Operational lease?

Bij Financial Lease ZZP kun je géén operational lease aanvragen! We vinden deze leasevorm voor jou als ZZP'er gewoonweg veel te duur. Met deze vorm van leasen huur je een auto of motor voor een langere periode met kilometer afspraken. Omdat de auto nooit van jou wordt, ben je in alles afhankelijk van de leasemaatschappij. Zo mag je niet zelf bepalen bij welke garage je het onderhoud laat doen of waar je de auto verzekerd. Na afloop van de leaseperiode gaat de auto weer terug naar het autobedrijf. Alle leasetermijnen die je hebt moeten betalen zijn dus enkel voor het gebruiksrecht geweest. Operationele lease is daarom niets anders dan autohuur. Lees hier de verschillen met financial lease.

Verschillen Financial Lease en Operational Lease

Tussen financial lease en operational lease zijn nogal wat verschillen. Denk je nog steeds dat een auto leasen duur is en zoek je daarom naar andere manieren om een auto te kunnen kopen? Dan moeten we je toch voorzichtig terechtwijzen. Want een auto leasen is helemaal niet duur en voor ondernemers gelden diverse fiscale voordelen! Dus één ding wat zeker is: financial lease heeft voor ondernemers de meeste voordelen.

Hieronder zetten we even de verschillen tussen financial lease en operational lease voor je op een rijtje:

Financial Lease

1. Goedkopere vorm van leasen.
2. Je bent direct economisch eigenaar van de auto.
3. Je regelt zelf de autoverzekering, belasting, het onderhoud en reparaties.
4. Je auto staat op de bedrijfsbalans en je hebt recht op rente- en investeringsaftrek en btw teruggaaf.
5. Na het contract ben je ook juridisch eigenaar van de auto.
6. Geen kilometerbeperking, vast maandbedrag.

Operational Lease

1. Het beste te vergelijken met huren, waardoor het een duurdere vorm van leasen is.
2. Je bent geen economisch eigenaar van de auto, maar de leasemaatschappij.
3. De autoverzekering, het onderhoud en andere bijkomende kosten zijn inbegrepen.
4. Je hebt geen recht op investeringsaftrek.
5. Na het contract sta je met lege handen.
6. Afgesproken jaarkilometrage, wanneer je meer rijdt, wordt het maandbedrag aangepast.

Welke leasevorm past het beste bij jou?

Wat het beste bij jou past is erg afhankelijk van je onderneming en wie je in de lease auto laat rijden. Heb je een groot wagenpark waarbij verschillende berijders gebruik maken van de lease auto’s, dan kunnen wij ons voorstellen dat je graag ontzorgd wil worden in het beheren van je wagenpark. Operationele lease (het huren van auto’s voor een lange periode) kan dan een passende oplossing zijn. Je bent dan bereid om extra te betalen voor de service die je krijgt om geen omkijken te hebben naar je voertuigen.

Wanneer je voornamelijk zelf of een vaste bestuurder in de lease auto laat rijden, is financial lease meestal de voordeligste keuze. Je bent immers wel zuinig op de auto’s van je eigen onderneming en zult qua onderhoudskosten minder vragen dan de gemiddelde leaserijder dat doet. Er valt dan veel te besparen op onderhoud en banden. Voor de verzekering kun je bij financial lease dan ook nog eens gebruik maken van je eigen No-claim. Dit kan ook aardig schelen in de maandelijkse kosten. Aan het einde van de looptijd is de lease auto van jou, deze kun je dan ook weer gebruiken als inruil op een nieuwe lease auto waardoor de maandelijkse kosten nog lager worden.

Nadelen operational lease

  • De leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto of bedrijfswagen
  • Onduidelijke overeenkomst: huren is niet transparant
  • Afhankelijk van de leasemaatschappij
  • Geen investerings- en renteaftrek           

Overschrijd je het aantal vooraf afgesproken kilometers? Dan worden er extra kosten in rekening gebracht!

Wat is shortlease?

Ook shortlease is een vorm van autohuur. In principe gelden hiervoor dezelfde voorwaarden als bij operational lease. Kortom: Je huurt gewoon een auto! In sommige gevallen is shortlease wel verstandig om aan te vragen. Bijvoorbeeld wanneer je tijdelijk een auto of bedrijfswagen nodig hebt. Dit kan handig zijn voor een tijdelijke werknemer of als je gewoon nog niet helemaal zeker bent van je zaak. Maar het blijft een vorm van huren en shortlease is dan ook veel duurder dan occasion lease of financial lease. Bij ons kun je deze 'leasevorm' niet aanvragen.

Onverwachte kosten?

Het huren van een auto of bedrijfswagen is voor ZZP'ers totaal niet interessant. Er kleven namelijk veel nadelen aan. Een vaak gehoorde klacht is de onduidelijke overeenkomst. Huren is totaal niet transparant. Zo zul je meestal plotseling nieuwe, hogere leasetarieven moeten betalen indien je meer kilometers maakt dan vooraf afgesproken. Het vervelende is dat je daar niets tegenin kan brengen. Wij van Financial Lease ZZP bieden altijd transparante en eerlijke auto lease aan! Je weet bij ons altijd van te voren waar je aan toe bent. Maandelijks betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. Aan het einde van het leasecontract is de auto volledig jouw bezit.