Wanneer winterbanden verwisselen?

wanneer-banden-verwisselen-zomerbanden-winterbanden

De ideale datum of maand om je winterbanden te vervangen is er niet, je bent namelijk afhankelijk van het weer. Je kunt wel met een paar zaken rekening houden en daar gaan wij in deze blogpost verder op in. 

Wanneer kun je het beste je winterbanden vervangen?

Als richtlijn wordt er vaak een temperatuur van 7 graden aangehouden. Als het weer daar een lange tijd boven blijft is het verstandig om je winterbanden te vervangen. Winterbanden slijten bij warmere temperaturen veel sneller dan zomerbanden en ook is het weggedrag van de winterbanden dan minder goed. Banden gaan daarnaast gemiddeld 6 jaar mee, het is raadzaam om ze daarna te vervangen - ook als er nog voldoende profiel op zit. Banden drogen namelijk na verloop van tijd uit. Er zullen dan droogtescheurtjes ontstaan, waarbij de kwaliteit en eigenschappen van het rubber achteruit gaat. 

Bandencheck!

Als je toch de banden aan het verwisselen bent, controleer dan gelijk even je profieldiepte. Wettelijk moeten de banden een profiel hebben van minimaal 1,6 millimeter. Het is echter verstandiger om je banden bij 2 millimeter al te vervangen om ongelukken te voorkomen. Bij winterbanden is dat weer anders dan bij zomerbanden. Het advies is om de winterbanden te vervangen bij een profiel van minimaal 4 millimeter. De winterbanden verliezen dan namelijk hun specifieke eigenschappen. 

Hoe kan ik zien hoe oud mijn banden zijn?

Een autoband moet uit veiligheidsoverwegingen na zes jaar vervangen worden. De leeftijd van een band is af te lezen aan de zijkant van de autoband. Achter de DOT-code vind je de productiedatum van de band.

Vierseizoenenbanden

Vierseizoenenbanden oftewel all-season banden kun je het hele jaar door gebruiken. Dat heeft twee grote voordelen: je hoeft geen extra set banden aan te schaffen en je hoeft ze niet twee keer in het jaar te verwisselen. Nadeel is dat de eigenschappen van de banden in de zomer of winter minder zijn dan een 100% zomer- of winterband.

Bron: Nu.nl