Gebruik je auto minstens één keer per week!

Wat afgelopen maand nog zo normaal was is nu niet meer zo vanzelfsprekend. Het corona-virus heeft Nederland op zijn kop gezet! Het woon-werkverkeer ligt momenteel redelijk stil. Een ritje naar de sportschool, het restaurant of naar je werk is niet meer gewoon. Door het Corona virus zit meer dan half Nederland thuis, in ieder geval zeker tot 28 april. Het is geen slechte 1 april grap, maar dé realiteit.

Gebruik je auto minstens één keer per week!

Gelukkig geen volledige lockdown voor Nederland, maar de auto wordt nu wel weinig gebruikt door veel mensen. Volgens de ANWB en Wegenwacht is het aan te raden om de auto minstens één keer per week te gebruiken. Een rit van een kwartier heen en een kwartier terug is voldoende. In Nederland kunnen we gelukkig nog over straat om boodschappen te doen. Sommige mensen die niet thuis kunnen werken kunnen nog naar hun werk toe.

Accuproblemen

Als een auto te lang stilstaat - langer dan drie weken - kunnen er problemen ontstaan met de accu, banden en remmen. De accu kan uitgeput raken. Om dat te voorkomen is het verstandig om de auto te pakken wanneer kan en nodig is. Er zijn diverse manieren om de accu goed te houden. Eén daarvan is om een druppellader aan de accu te hangen, zodat de accu gewoon in de auto kan blijven en langzaam opgeladen wordt. Bij elektrische auto’s is dat anders, want bij een elektrische auto is er niet veel stroomafname als deze te lang stilstaat.

Weersomstandigheden

De levensduur van een auto is gemiddeld achttien jaar. Een auto is zo gemaakt dat hij prima tegen alle weersomstandigheden kan. Maar een auto die in weer en wind staat zal er minder goed aan toe zijn dan een auto die in een droge en ‘warme’ stalling staat. Dus als het kan doe je er verstandig aan om de auto ‘binnen’ neer te zetten.

Vierkante banden

De banden van je auto kunnen ook extra zorg gebruiken. Als een auto te lang stilstaat kan dat leiden tot ‘vierkante’ banden. Door de ANWB wordt geadviseerd om de bandendruk te verhogen met 0,5 bar meer dan is voorgeschreven voor jouw auto. Hierdoor zakt de band iets minder door op één punt, waardoor je voorkomt dat er een vlakke kant ontstaat.

Vastzittende remmen

Als een auto langer dan een maand stilstaat op de handrem kan dat ertoe leiden dat je de auto niet meer van zijn plek krijgt. Dit is wel in het ergste geval. Dit komt doordat de remschoentjes die ervoor zorgen dat de auto op zijn plek blijft staan op de handrem, zich kunnen gaan hechten aan het materiaal, waardoor deze zich gaan vastplakken.

In de meeste gevallen lost de auto het probleem zelf op. De ‘verkleving‘ lost in de meeste gevallen automatisch op tijdens het wegrijden. De beste manier om ervoor te zorgen dat je geen last krijgt van vastzittende remmen is door de auto in zijn eerste versnelling te zetten in plaats van op de handrem, zoals ook wordt geadviseerd bij vorst. 

Ook voordelen!

Je zou het niet verwachten, maar de Corona-maatregelen hebben ook voordelen voor je auto. Normaal gesproken wordt de auto veel gebruikt en kan het zijn dat je regelmatig met de auto stilstaat in de file. Het vergt voor een auto veel inspanning om telkens weer op gang te komen en dat draagt bij aan een snellere gebruikers slijtage van de auto. Niet alleen voor jouw gezondheid, maar ook voor je auto zijn dit tijdelijk ‘gunstige‘ omstandigheden. 

Bron: AD