Wat kan ik financieren?

financiering-afsluiten-leasen

Regelmatig krijgen wij vragen via de telefoon, die eigenlijk ook duidelijk op de site staan vermeldt. Een vraag die veel gesteld wordt is: ‘Wat kan ik financieren?’ Deze blogpost is bedoeld om daar een duidelijk antwoord op te geven.

Wat is een financiering?

Een financiering is simpel gezegd: geld lenen. Je wilt geld lenen om te investeren in bijvoorbeeld je onderneming of huis. Waarschijnlijk heb je dat geld er niet liggen en ben je op zoek naar een gepaste oplossing. Je hebt geld nodig om je ambitites waar te maken. Je wilt investeren in de groei van je bedrijf en dat kan met een financiering.

Welke financiering?

Er zijn twee vormen van financieren, namelijk een particuliere financiering, waarbij een persoon (particulier) geld leent. Of een zakelijke financiering, waarbij een bedrijf geld leent. Welke vorm je kiest is aan jou. Je krijgt beschikking over een bepaald bedrag dat je nodig hebt en gaat dat vervolgens per maand terugbetalen. Dat gaat om aflossing + rente. Bij geld lenen komt er altijd een x% aan rente overheen. 

Persoonlijke lening en doorlopend krediet

Bij een persoonlijke lening betaal je elke maand een bedrag aan aflossing- en rente waarbij de looptijd vast staat. In het begin bestaat het overgrote deel uit rente en een klein deel aan aflossing, dat komt omdat het openstaande bedrag in het begin hoog is en je daarover veel rente betaald, aan het einde van de looptijd is dat andersom. 

Bij een doorlopend krediet betaal je ook een vast maandbedrag, maar het verschil met een persoonlijke lening is de looptijd. Bij een doorlopend krediet is de looptijd variabel. De looptijd kan wijzigen door een fluctuerende rentestand, tussentijdse geldopname waarbij het bedrag toeneemt of juist een extra aflossing waardoor het kredietbedrag afneemt. 

Zakelijke financiering

Op het gebied van een zakelijke financiering zijn er verschillende leasevormen van toepassing. Je hebt op zakelijk gebied de keuze uit financial lease, (full/netto) operational lease of shortlease. 

Als je als ondernemer een voertuig of machine aanschaft betaal je een vast bedrag aan rente- en aflossing. Je hebt een vast looptijd, maar kunt wel eerder aflossen. Je weet precies waar je elke maand aan toe bent. Daarnaast kun je ervoor kiezen om volledig ontzorgd te worden bij operational of shortlease. Bij financial lease is dat anders. Je bent bij financial lease zelf verantwoordelijk voor reparatie- en onderhoud, maar je hebt de vrijheid waar jij jouw auto naartoe brengt en op die manier kan het veel voordeliger voor je uitpakken, weliswaar moet je er wel zelf achteraan. 

Een ander verschil met operational lease en shortlease is dat je bij die leasevormen het bedrijfsmiddel na je contract weer inlevert, terwijl je bij Financial lease vanaf dag één economisch eigenaar bent en aan het einde van je contract ook de juridische eigenaar wordt. Het voertuig of bedrijfsmiddel is volledig van jou. 

Financial lease

Financial lease is enkel mogelijk voor zakelijke aangelegenheden. Als particulier kun je er niet voor in aanmerking komen, maar als ondernemer wel. Veel werkgevers bieden een auto van de zaak aan, waardoor je als particulier toch over een lease auto kunt beschikken. Als ondernemer is financial lease de meeste interessante optie. 

Privé financiering

Een privé financiering is een vorm van operational lease voor particulieren, de bekenste leasevorm is particuliere leasevorm is private lease. Bij private lease heb je geen fiscale voordelen, maar daarentegen word je wel volledig ontzorgd. De leasemaatschappij waar je de auto leaset regelt alle zaken rondom de autoverzekering, onderhoud, reparatie, pechhulp en vervangend vervoer. Je betaalt een vast bedrag per maand, zodat je weet waar je aan toe bent. Enkel de brandstofkosten zijn nog voor jouw rekening. 

Geld lenen, kost geld