Welke leasevorm is het meest interessant voor zzp'ers?

| Geschreven door Maureen
welke-leasevorm-voor-zzper

Als zzp’er zijn er diverse mogelijkheden op het gebied van autolease, maar welke leasevorm is het meest interessant voor jou als zzp’er of mkb'er? Wat zijn de verschillen en welke leasevorm past het beste bij jouw wensen? In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt over de verschillende leasevormen, zodat jij straks een weloverwogen keuze kunt maken.

De aanschaf van een ‘nieuwe’ auto is een flinke investering. Echter kun je als ondernemer niet zonder een bedrijfsbus of auto. Mobiliteit is erg belangrijk als je naar je klanten moet reizen. Een auto leasen biedt de uitkomst, waardoor je niet gelijk in één keer een hele grote uitgave hoeft te doen. Maar welke leasevorm kies je dan?

Financial lease of operational lease

In de basis zijn er twee zakelijke leasevormen, Financial Lease en Operationele Lease. Tussen deze twee leasevormen zitten een aantal grote verschillen. 

Genieten van de fiscale voordelen met Financial Lease

Bij Financial Lease ZZP bieden we zoals de naam al zegt, alleen Financial Lease aan omdat wij geloven dat deze leasevorm de meeste voordelen biedt voor alle ondernemers, of je nu net gestart bent met je bedrijf of al jaren mee gaat. Wij willen de beste lease oplossing voor jou.

Waarom kiezen voor Financial Lease?

Het leukste voordeel vergeleken met andere leasevormen is dat je leaseauto na je leaseperiode van jou is. Je bent na het tekenen van je contract direct economisch eigenaar. Aan het einde van je contract word je ook juridisch eigenaar en is de auto officieel van jou. Je kan de auto verkopen of er lekker mee doorrijden als deze nog goed bevalt.

Daarnaast betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. Geen addertjes onder het gras, maar direct weten waar je elke maand aan toe bent. Ook profiteer je van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek. De BTW kun je terugvorderen bij de belastingdienst. 

Een ander voordeel is dat je onbeperkt kunt rijden. In tegenstelling tot andere leasevormen waarbij je een x aantal kilometers per jaar kunt rijden. Hoe meer kilometers, hoe hoger je leasebedrag. Nee, bij Financial Lease heb je niet te maken met een kilometerbeperking.

Voor startende ondernemers is Financial Lease ook heel interessant, omdat je kunt leasen zonder jaarcijfers bij ons. Veel andere maatschappijen vragen om jaarcijfers. Wat lastig is om al te tonen als je net bent begonnen, maar wel een bedrijfsauto nodig hebt om je bedrijf van de grond te krijgen.

Het gemak van Operational Lease

Deze vorm van leasen bieden wij niet aan, maar wil je graag volledig ontzorgt worden en kies je liever voor gemak? Dan kun je het beste kiezen voor Operational Lease. Deze leasevorm kun je goed vergelijken met het huren van een auto op basis van een afgesproken huurperiode en een afgesproken aantal kilometers. Alles zit inbegrepen, behalve de brandstofkosten. Wil je eerder van het contract af, of rij je toch meer kilometers, dan ga je ineens fors meer betalen. Tot slot blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto en daarom lever je de auto na je leasecontract weer in. Je kunt dan gelijk een nieuwe leaseauto uitzoeken die aan je wensen voldoet.

Het grote verschil

Het grootste verschil is dat je bij Financial Lease na je leasecontract de leaseauto niet hoeft in te leveren. De auto is na de laatste betaling volledig van jou. Dat is bij Operationele Lease niet zo, daar lever je de auto aan het einde van je contract weer in bij de leasemaatschappij.

Daarnaast ben je bij Financial Lease zelf verantwoordelijk voor een autoverzekering, onderhoud- en reparatiekosten. Dit betekent dat je zelf mag bepalen waar jij je verzekert en waar je de auto naartoe brengt, het voordeel is dat je goedkoper uit bent dan wanneer de leasemaatschappij dit voor je regelt, waarbij je geen inspraak hebt, waar je auto naartoe gaat voor onderhoud- en reparatie. De leasemaatschappij kan jou volledig ontzorgen door dat allemaal te regelen, maar dat berekenen ze wel door in je maandelijkse leasebedrag. 

Private Lease

Wil je als ondernemer liever niet zakelijk leasen, maar privé? Dan kun je kiezen voor Private Lease. De leasevorm voor particulieren. Deze vorm bieden wij niet aan, daarvoor kun je het beste bij een andere leasemaatschappij kijken.