Ben jij als ondernemer klaar om te investeren in een bedrijfsauto?

| Geschreven door Laurens
0c8a6616-bewerkt

Als een van de grotere financial lease specialisten in Nederland ontvangt FinancialLeaseZZP dagelijks veel vragen over financial lease. Ze hebben de vijf meest gestelde vragen voor je op een rij gezet.


1. Wat houdt financial lease van een auto precies in?

Financial lease is een vorm van financiering waarbij een bedrijf of zelfstandige een auto leaset en maandelijks betaalt. Bij deze leasevorm wordt de leasemaatschappij juridisch eigenaar van de auto, maar de ondernemer is economisch eigenaar. Dit betekent dat de auto op de balans van het bedrijf staat en dat de ondernemer verantwoordelijk is voor kosten zoals onderhoud, verzekering en wegenbelasting. Aan het einde van de leaseperiode kan de ondernemer de auto vaak tegen een vooraf afgesproken restwaarde overnemen.

Lees hier meer over financial lease

2. Wat zijn de voordelen van financial lease van een auto?

De voordelen van financial lease voor een auto zijn onder andere:
    * Behoud van liquiditeit: De volledige aanschafprijs hoeft niet in één keer betaald te worden.
    * Fiscale voordelen: De rente en kosten zijn vaak fiscaal aftrekbaar, en de auto kan worden afgeschreven.
    * Economisch eigendom: De auto komt op de balans te staan, wat kan bijdragen aan de waarde van de onderneming.
    * Optie tot eigendom: Na afloop van het contract kan de auto meestal tegen een restwaarde worden overgenomen.

Lees hier meer over voordelen financial lease

3. Wat is het verschil tussen financial lease en operational lease van een auto?

Bij financial lease is de ondernemer economisch eigenaar van de auto en verantwoordelijk voor alle kosten, zoals onderhoud, reparaties, en verzekering. Aan het einde van de looptijd kan de auto tegen een restwaarde worden gekocht. Bij operational lease is de leasemaatschappij zowel juridisch als economisch eigenaar en zijn onderhoud, reparaties, verzekering en soms ook brandstof inbegrepen in het maandbedrag. Aan het einde van het leasecontract wordt de auto teruggegeven aan de leasemaatschappij.

Lees hier meer over verschil operational en financial lease

4. Hoe wordt de looptijd en het maandbedrag van een financial lease bepaald?

De looptijd van een financial lease contract voor een auto varieert meestal tussen de 12 en 72 maanden. Het maandbedrag wordt bepaald door verschillende factoren zoals de aanschafprijs van de auto, de looptijd van het contract, de eventuele aanbetaling, de hoogte van de slottermijn (restwaarde) en de rente. Hoe langer de looptijd, hoe lager het maandbedrag, maar hoe hoger de totale kosten aan rente.

Lees hier meer over de looptijd

5. Zijn er fiscale voordelen bij het leasen van een auto via financial lease?

Ja, er zijn verschillende fiscale voordelen, zoals:
    * Aftrekbare rente: De rente die betaald wordt over de maandelijkse betalingen is vaak fiscaal aftrekbaar als bedrijfskosten.
    * Afschrijving: Omdat de auto op de balans van het bedrijf staat, kan deze afgeschreven worden.
    * Investeringsaftrek: Afhankelijk van de prijs van de auto en de situatie van het bedrijf kan de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) van toepassing zijn.

Lees hier meer over de fiscale voordelen

Alles over financial lease

Heb jij ook vragen over financial lease van een auto? Neem dan gerust contact op met het team van FinancialLeaseZZP. Voor ZZP’ers en alle andere ondernemers in Nederland die op zoek zijn naar een personenauto of bedrijfswagen.