Tips om de condens uit je auto te weren

auto-ramen

12-12-2019

Last van condens?

De laatste dagen hebben we vaak te maken gehad met natte weersomstandigheden. Het is je dan ook vast opgevallen dat je ruiten beslagen zijn, er zit dan namelijk meer vocht in je auto. Erg vervelend, vooral als je geen tijd hebt om te wachten totdat je weer volledig zicht hebt. Maar wist je dat een boete voor rijden met beslagen ruiten €230 bedraagt? Geen grapje dus. Hier geven we je dan ook 7 tips om de condens uit je auto te weren.

Tip 1: Houd de afvoerkanalen schoon
Tussen de motorkap en de voorruit, soms aan de achterkant van de auto of in het zonnedak bevinden zich afvoerkanalen. Zorg ervoor dat het vuil hierin wordt verwijderd, zodat het water zich niet ophoopt.

Tip 2: Gebruik de airconditioning
Ook 's winters moet de airco regelmatig gebruikt worden. Door de airco regelmatig te gebruiken voorkom je ophoping van bacteriën. Daarnaast verwijdert de airco beter vocht uit de lucht dan de verwarming.

Tip 3: Laat vocht eruit
Zet de ventilatiekanalen open en zet het niet op de recirculatiestand, want dan wordt de auto niet ontlucht. Zet daarom de ventilatie aan met de verwarming. Warme lucht neemt namelijk meer vocht op dan koude lucht. Ook kun je af en toe de ramen even openen, zodat de vochtige lucht naar buiten kan.

Tip 4: Houd de auto droog
Leg bijvoorbeeld natte jassen in de kofferbak, zodat het vocht van de jassen niet door de bekleding wordt opgenomen.

Tip 5: Onderhoud
Met onder andere vaseline of talgpoeder kun je pakkingen en rubbers soepel houden. Zo worden ze niet poreus en kan er geen vocht binnendringen.

Tip 6: Gebruik ontvochtiger
Ook zijn er vocht absorberende producten te koop. Speciale kussens kunnen in de auto worden geplaatst die vocht uit de lucht verwijderen. Wanneer deze vol zijn, kunnen ze worden gedroogd door de kachel en opnieuw gebruikt worden.

Tip 7: Vervang het binnenfilter
Is je interieurfilter verstopt? Dat kan de oorzaak zijn van vocht in de auto. Schaf dan een nieuw filter aan, voor ongeveer 15 euro, zodat pollen, stof en vuil er niet meer voor zorgen dat de lucht niet optimaal kan circuleren.

Bron: Tubantia