Wat is de investeringswaarde van een auto?

Een belangrijk punt om rekening mee te houden bij financial lease is de investeringswaarde. Want hoe zit dat precies? De investeringswaarde is de aanschafwaarde van het betreffende voertuig exclusief de btw. Bij marge voertuigen is de investeringswaarde gelijk aan de factuurwaarde. Ben je niet btw plichtig omdat je bijvoorbeeld onderneemt in de zorg, dan is de investeringswaarde altijd gelijk aan het factuurbedrag. Je kunt geen btw verrekenen dus ook die kosten behoren dan tot de investeringswaarde.

Investeringswaarde en fiscaal

Hoe groter de  investeringswaarde, hoe hoger het fiscaal af te trekken bedrag. Als je een auto financiert d.m.v. financial lease, dan investeer je in een bedrijfsmiddel. De kosten van die investering mag je van de winst aftrekken. Je drukt daarmee de winst en uiteindelijk betaal je dus ook minder belasting. Financial lease heeft voor jou als ondernemer daarom wel degelijk meerwaarde! Je moet dan wel de investering die je doet activeren op de bedrijfsbalans. Pas dan kun je profiteren van investeringsaftrek.

Wordt de investeringswaarde verlaagd als je een aanbetaling doet?

Nee, door het doen van een aanbetaling verlaag je wel de financieringswaarde, waardoor je lagere maandlasten hebt en minder kredietvergoeding betaalt. De investeringswaarde is echt afhankelijk van de factuur van het voertuig. Ook met het doen van een aanbetaling kun je de volledige investering boeken in je administratie en profiteren van de maximale afschrijvingskosten om de fiscale winst van je onderneming te drukken.

Hoe zit het met  de rente?

Leasemaatschappijen vragen een vergoeding aan je (in de vorm van rente) in ruil voor hun diensten. Ook wij rekenen een bescheiden rentetarief over de investeringswaarde. Naast de investeringsaftrek kun je echter ook deze rente fiscaal aftrekken.

Hoe zit het met de BTW?

Omdat je bij financial lease meteen het economische eigendom verkrijgt over de investering, mag je deze investering activeren op de bedrijfsbalans. Je boekt het btw bedrag in die over de investeringswaarde aan je is berekend. Het btw bedrag vind je terug op de factuur die je van het autobedrijf hebt ontvangen. Je betaalt de btw bij financial lease vooraf aan de leverancier van de auto. Maar je kunt deze bij de eerstvolgende aangifte weer verrekenen met de Belastingdienst. Ook voor marge auto's kun je bij ons financial lease aanvragen. In dat geval kun je de factuur in zijn geheel als investeringswaarde inboeken.

Voordelen zakelijke financiering

Zekerheid: Vaste leasetermijnen tijdens de gehele looptijd.
Balans: Je mag de auto als investering activeren op de bedrijfsbalans.
Aftrek: Investeringsaftrek is mogelijk.
Lagere lasten: Je kunt een slottermijn inbouwen voor lagere maandlasten tijdens de looptijd.
Eigendom: Je bent economisch eigenaar van de lease auto.
Gebruikte auto: Nog goedkoper lease je met onze occasion lease!

Wij bieden ook equipment lease aan.

Equipment Lease

Equipment lease is een financiering voor bedrijfsmiddelen- en materialen. Eigen is het een andere naam voor financial lease voor bedrijfsmiddelen. Een lease auto valt onder bedrijfsmiddel, maar een laptop of kantoorinventaris ook. Equipment lease is er zowel voor nieuwe als gebruikte bedrijfsmiddelen. Je wordt net zoals bij een lease auto, direct economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en betaalt en vast leasebdrag per maand. Je behoudt je liquiditeit zodat je kunt blijven ondernemen.