Hoe groen is elektrisch rijden eigenlijk?

hoe-groen-is-elektrisch-rijden

Voor wie duurzaam wil rijden is een elektrische auto de beste keuze. Een elektrische auto is schoner dan een brandstofauto en hybride. Echter is een elektrische auto niet klimaatneutraal. Dit heeft te maken met het feit dat er  tijdens de productie van accu’s veel CO2 uitgestoten wordt, daarnaast is ook de productie van elektriciteit niet vrij van uitstoot. De vraag die veel mensen hebben: hoe schoon is de elektrische auto echt?

Hoe schoon is een elektrische auto echt?

Een vraag die moeilijk te beantwoorden is, want meerdere factoren spelen een rol. Over de gehele levensduur is een elektrische auto veel schoner dan een brandstofauto, maar klimaatneutraal is de auto niet. Er is zowel directe uitstoot van fijnstof als indirecte uitstoot van CO2. 

Accuproductie van een elektrische auto

Bij de productie van een auto komt CO2 vrij, ook bij een elektrische auto. Vooral de productie van het accupakket veroorzaakt extra CO2-uitstoot. Een elektrische auto stoot minder CO2 uit per gereden kilometer, het verschil met de accuproductie wordt daardoor teniet gedaan. Al met al zorgt een elektrische auto 35 tot 55% voor minder CO2-uitstoot dan een vergelijkbare benzineauto. 

Stikstof en fijnstof

Stikstof, ook wel stikstofoxiden en afkort tot NOx. Deze stoffen zijn zeer schadelijk voor mens en dier. Elektrische auto’s scheiden geen direct NOx uit, maar de stoffen komen wel vrij bij de productie van grijze stroom. Dan heb je nog fijnstof, dit stoot elke auto uit. Het zijn kleine microscopische deeltjes die gezondheidsschade veroorzaken. Het overgrote deel wordt veroorzaakt door de slijtage van banden en remmen, een klein deel is afkomstig van de motor. Ook bij een elektrische auto is er dus fijnstofuitstoot. Wel heeft een elektrische auto minder slijtage dan een brandstofauto, dit komt door het afremmen op de elektromotor waarbij energie wordt teruggewonnen. Het verschil tussen een elektrische auto en brandstof auto is redelijk groot. De elektrische auto stoot 25 tot 44% minder fijnstof uit. 

Milieuvriendelijker

CO2, fijnstof en stikstof dragen bij aan de opwarming van de aarde en hebben invloed op de gezondheid van mens en dier. Elektrische auto’s dragen bij aan de verbetering van de lokale luchtkwaliteit. Als je kiest voor een elektrische lease auto dan profiteer je van enkele voordelen ten opzichte van een brandstofauto. 

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden is duurzaam en beter voor de gezondheid van alles dat leeft. Een elektrische auto brengt daarnaast diverse extra voordelen op. Je hebt vrijstelling van BPM en wegenbelasting, profiteert momenteel nog van een lagere bijtelling en daarnaast krijg je in combinatie met financial lease nog extra fiscale voordelen op. 

Bekijk ons elektrische leaseaanbod

Bron: ANWB