Financial Lease: Fiscaal of juridisch?

Bij het afsluiten van een financial lease contract word je direct economisch eigenaar van de lease auto. Je activeert de lease auto als activa op de balans van je onderneming, waardoor er fiscaal op afgeschreven kan worden. Aan het einde van je lease contract ben je naast economisch eigenaar ook juridisch eigenaar van het je lease auto. Je dient wel je financial lease overeenkomst beëinigd te hebben. Wanneer je het economische én juridische eigendom van een auto bezit, is de auto jouw volledige eigendom. Dat houdt in dat je zelf bepaald wat je ermee doet, zo kun je de auto houden of verkopen. 

Een financial lease auto

Bij de aanvraag van een nieuwe financial lease auto ontvang je van het leverende autobedrijf een auto factuur, bij een nieuwe auto zal dit altijd een btw factuur zijn. Door deze factuur als aankoop op te nemen in je boekhouding, wordt de auto op je balans geactiveerd en zal de betaalde btw in de eerstvolgende btw aangifte meegenomen worden als voorbelasting.

Occasion Lease

Bij occasion lease kun je van het leverende autobedrijf ook een marge factuur krijgen doordat de auto al eens van een particulier is geweest. Je kunt dan geen btw terugvragen, omdat de transactie btw vrij is. Wanneer de vorige eigenaar van de occasion een bedrijf is geweest, zul je een btw factuur van het autobedrijf ontvangen. Met een financial lease overeenkomst kunnen we nooit méér financieren dan de investeringswaarde. Bij een btw auto is dat de aanschafwaarde excl. btw, bij een marge auto zal dat het volledige aankoopbedrag zijn. Wij zullen de investeringswaarde aan het leverende autobedrijf uitbetalen en jij voldoet dan eventueel het btw bedrag. De auto factuur staat altijd op jouw bedrijfsnaam, zodoende word je direct economisch eigenaar van de lease auto. Het economische risico van de auto ligt bij jou, daarom is het aan te bevelen om je auto altijd allrisk te verzekeren.