Financial Lease en BKR Registratie

Nederland telt 11 miljoen mensen die BKR geregistreerd staan. Je wilt graag een auto leasen en vraagt je af aan welke voorwaarden je moet voldoen om een financial lease contract af te sluiten. Dan ben je vast wel eens het begrip ‘BKR registratie’ tegen gekomen. Zodra je kredieten en/of leningen afsluit, worden deze geregistreerd op een centraal punt: Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Geldverstrekkers kunnen deze gegevens raadplegen, zodat zij kunnen zien of jij jouw betalingsverplichtingen nakomt.  Een registratie kan zowel in je voordeel als in je nadeel werken. Op basis van een positieve of negatieve BKR-registratie kan je lease aanvraag worden goedgekeurd of afgewezen. 

Wat is een BKR registratie?

Je krijgt een BKR-registratie wanneer je krediet aanvraagt of een betalingsachterstand hebt - of hebt gehad. Tijdens het aanvragen van krediet, kijkt de kredietverstrekker naar je betaalgedrag. Bij het aanvragen van een krediet wordt er gekeken of het krediet past bij je persoonlijke en financiele situatie. Een kredietverstrekker kan middels jouw BKR-registratie zien of je betaalbedrag in orde is. Als je altijd netjes op tijd hebt betaald is er niets aan de hand en kun je een nieuw krediet aanvragen.

Heb je een betalingsachterstand dan is de kans vele malen kleiner dat een kredietverstrekker jou krediet verstrekt, simpelweg omdat ze het risico te groot vinden. Heb je in het verleden een betaalachterstand gehad, maar gaat het inmiddels al maanden goed? Dan verschilt het per kredietverstrekker of ze jou krediet willen verstrekken. Als je al een lange tijd alles netjes op tijd betaald, is dat voor de meeste kredietverstrekkers geen probleem, mits je persoonlijke financiële situatie het toelaat.

Controle financiële situatie

Automatisch worden alle leningen bkr geregistreerd, met uitzondering van de hypotheek. Gek hé? Ook denken veel mensen denken dat je met een bkr registratie niet kunt lenen, maar dat klopt niet. Wanneer je een nieuwe lening wilt afsluiten zullen kredietverstrekkers je kredietwaardigheid eerst controleren om te kijken of je in staat bent je lening terug te betalen. Hiervoor raadplegen ze jouw BKR registratie en bekijken ze jouw financiële situatie. Je inkomen moet vast en/of bestendig zijn, hoeveel je kunt lenen wordt bepaald door de hoogte van je inkomen. Uit de gegevens van jouw bkr registratie kunnen kredietverstrekkers zien welke leningen je hebt lopen en hoe je betaalgedrag is. Als jij jouw betalingsverplichtingen altijd netjes nakomt is er niets aan de hand en kom je in aanmerking voor een lease auto. Het is echter een ander verhaal als je een betalingsachterstand hebt. Dat heet ook wel een negatieve bkr registratie. 

Een negatieve BKR Registratie?

Wanneer je een positieve bkr registratie hebt, dan hoef je je geen zorgen te maken, maar heb je een negatieve bkr registratie? Dat betekent dat je staat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel en houdt in dat er ergens met het aflossen van eerdere leningen, iets fout is gegaan. Dit hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar de manier hoe je bekend staat kan bij het afsluiten van een financial lease contract wel eens voor problemen zorgen. De kans is groot dat je dan niet aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. En om die reden zullen banken jouw lease aanvraag afwijzen. 

Een negatieve bkr registratie hoeft niet altijd te betekenen dat wij jouw financial lease aanvraag weigeren, maar het maakt het wel moeilijker. Zorg eerst dat je jouw betaalachterstanden hebt weggewerkt en probeer het dan opnieuw. Alleen met een goede onderbouwing kunnen we soms toch wat voor jou betekenen. Ligt de registratie ver in het verleden, hebben er positieve veranderingen voorgedaan en/of zijn er betalingsregelingen getroffen? Dan kun je ondanks jouw negatieve bkr registratie vaak toch een auto leasen. 

Auto leasen zonder BKR?

Bij financial lease dient je auto als onderpand voor je lening. In dat geval is kunnen de meeste autoleasemaatschappijen een leasecontract aanbieden, ook wanneer de BKR-registratie negatief is. Het verschilt per geval, vaak worden er andere aanvullende eisen gesteld, zoals een aanbetaling. Echter zullen er veel leasemaatschappijen zijn die het risico niet willen nemen en je aanvraag afkeuren op basis van je negatieve BKR-registratie.

Auto leasen met een negatieve BKR

Wanneer je een negatieve bkr registratie hebt, is het altijd goed om je af te vragen of het verstandig is om te leasen. Als je niet in staat bent om aan de betalingsverplichtingen te voldoen, dan wordt de lease auto weer ‘afgepakt’ en zijn de gevolgen voor jou. Een auto leasen met een negatieve BKR-registratie is - in veel gevallen - af te raden. Als jij een negatieve BKR-registratie hebt en je komt je financiële verplichtingen niet na, dan kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat je leaseaanvraag wordt afgekeurd. Dit heeft o.a. naast je persoonlijke financiële situatie ook te maken met het prijskaartje dat aan een auto hangt. Het gaat ten slotte om grote kredietbedragen. Wanneer je betaalgedrag al een paar maanden goed is, kun je altijd proberen om je negatieve bkr-registratie te laten verwijderen.

Kan je jouw BKR registratie zelf inzien?

Jazeker! Je kunt jouw bkr-registratie gratis inzien op de website van Bureau Krediet Registratie. Wist je dat je naast (telefoon)abonnementen en lease auto, ook door je creditkaart of rood staan en bkr-registratie krijgt? Er zit echter wel verschil tussen op tijd betalen of een betalingsachterstand hebben. Het verschil uit zich in een positieve of negatieve bkr. Houd je bkr dus in de gaten en ga verstandig met geld lenen om!

PAS OP: GELD LENEN KOST GELD!