goedgekeurde offerte op maat. Ook zullen wij een sms sturen met een bevestiging van de verstuurde offerte.
Nog geen auto gevonden?
Kijk dan eens in de leasevoorraad van de bij ons aangesloten dealers. Je kunt zoeken op merk, model en uitvoeringen, maar ook op je postcode. In onze leasevoorraad vind je dus altijd een auto bij jou in de buurt!
Nee, helaas! Wel kunnen wij je wel doorverwijzen naar onze partner. Je kunt ons het beste even bellen, dan geven wij je het nummer door van de particuliere afdeling.
Wij nemen jouw financial lease aanvraag gelijk in behandeling. Binnen één werkdag ontvang je van ons bericht met een voorstel op maat. Het wil weleens voorkomen dat de banken waarmee wij samenwerken vertraging hebben opgelopen, waardoor wij jou pas iets later kunnen voorzien van een duidelijk antwoord.
Je kunt vrijblijvend een lease aanvraag bij ons doen. Je eerste offerte is niet bindend, pas als we contact hebben gehad en je de definitieve overeenskomst hebt getekend, zit je eraan vast.
Daar kunnen we heel duidelijk over zijn: bij ons betaal je niet voor dit soort kosten. Echter weten we dat vele andere leasemaatschappijen dat wel vragen, sommige durven je zelfs een factuur te sturen voor het behandelen van jouw aanvraag. Bij ons is het aanvragen van een goedkeuring van jouw Financial Lease aanvraag zonder kosten en/of verplichtingen. Ook het accepteren van een Financial Lease offerte en het afsluiten is bij ons zonder verdere kosten. Al onze kosten staan duidelijk op de vrijblijvende offerte!
In bijzondere gevallen kunnen wij wel administratiekosten rekenen, dit gebeurt bijna nooit. Echter komt het weleens voor dat iemand meer dan 25 aanvragen doet, waardoor we aan het werk blijven, terwijl we meer mensen hebben die een serieuze aanvraag doen. Als iemand ons keer op keer aan het werk houdt willen we weleens administratiekosten in rekening brengen.
Het meefinancieren van de btw in een financial lease contract is alleen mogelijk bij niet btw-plichtige ondernemingen. Het merendeel van de Nederlandse ondernemers is btw-plichtig. Voor deze ondernemers is het niet mogelijk om ook de btw mee te financieren. Bij financial lease wordt de auto rechtstreeks aan jou gefactureerd. De gefactureerde btw kun je bij de eerstvolgende belastingaangifte terugvragen. Het komt erop neer dat je de btw vooruitbetaalt. Lees meer over financial lease en btw.
Vragen over wat is... (begrippen)
Het slottermijn is het bedrag dat nog openstaat aan het einde van de looptijd van het leasecontract. Dit slottermijn betaal je in één keer samen met je laatste maandtermijn. Bij financial lease bepaal je zelf de hoogte van je slottermijn. Deze is echter wel gemaximeerd. Wij zorgen ervoor dat deze in verhouding staat met de reële restwaarde van de auto.
BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’. Dit betreft een belasting op het gebruik van het Nederlandse wegennet door een inwoner van Nederland of een in Nederland gevestigd bedrijf. Deze eenmalige belasting betaal je over je nieuw gekochte personenauto, bestelauto of motor. Ook bij tweedehands auto's en import auto’s betaal je BPM. Je hebt dan te maken met een rest-BPM bedrag. Dit is het gedeelte van de oorspronkelijke BPM dat nog op de auto rust. Het moment van heffing is de registratie van een personen- of bestelauto of motor in het kentekenregister of het moment waarop voor het eerst gebruik wordt gemaakt van de Nederlandse weg met een voertuig met buitenlands kenteken.
Hoe wordt de BPM berekend?
Een auto wordt pas op kenteken gezet wanneer er aangifte BPM is gedaan en de BPM is betaald. De BPM wordt berekend over de CO2 uitstoot in gram of kilogram bij personenauto’s. Bij bedrijfsauto’s (op grijs kenteken), motorfietsen en kampeerauto’s is de catalogusprijs bepalend voor de hoogte van het BPM bedrag. De CO2 uitstoot wordt gebaseerd op de meting bij de Europese typegoedkeuring: de NEDC-testprocedure. De nieuwe WLTP-testprocedure wordt na 2019 gebruikt, deze houdt meer rekening met het praktijkverbruik.
Importauto's en BPM
Je dient ook BPM te betalen wanneer je een tweedehands auto uit het buitenland importeert. Je betaalt dan een rest-BPM bedrag, een minder groot bedrag, en je betaalt alleen voor het aantal jaren dat de auto niet was ingevoerd in Nederland. Wanneer je jouw auto exporteert, dan krijg je de teveel betaalde BPM terug!
BPM vrijstelling
In de volgende gevallen is je auto vrijgesteld van BPM:
1. Je hebt een bedrijfswagen of taxi
Dit kan alleen wanneer de bedrijfsauto voor meer dan 10% wordt gebruikt voor de onderneming en minimaal 5 jaar in de onderneming blijft. Btw-plichtige en niet btw-plichtige ondernemers kunnen hiervan profiteren.
2. Je hebt een auto met 0 gram CO2 uitstoot
Dit zijn 100% elektrische auto’s. Hiermee probeert de overheid het rijden van elektrische auto’s aantrekkelijker te maken.
Daarnaast kun je BPM terugvragen wanneer de bestelauto wordt gebruikt voor het vervoeren van gehandicapten en rolstoelgebruikers.
Financial Lease kent de volgende looptijden: 12, 24, 36, 48, 60 en 72 maanden.