De voorwaarden, verschillen en de voordelen van zakelijk leasen

voordelen-verschillen-voorwaarden-financial-lease

Voor het eerst leasen als (startende) ondernemer? Een auto kan nodig zijn om goede zaken te doen voor je onderneming, maar niet iedereen heeft er de financiële middelen voor. Als je net gestart bent met je onderneming kan dat erg vervelend zijn, echter dat is voor het afsluiten van een financial leasecontract geen probleem! In dit artikel leggen wij uit wat de voorwaarden, verschillen en voordelen zijn van zakelijk leasen. 

Leasen zonder jaarcijfers

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: je kunt als startende ondernemer een auto leasen zonder jaarcijfers! Bij financial lease wordt er gekeken naar je financiële situatie en de bijdrage van de auto aan de omzet van je onderneming. Het is wel belangrijk dat je kiest voor een auto dat past 'binnen het plaatje'. Occasion lease is voor startende ondernemers de meest voordeligste leasevorm. Als je onderneming net een maandje bestaat is het bijvoorbeeld niet reëel om een nieuwe Tesla te leasen. 

Occasion lease

Occasion lease is interessant voor de startende ondernemer. Je schaft daarbij een gebruikte auto aan met (veel) gereden kilometers. Als je ervoor kiest om bij ons een jonge occasion te leasen dan ben je verzekert van goed onderhouden auto’s, niet ouder dan 7 jaar en niet meer dan 200.000 gereden kilometers op de teller. 

De voordelen van financial lease

Voor een vast maandbedrag aan aflossing- en rente, ben jij economisch eigenaar van je leaseauto. De leaseauto vormt het onderpand voor de financiering. Je financiert alleen de investeringswaarde van de auto. Er blijft werkkapitaal over waarmee je kunt blijven ondernemen en kunt investeren in andere belangrijke zaken. Financial lease brengt daarnaast ook aantrekkelijke fiscale voordelen met zich mee. Je hebt als ondernemer recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs en je kunt profiteren van andere fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek. 

Lees ook: Een motor leasen

De verschillen met andere leasevormen:

Volledig eigenaar van de auto

Het verschil ten opzichte van operational lease of shortlease is dat je direct economisch eigenaar van de auto wordt en onbeperkt kunt rijden. Bij andere leasevormen is dat niet het geval. De auto wordt dan nooit jouw eigendom, jij moet de auto na het contract namelijk weer inleveren. Je zit dan misschien niet met het gedoe van verkopen, maar met financial lease wordt de auto jouw volledige eigendom. Aan het einde van je leasecontract word jij juridisch eigenaar. Je kunt dan bepalen of je blijft rijden of de auto verkoopt en er nog wat geld voor vangt.

Ontzorgd worden of zelf de touwtjes in handen

Bij andere leasevormen word je volledig ontzorgt, maar bij financial lease dien je zelf je verzekering, belasting en onderhoud te regelen. Dat kun je als een nadeel zien, maar daar zitten voordelen aan! Je bent goedkoper uit dan andere leasevormen en dat komt omdat bij andere leasevormen de leasemaatschappij alles regelt. Dat verwerken ze ook in je maandprijs. 

Tevens ben je goedkoper uit doordat je zelf bepaald waar jij jouw auto verzekert en waar jij jouw auto naartoe brengt voor reparatie of onderhoud. Jij kunt dus altijd kiezen voor de voordeligste optie, want bij de andere leasevormen krijg je geen andere opties voorgelegd. De leasemaatschappij bepaald en die baseert alles op de gemiddelde leaserijder, waardoor het voor jou misschien minder voordelig is dan je denkt. 

Aan deze belangrijke voorwaarden moet je voldoen:

Om een financial lease contract te kunnen afsluiten, moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en beschikken over een KvK-nummer. En andere belangrijke voorwaarde is dat jouw persoonlijke financiële situatie het toelaat. Wanneer je een eenmanszaak hebt moet het bedrijf op naam staan van de eigenaar. Bij een B.V. wordt er gekeken naar de rechtspersoon. 

Negatieve BKR-registratie

Heb je schulden of betaalachterstanden en daardoor een negatieve bkr-registratie dan kun je het vergeten. Je lease aanvraag zal dan gegarandeerd worden afgewezen. 

Positieve BKR-registratie

Heb je de zaakjes op orde? Je aanvraag wordt door verschillende banken getoetst en die kijken allemaal anders naar jouw financiële situatie. Er wordt gekeken naar je bkr-registratie en als die positief is dan is de kans klein dat je wordt afgewezen.  

Is financial lease wat voor jou?

Denk je na het lezen van dit artikel, dat financial lease wat voor jou is? Kijk dan tussen onze autovoorraad of je gewenste auto ertussen zit en bereken met onze leasecalculator wat je per maand aan rente- en aflossing kwijt bent. Tel daar de kosten voor een autoverzekering en belasting bij op en je weet wat je gemiddeld per maand kwijt bent aan je lease auto. Vervolgens kun je vrijblijvend je lease aanvraag versturen. Je ontvangt dan binnen een werkdag een geheel passende offerte op maat. 

Benieuwd naar de vervolgstappen?

Wees altijd voorbereid!

Houd altijd rekening met onverwachte reparatie- en onderhoudskosten. Daar ben je misschien eens per jaar een keer wat aan kwijt, maar met een nieuwe auto, elektrische auto of jonge occasion ben je vrijwel verzekerd van een goede auto. Kies je voor een tweedehands auto, laat deze dan altijd even controleren en check ook zeker even de onderhoudsgeschiedenis voor je deze aanschaft.

Lees ook: Een tweedehands auto aanschaffen