Looptijd Leasecontract

Om een verstandige keuze te maken in de looptijd van je contract is het van belang om te weten welke invloed de looptijd heeft op je kredietvergoeding. Tezamen met de looptijd van het contract hangt het slottermijn. Graag leggen we dit aan je uit zodat je een verstandige keuze kunt maken voor de looptijd.

Welke invloed heeft de looptijd?

De looptijd van je leasecontract wordt altijd uitgedrukt in maanden, door een langere looptijd te kiezen, verlaag je de maandelijks te betalen termijnen. De financiering wordt bij een langere looptijd minder snel afgebouwd. Nadeel van een langere looptijd is dat je langer financiert met als gevolg dat je meer kredietvergoeding betaalt, deze betaal je immers per jaar over het gemiddeld geïnvesteerd vermogen. Echter hangt de looptijd ook samen met het slottermijn dat je kiest. Soms is het verstandiger om een langere looptijd te kiezen zonder slottermijn, dan een korte met een hoog slottermijn.

Welke looptijd is het verstandigst?

Een verstandige keuze voor de looptijd van een leasecontract is afhankelijk van veel factoren. We geven je graag tips, zodat je een verstandige keuze kunt maken. De looptijd is vooral afhankelijk van de economische levensduur van de auto. Bij occasions (tweedehands auto’s) kiezen ondernemers meestal voor een iets kortere looptijd, de auto heeft immers al een heel stuk afgeschreven. Bij een nieuwe personenauto of bedrijfswagen kan 60 maanden zonder slottermijn wel handig zijn. Je schrijft dan de financiering net zo snel af als de afschrijving die je van de Belastingdienst boekhoudkundig mag doen.

Het verstandigste is om als eerste het slottermijn eruit te halen, hierdoor verlaag je het gemiddeld geïnvesteerde vermogen waarover je de kredietvergoeding betaalt per jaar. Is het maandbedrag nog altijd ruim passend binnen je budget? Verkort dan de looptijd naar een maandbedrag dat je maximaal maandelijks kunt missen. Door je maandtermijn op deze manier te verhogen, wordt het leasen goedkoper. Je betaalt door het verwijderen van het slottermijn en verkorten van de overeenkomst, minder kredietvergoeding.

Looptijd met slottermijn en/of aanbetaling?

Als je bijvoorbeeld van plan bent om 3 jaar in je bedrijfsauto te rijden, dan is het verstandig om niet voor een looptijd van 48 of 60 maanden te kiezen. Heb je gekozen voor het opnemen van een slottermijn in het leasecontract? Zorg ervoor dat deze maximaal gelijk is aan de restwaarde van het voertuig na afloop van het contract, maar probeer deze zo laag mogelijk te zetten. Nog minder kosten voor je financial lease contract? Door het doen van een aanbetaling verlaag je het gemiddeld gefinancierd vermogen bij aanvang van het contract, hierdoor ga je flink besparen op de kredietvergoeding.

Informatie over slottermijn

Maximale looptijd?

De maximale looptijd van je financial lease contract is 72 maanden (6 jaar). Ook heb je de mogelijkheid, als je een slottermijn hebt ingesteld, om de slottermijn vervolgens aan het eind van je contract ook in termijnen af te betalen. Hierdoor verleng je dus weer je financial lease contract. De maandtermijnen staan gedurende de looptijd vast en deze zullen nooit veranderen! Onze lease adviseurs adviseren je graag over hoe je het beste kunt besparen op de kredietvergoeding van het financial lease contract. Neem hiervoor gerust contact met ons op!