Fiscaal aftrekbaar

Voor zzp'ers of mkb'ers is het financieren van een auto of andere bedrijfsmiddelen mogelijk zonder aan je spaarrekening te komen. Met Financial lease heb je zekerheid. Wij zorgen ervoor dat je altijd weet waar je aan toe bent. De hoogte van de rente staat vast en dat geldt ook voor de looptijd. Zodoende betaal je maandelijks een vast leasebedrag. Tegelijk kan je profiteren van fiscale voordelen zoals investering- en renteaftrek, maar hoe zit het eigenlijk met de fiscale voordelen wanneer je het leasecontract afkoopt? Is de investering dan nog steeds fiscaal aftrekbaar? En geldt dat ook voor de andere kosten die je hebt gemaakt?

 

jlf16713-bewerkt

Is financial lease fiscaal aftrekbaar?

Bij een financial lease contract heb je het economische eigendom, door de fiscus word je daarmee aangemerkt als eigenaar van de auto. Je activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van jouw onderneming door de factuur op te nemen in de boekhouding.

Als het een btw auto betreft, boek je direct het terug te vorderen btw bedrag in waardoor deze in de eerstvolgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus. Wanneer je een marge auto leaset en/of je een niet btw-plichtige ondernemer bent, boek je de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Het bijbehorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven.

Hulp nodig bij het leasen van een auto? Neem contact op met onze lease adviseurs.

Neem contact op!

 

Je financial lease contract afkopen, hoe zit dat fiscaal?

Met financial lease doet je een investering voor je bedrijf. De auto (of andere bedrijfsgoederen) die je daarmee aankoopt worden daarmee jouw economisch eigendom. Je activeert deze vervolgens op je balans.

De investeringswaarde mag je van de winst aftrekken. Dit noemen we ook wel de investeringsaftrek. Je mag ook de rentekosten aftrekken door gebruik te maken van de renteaftrek.

Daarnaast maak je extra kosten als je rijdt in een auto van de zaak. Je verbruikt brandstof, krijgt vroeg of laat te maken met de kosten voor reparaties en onderhoud en betaalt parkeerkosten. Veel van die kosten zijn fiscaal aftrekbaar! Ook wanneer je het leasecontract afkoopt blijven deze kosten aftrekbaar. De auto staat namelijk op naam van de zaak.

0c8a5920

Afschrijven van een lease auto, hoe zit dat fiscaal?

Afschrijven op een lease auto

Als de autofactuur en het bijbehorende financial lease contract op de balans zijn geactiveerd, is je financial lease fiscaal aftrekbaar en schrijf je boekhoudkundig 20% (maximaal) per jaar af op je lease auto. Deze afschrijfkosten gaan direct ten laste van je bedrijfsresultaat, waardoor je netto bedrijfswinst lager uit zal komen. Door deze fiscale aftrekpost betaal je minder inkomstenbelasting over het boekjaar.

Is de betaalde rente ook fiscaal aftrekbaar?

Ja, één keer per jaar (of maandelijks aan de hand van een amortisatieschema) boekt je accountant de betaalde rente van de passiva (bruto lease bedrag) over naar de kosten. Rentekosten van een leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van je bedrijfsresultaat waardoor je hierover geen inkomstenbelasting betaalt. Bij een financial lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar, omdat het beide afschrijvingskosten zijn.

Leasecontract afkopen?

Het is natuurlijk de vraag of je er verstandig aan doet om uw financial lease overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Met onze financial lease blijven jouw maandelijkse kosten laag. Helemaal in vergelijking met andere leasemaatschappijen. Als je jouw leasecontract beëindigt, dan moet je in één keer de resterende maandtermijnen betalen, en eventueel nog een slotsom.