Winterbanden, moet ik die hebben?

| Geschreven door Maureen
wanneer-banden-verwisselen-zomerbanden-winterbanden

Elk jaar horen we weer de verschillen in meningen of winterbanden onzin zijn of niet. Het ene kamp vindt ze onzin en geldklopperij, het andere kamp ziet de meerwaarde er wel van in en vindt het veiliger.

Wat zijn de verschillen tussen winter- en zomerbanden?

Ten eerste hebben winterbanden meer grip bij het optrekken en remmen. Dit komt doordat de lamellen (inkepingen in de profielblokken) dwars geplaatst zijn. Ook in de bochten hebben ze meer grip, omdat de lamellen ook verticaal geplaatst zijn.

Daarnaast blijft het rubber van een winterband flexibel bij lage temperaturen. Onder de 7 graden wordt het rubber van een zomerband hard en dus het raakoppervlak kleiner en heb je minder grip. Met winterbanden heb je meer grip, ze vangen oneffenheden in de weg beter op en de remweg van winterbanden is aanzienlijk korter.

Allemaal redenen om wel op winterbanden te rijden, toch?

Of toch all-seasonbanden?

All-seasonbanden zijn, zoals de naam natuurlijk al zegt, banden voor alle seizoenen. Toch hebben deze banden wel minder grip dan winterbanden onder echte winterse omstandigheden. Deze echte winterse omstandigheden blijven Nederland wel vaak bespaard. All-seasonbanden zijn daarom een prima oplossing wanneer je alleen in Nederland rijdt. Rijd je ook naar Duitsland of Oostenrijk? Dan worden winterbanden wel aangeraden. Hiermee kun je ook een boete voorkomen, aangezien in sommige landen winterbanden verplicht zijn.

Wat is duurder?

Bij all-seasonbanden heb je natuurlijk maar 1 set banden nodig, veel goedkoper zul je denken. Echter, wanneer je zomerbanden én winterbanden hebt, ben je niet per se meer geld kwijt. Je zomerbanden zullen minder snel slijten, omdat je er minder op rijdt, en ze zijn daarom minder snel toe aan vervanging. Wel kost het wisselen van de banden ook weer geld, zo’n 80 euro. Echter, goed afgestelde banden rijden zuiniger en verkleinen de kans op ongelukken, waardoor je hierop weer geld kunt besparen.

Bron: ZERauto