Fiscaal aftrekbaar

Voor ZZP'ers of Mkb'er is het financieren van een auto of andere bedrijfsmiddelen heel goed mogelijk zonder daarvoor zelf de portemonnee te trekken. U koopt een auto en vraagt daarvoor eerst bij ons financial lease aan. Financial lease is een duidelijke leenvorm waarmee u veel zekerheid inbouwt. U weet namelijk altijd waar u aan toe bent. De hoogte van de rente staat vast en datzelfde geldt voor de looptijd. Zodoende betaalt u ook maandelijks een vaste leasetermijn. Tegelijk kan u van fiscale voordelen gebruik maken, zoals investering- en renteaftrek. Maar hoe zit het eigenlijk met de fiscale voordelen wanneer u het leasecontract afkoopt? Is de investering dan nog steeds fiscaal aftrekbaar? En geldt dat ook voor de andere kosten die u heeft gemaakt?

Is financial lease fiscaal aftrekbaar?

Bij een financial lease contract heb je het economische eigendom, door de fiscus word je daarmee aangemerkt als eigenaar van de auto. Je activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van jouw onderneming door de factuur op te nemen in de boekhouding. Wanneer het een btw auto betreft, boek je direct het terug te vorderen btw bedrag in waardoor deze in de eerstvolgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus. Wanneer je een marge auto leaset en/of je een niet btw-plichtige ondernemer bent, boek je de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Het bijbehorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven.

Je financial lease contract afkopen, hoe zit dat fiscaal?

Met financial lease doet u een investering in uw bedrijf. Uw auto (of andere bedrijfsgoederen) die u daarmee aankoopt is immers uw economisch eigendom en u activeert deze op uw balans. U mag de investeringswaarde (excl. de btw kosten) van de winst aftrekken. We noemen dit ook wel investeringsaftrek. Ook mag u de rentekosten aftrekken door gebruik te maken van de renteaftrek. Daarnaast maakt u extra kosten als u (of een werknemer) rijdt in een auto van de zaak. U verbruikt brandstof, krijgt vroeg of laat te maken met de kosten voor reparaties en onderhoud, betaalt parkeerkosten en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel van die kosten zijn ook fiscaal aftrekbaar. Ook wanneer u het leasecontract afkoopt blijven al deze kosten fiscaal aftrekbaar! De auto staat immers nog steeds op naam van de zaak.

Afschrijven op een lease auto

Als de autofactuur en het bijbehorende financial lease contract op de balans zijn geactiveerd, is je financial lease fiscaal aftrekbaar en schrijf je boekhoudkundig 20% (maximaal) per jaar af op je lease auto. Deze afschrijfkosten gaan direct ten laste van je bedrijfsresultaat, waardoor je netto bedrijfswinst lager uit zal komen. Door deze fiscale aftrekpost betaal je minder inkomstenbelasting over het boekjaar.

Is de betaalde rente ook fiscaal aftrekbaar?

Ja zeker, één keer per jaar (of maandelijks aan de hand van een amortisatieschema) boekt je accountant de betaalde rente van de passiva (bruto lease bedrag) over naar de kosten. Rentekosten van een leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van je bedrijfsresultaat waardoor je hierover geen inkomstenbelasting betaalt. Bij een financial lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar, omdat het beide afschrijvingskosten zijn.

Leasecontract afkopen?

Het is natuurlijk de vraag of u er verstandig aan doet om uw financial lease overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Met onze financial lease blijven uw maandelijkse kosten laag. Helemaal in vergelijking met andere leasemaatschappijen. Als u uw leasecontract beëindigt, dan moet u in één keer de resterende maandtermijnen aan ons betalen. En eventueel ook nog een slotsom. Het geld is dus kennelijk wel voorhanden

Duur financial lease contract bij Financial Lease ZZP onderbrengen?

Dat kan! Wij kunnen het echter wel begrijpen als u een duur leasecontract, die u elders heeft afgesloten, bij ons wilt onderbrengen. Wij nemen niet de financiering over, maar kunnen mogelijk wél voor u een nieuwe, goedkope financial lease afsluiten.