Hybride auto’s winnen aan populariteit

toyota-chr

11-02-2020

Het lijkt alsof wij in Nederland steeds meer de (plug-in) hybride omarmen. In januari 2020 werd de totale verkoop verdubbeld ten opzichte van januari 2019 (5.865 tegenover 2.873 stuks). Hierin zijn de gewone hybrides, mild hybrides en plug-in hybrides meegeteld. 

Wat is hybride technologie?

Met hybride technologie rijd je efficiënter en milieuvriendelijker. Een mild hybrid rijdt nooit alleen elektrisch, maar de elektrische motor is er puur als ondersteuning voor de verbrandingsmotor (bijvoorbeeld bij het accelereren en remmen). Een gewone hybrid kan een zeer korte afstand enkel elektrisch rijden en een plug-in hybrid kun je wel opladen, waardoor de batterij een stuk groter is. Hiermee kun je bijvoorbeeld tot 50 km elektrisch rijden.

Veel rijders kiezen dan ook een plug-in hybride wanneer volledig elektrisch rijden nog net geen optie is. Met een plug-in hybride heb je namelijk geen last van het zogenaamde range anxiety én er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod.

Populairste hybride modellen

In de top 5 van de populairste hybride modellen vind je maar liefst 4 modellen van Toyota (Corolla, Yaris, C-HR en RAV4). Echter, op nummer 1 staat de Kia Niro met de hybride en plug-in hybride versie. Maar ook de Volvo V60 en Mitsubishi Outlander blijven populaire stekkerhybrides.

Meer hybrides op komst

Een reden van de toenemende hybride verkoop is het feit dat steeds meer merken de benzinemodellen hebben voorzien van hybride technologie. Maar ook staan er nieuwe modellen op de agenda. Bijvoorbeeld de Renault Captur, Volkswagen Golf 8, BMW X3 en de Mercedes-Benz A-Klasse.