Overstappen naar elektrisch rijden, dit moet je weten!

overstappen-elektrische-auto-rijden

Denk je erover om over te stappen naar elektrisch rijden, maar heb je nog twijfels of vragen? Wellicht dat deze blogpost je helpt bij het maken van de juiste beslissing. In deze blogpost behandelen we de meeste punten.

Overstappen

Van brandstofauto naar een elektrische auto? Waarom zou je overstappen? Het aanbod van elektrische auto's blijft flink groeien. De aanschaf van een elektrische auto wordt een stuk interessanter, omdat elektrische auto's steeds betaalbaarder worden en de oplaadmogelijkheden groter. Elektrische rijden is de toekomst en biedt steeds meer voordelen ten opzichte van een brandstofauto. 

De rijervaring is anders

Elektrisch rijden is een totaal andere beleving. Een elektrische auto heeft maar één pedaal, de auto is volledig automatisch en daarom hoef je niet meer te schakelen zoals je gewend bent bij een brandstofauto. In een brandstof auto rijden is veel sportiever. Een elektrische auto is daarentegen veel stiller en rijdt een stuk dynamischer, comfortabeler en gemakkelijker dan een brandstofauto. 

Niet tanken, maar laden

Niet meer tanken, maar laden. Nooit meer langs het tankstation, maar gewoon thuis je auto opladen, hoe chill is dat? Elektriciteit is daarnaast ook een stuk goedkoper dan fossiele brandstoffen. Door niet te tanken, maar laden ben je ook nog eens milieuvriendelijker bezig! Iets met meer vliegen in één klap slaan..

Alles over de actieradius en laden

De elektrische auto’s die vandaag de dag op de markt komen worden steeds beter en beter. Elektrische auto’s krijgen steeds meer actieradius en ook de oplaadmogelijkheden zijn verbeterd. 

Er zijn vier laadmogelijkheden

 • Via het stopcontact
 • Laadpaal bij huis
 • Publieke oplaadpaal
 • Snellaadstation

Via een snellaadstation kan een auto binnen 30 minuten tot 80% zijn opgeladen. Voor publieke laadpalen en snellaadstations heb je je laadpas nodig. Voor thuisladen moet je ook een oplaadpaal bij je thuis laten installeren, al is het ook mogelijk om via het stopcontact op te laden. 

De voordelen van elektrisch rijden

 • De toekomst
 • Stille auto’s
 • Thuis opladen
 • Snel optrekken
 • Belastingvoordelen
 • Goedkoper, vrijstellingen
 • Goed voor milieu en gezondheid
 • Minder onderhoud- en reparatie nodig

De kosten van elektrisch rijden

De kosten van elektrisch rijden liggen vooral bij de aanschaf van een elektrische auto. De aanschafwaarde van een elektrische auto ligt nog net wat hoger dan een vergelijkbare motor op benzine of diesel. Nu er steeds meer en betere accu's op de markt worden gebracht daalt de prijs van een accu, waardoor elektrische auto's steeds wat goedkoper worden. Voor de zakelijke rijder is elektrisch rijden nog interessanter dan voor een particulier. Op dit moment kun je als zakelijke rijder profiteren van 12 procent bijtelling onder de eerste 40.000 euro. Momenteel zijn elektrische auto's nog vrijgesteld van de BPM.

Elektrisch rijden is duurzaam rijden. De milieuvriendelijkheid van elektrische auto’s is waarom veel mensen voor een elektrische auto kiezen. Wanneer er 100% groene stroom wordt verbruikt dan stoot de auto geen schadelijke stoffen af. Wordt er gebruik gemaakt van grijze stroom, dan is een elektrische auto nog altijd 40% schoner dan een benzineauto, maar geheel klimaatneutraal is een elektrische auto niet, hoe dat precies zit lees je in het artikel hieronder.

Lees ook: Hoe groen is een elektrische auto

Hoe zit het met bijtelling?

De overheid stimuleert het elektrisch rijden met een lagere bijtelling. Momenteel is de bijtelling 12%. In 2026 zal dat net zoals een brandstofauto op 22% liggen. Je kunt de komende jaren nog flink besparen en dat kan je honderden euro's per jaar schelen. Het bijtellingspercentage wordt berekend vanaf het moment dat de auto op naam wordt gezet. 

Elektrische auto met financial lease

Wanneer je een elektrische auto aangeschaft met financial lease, profiteer je van extra fiscale voordelen! Je wordt direct economisch eigenaar van de auto, na het afbetalen van je leasecontract ben je ook juridisch eigenaar van de auto en kun je de auto zelf verkopen of blijven rijden. Daarnaast kun je de btw terugvorderen bij de belastingdienst en heb je recht op rente- en investeringsaftrek. Je behoudt daarnaast je spaargeld om te kunnen investeren in je bedrijf, kunt onbeperkt rijden en hebt elke maand duidelijkheid. Je betaalt een vast bedrag aan rente- en aflossing en hebt zelf de overige kosten in de hand. 

Meer informatie over financial lease