Wil je een gebruikte auto kopen of leasen? Bij het aanschaffen van een gebruikte auto is het is altijd verstandig om meer te weten te komen over de auto die je op het oog hebt. Doe eens een kentekencheck en ontdek een stukje geschiedenis van de auto. Zo kan je o.a. de APK historie, eigenaren historie, dagwaarde en kilometerstand opvragen en controleren.
Meer weten over je volgende auto
Nederland heeft een goed kentekenregistratiesysteem waardoor je op basis van het kenteken veel informatie over de auto kan opvragen. Veel basisgegevens zijn vastgelegd door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Naast veel technische gegevens kun je ook meer te weten komen over het verbruik van de auto. Zaken als datum van de eerste tenaamstelling, APK, gewicht en brandstofverbruik. Ook vind je meer gegevens over het aantal eigenaren, soort eigenaren en alle APK-keuringen, historische WOK-meldingen en de kilometerstand.
APK Historie
Auto’s moeten APK gekeurd worden. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is in Europa een wettelijk verplichte keuring om zowel de verkeersveiligheid te bevorderen als het milieu te beschermen. Het verschilt wanneer een auto gekeurd moet worden, dit is gemakkelijk op te vragen via uw APK-keuringsrapport of door de RDW kentekencheck uit te voeren.
WOK Historie
WOK staat voor ‘wacht op keuren’. Een auto met een WOK status wacht dus op een keuring. Dat houdt in dat de auto op het moment niet APK gekeurd is en niet de weg op mag. Een WOK melding geeft niet aan of de auto schade heeft gehad. Deze status kan verholpen worden door een APK keuring. Bij het aanschaffen van een nieuwe (gebruikte) auto kun je de WOK Historie van de auto opvragen. Je ontvangt dan een rapport met informatie over WOK meldingen. Het is altijd raadzaam om deze status te checken voordat je een nieuwe auto aanschaft, want met deze status mag de auto niet de weg op.
WOK 1 of 2?
Er zijn twee type WOK meldingen. Type 1 en 2. Een auto met WOK 1 status heeft brandschade gehad of ernstig in de kreukels gezeten. Bij type 2 gaat het om een minder ernstige beschadiging. Denk bijvoorbeeld aan deuren die niet goed sluiten of verlichting dat niet goed werkt.
Kilometerstand
Je hebt een nieuwe auto op het oog, maar wilt zeker zijn dat de kilometerstand de juiste stand aangeeft. Om fraude tegen te gaan registreert het RDW/NAP (nationale autopas) kilometerstanden op verschillende momenten, zoals tijdens de APK controle. De kilometerstand kan geraadpleegd worden, zodat je zeker van de stand bent. Er wordt aangegeven op de stand juist of onjuist is en als er meer bekend is staat dat ook in het rapport vermeld. Wil je bij het aanschaffen van je nieuwe (gebruikte) auto er zeker van zijn dat er niet gefraudeerd is met de kilometerstand, vraag dan een kilometerstand rapport op bij het RDW.
>> Hoe hoger de kilometerstand, hoe waarschijnlijker het is dat de auto mankementen vertoond.
Eigenaren historie
Ben je benieuwd naar de eigenaren historie van je nieuwe (gebruikte) auto, dan kan je dit online opvragen via het kenteken van de auto. In verband met de privacywet kunnen niet alle persoonsgegevens worden getoond. In het rapport krijg je wel te zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad, tot wanneer iemand eigenaar is geweest en of dit een persoon of bedrijf was.
Kostenberekening en waarde-indicatie
Wat is het voertuig dat je op het oog hebt op dit moment waard? Daarvoor kun je middels het kenteken een waarderapport opvragen. Er wordt rekening gehouden met de nieuwprijs, leeftijd, km-stand en internetprijzen. Middels het waarderapport kan je dus kijken of de vraagprijs voor een auto realistisch is, zodat je zeker weet dat je niks teveel betaald.
Gestolen voertuigen
Veel gestolen voertuigen worden via Marktplaats verkocht. Door een kentekencheck uit te voeren kom je daar gemakkelijk achter. In het kentekenrapport dat je kunt opvragen staat vermeld of een voertuig als gestolen is opgegeven, ook registraties uit het verleden zijn te achterhalen.