Goedkoop Leasen? Wij helpen je graag op weg!

Financial lease en btw

Met financial lease investeer je in een bedrijfsmiddel zonder ook maar iets in te leveren op de bedrijfsliquiditeit. Je ontvangt van ons een factuur van het desbetreffende voertuig. De factuur geldt direct als bewijs dat je economisch eigenaar bent van de auto. Met deze autofactuur kun je het voertuig activeren op de bedrijfsbalans. De btw over de aanschafprijs kun je aftrekken als voorbelasting bij de eerstvolgende belastingaangifte. Net zoals bij je andere zakelijke uitgaven dus. Ondernemers kunnen de investering in het voertuig voor 100% financieren op basis van financial lease! Omdat de btw direct volledig verrekend wordt in je aangifte, zijn de maantermijnen van de autofinanciering vrij van btw.

Financial lease en btw samengevat:

  • Je krijgt een factuur voor aanschaf van het voertuig en bent direct economisch eigenaar.
  • Je betaalt de btw bij aflevering.
  • Bij de eerstvolgende aangifte bij de Belastingdienst wordt de btw verrekend.
  • Alle maandbedragen zijn vrij van btw.

Financial lease en btw voertuigen

Je bent als ondernemer btw-plichtig. Het is daarom heel verstandig om alleen financial lease aan te vragen voor een btw voertuig. In onze actuele auto lease voorraad kun je een keuze maken tussen het leasen van een marge auto of btw auto. Daarnaast wijzen wij je er bij elke advertentie op of je een offerte aanvraagt voor een marge voertuig. Uiteraard zijn nieuwe auto's en bedrijfswagens altijd btw voertuigen, maar bij een occasion kan een auto onder de marge regeling ingekocht zijn door het autobedrijf. Deze occasions zijn voor jou als btw plichtige ondernemer een duurdere investering om te activeren op de balans. De marge auto’s zijn namelijk voor je bedrijf veel duurder dan de occasions waarvan je de btw wél kan terugvorderen bij de fiscus. Als je een marge auto aanschaft dan is er geen btw te verrekenen. Je moet daarom het gehele factuurbedrag als investering activeren op de bedrijfsbalans. En bij verkoop van de auto aan een andere partij ben je verplicht om btw in rekening te brengen. Het komt erop neer dat de btw die je bij de koop niet zelf kon terugvorderen wél moet afdragen bij een verkoop van de auto!

Hoe wordt de btw berekend?

Financial lease is een zakelijke financiering, financieringen zijn altijd vrij van btw. Vandaar dat je maandtermijnen ook altijd vrij van btw zijn. Echter, je schaft middels lease een auto of bedrijfswagen aan waarbij wel btw in rekening gebracht kan worden. Wanneer je een nieuwe auto aanschaft, ontvang je bij het leasen van een btw auto een factuur van de leverende dealer met daarop een exact btw bedrag. Door het opnemen van de factuur in de boekhouding, verreken je in één keer het betaalde btw bedrag met de Belastingdienst bij de eerstvolgende aangifte, net zoals alle andere aankopen waarbij btw in rekening gebracht wordt. Je verrekent de ontvangen btw bedragen (af te dragen btw) met de betaalde btw (voorbelasting). Hieruit volgt een te betalen of een te ontvangen bedrag van de omzetbelasting die je indient bij de Belastingdienst. Het is verstandig om als btw plichtige ondernemer te zoeken naar een btw auto. De investeringswaarde van een btw auto is altijd lager dan een marge auto. Btw-vrijgestelde werkgebieden zijn: medische beroepen, zorginstellingen, uitvaartondernemingen, kredietbemiddeling, verzekeringen, onderwijs en sociale instellingen. 

Hoe bereken je de btw bij een personenauto?

Bij een personenauto (geel kenteken voertuig) kun je niet zomaar de btw uitrekenen door te delen door 1.21. Een geel kenteken voertuig kent namelijk BPM als extra belasting. Er mag geen btw berekend worden over belasting, vandaar dat het niet direct eenvoudig is om de btw van een personenauto uit te rekenen. Voor het berekenen van het btw bedrag moet altijd eerst gekeken worden naar het rest BPM bedrag. Gelukkig zijn er voor het berekenen van rest BPM bedragen genoeg online tools te vinden. Wanneer we het rest BPM bedrag weten, kunnen we die van het factuurbedrag aftrekken. Hetgeen wat overblijft is dan volledig belast met btw. Door het bedrag wat overblijft te delen door 121 en te vermenigvuldigen met 21 hebben we dan het btw bedrag van een personenauto. Voor deze groepen maakt het geen verschil of zij een Marge of btw auto kiezen, zij kunnen de btw niet verrekenen en brengen het ook niet in rekening bij verkoop. Elke auto die zij activeren op de balans, wordt een marge auto

Waarom ontvang ik geen btw factuur van de dealer?

Wanneer er geen btw bedrag op de factuur staat, dan zal er op de factuur iets in de trant van “geleverd onder marge regeling” moeten staan. Je hebt dan een auto aangeschaft die door het autobedrijf ingekocht is van een particulier. Bij het inboeken boek je dan de gehele factuur als investering. Het nadeel van een marge auto voor een btw plichtige ondernemer is dat je bij de verkoop wel weer btw in rekening moet brengen. Een marge auto is voor jouw onderneming een gebruiksgoed en mag, wanneer je een btw plichtige onderneming hebt, niet als marge uit gefactureerd worden. Een marge auto kost je dan extra afschrijving.

Bij Financial Lease ZZP kies je bewust

Bij Financial Lease ZZP maak je een bewuste keuze voor een btw of marge auto. Het zou namelijk kunnen dat je bewust kiest voor een marge auto, omdat je niet btw plichtig bent of omdat je de auto met financiering tot je privévermogen wenst te rekenen. Occasion lease zonder cijfers kan privé dan een goede oplossing zijn. Wat je reden ook is om te kiezen voor een btw of marge auto, zolang je een bewuste keuze maakt hebben wij ons doel bereikt.