5 Tips om te besparen op brandstof

| Geschreven door Maureen
brandstofkosten-besparen-tips-blog

Even tanken.. je schrikt je tegenwoordig een ongelukje als je langs het tankstation rijdt. De prijzen rijzen - inmiddels - de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen om brandstofkosten te besparen. Lees je mee?

Vermijd files!

Het is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar de files ontwijken is een goede manier om brandstof te besparen. Het continue optrekken en stilstaan is slecht voor je brandstofverbruik. Een manier om files te ontwijken is om de reis vooraf te plannen en de spitsuren te vermijden. Daarentegen kun je ook kiezen voor een auto met automatische versnellingsbak, deze zijn vaak net wat zuiniger doordat de auto veel natuurlijker optrekt dan een handgeschakelde auto. 

Rij met cruisecontrol

Een andere manier om brandstof te besparen is natuurlijk door dezelfde snelheid te behouden. Voor langere afstanden kan kun je de cruise control aanzetten, ideaal!

Houd alle ramen dicht!

Je wist het vast wel. Zo niet dan weet je het nu! Je verbruikt meer brandstof met alle ramen open. De wind die via de ramen binnenkomt zorgt ervoor dat de auto naar achteren wordt getrokken. Er wordt meer weerstand gecreëerd en daardoor moet de auto beter zijn best doen, daarvoor wordt er meer brandstof verbruikt om de auto te verplaatsen. 

Stilstaan is achteruit gaan

Wanneer je voor een langere tijd stilstaat zoals in een file, doe je er verstandig aan om de auto uit te zetten. Veel mensen zeggen dat de auto dan meer brandstofgebruikt, door het aan - en uitzetten van de auto, maar dat is niet waar. Je kunt het beste de drie minuten regelen hanteren, sta je langer dan drie minuten stil, zet dan je auto helemaal uit. Dat is niet alleen goed om brandstof te besparen, maar ook nog eens goed voor het milieu. 

Lees ook: Gebruik je auto minstens één keer per week

Een goede bandenspanning is key!

Een goede bandenspanning is enorm belangrijk. Je banden hebben namelijk grote invloed op je brandstofverbruik. Hoe zachter je banden zijn, hoe sneller ze zullen slijten, omdat de auto meer moeite heeft om zich voor te bewegen. Doordat de auto meer moeite moet doen, wordt er ook meer brandstof verbruikt. Het bijvullen van je banden is gelukkig een simpel klusje. Bij tankstations kun je jouw autobanden oppompen. Geen idee hoe dat moet? Instructies vind je vaak in het portier van je auto.