Een weekendje weg, op visite, op vakantie of een bezoekje aan de dierenarts. De hond gaat in veel van deze gevallen vaak mee op reis. Als je jouw huisdier meeneemt is het natuurlijk belangrijk dat je dat veilig doet.
Dieren in de auto
Over het algemeen reizen honden het meeste mee in de auto. In Nederland zijn er geen regels of wetten voor het vervoeren van huisdieren. Wel moet je rekening houden dat je geen gevaar veroorzaakt. Het is belangrijk dat je huisdier goed vastgemaakt wordt, want een dier kan gemakkelijk schrikken van het verkeer en onverwachts wegspringen. Een ongeluk wordt zo gemakkelijk veroorzaakt en dat dien je altijd te voorkomen. Per land kan het overigens verschillen hoe je jouw huisdier moet vervoeren. In sommige landen mag de hond bijvoorbeeld los, bij twee of meer moeten ze vast, maar dit is bij elk land verschilt, controleer dit dus even mocht je naar een ander land reizen.
Risico voor je huisdier
Een huisdier dat los wordt vervoert loopt veel risico bij een aanrijding. Uit onderzoek is gebleken dat het lichaamsgewicht van een dier bij een botsing van 50 km/u zeker 25 keer groter wordt. Voor een hond van 22 kilogram heeft dat een impact van 550 kilogram. Voor een dier van 4 kilogram heeft dat een impact van 100 kilogram. Als je dier met zulke krachten door de auto geslingerd wordt is de kans dat je dier het overleefd zeer klein.
Een ander gevaar van het los vervoeren van je huisdier is dat deze niet stil blijft zitten, maar onverwachts kan schrikken en wegspringen en bij je op de schoot kruipt, waardoor je afgeleid raakt of je zicht beperkt wordt.
Vervoer je huisdier veilig van A naar B
Het maakt niet uit welk dier je vervoert, er bestaat voor elk dier wel accessoires op de markt om het dier veilig te vervoeren. Houd daarbij wel rekening met de grootte van je dier en de mogelijkheden van je auto. Dieren kun je vervoeren in een bench, met een vervoersmande of dierenzitje op de achterbank. Grote dieren kun je eventueel los vervoeren in de kofferbak, maar in een kennel is veiliger.
De vervoersmand - Deze is ideaal voor het vervoeren van kleine dieren. Plaats de mand dwars op de rijrichting op de grond achter je passagiersstoel zodat ze niet kan verschuiven. Bij een ongeluk zullen de passagiersstoel en de achterbank de grootste klap opvangen bij een botsing.
Een dierenzitje - Voor middelgrote dieren bestaan verschillende dierenzitjes. Dit zijn stoeltjes geschikt voor middelgrote dieren die je gemakkelijk kunt bevestigen aan de gordel. Het beste kun je gebruik maken van een tuigje. Het tuigje van je huisdier maak je daarbij ook vast aan de gordel zodat je huisdier goed vast zit en niet zomaar weg kan lopen.
In de kofferbak - Grote dieren zoals grote honden kun je het beste vervoeren in de kofferbak los of in een bench. Een reiskennel zet je het beste dwars op de rijrichting tegen de achterbank aan. Bij een botsing wordt je dier niet door de auto geslingerd. Al met al dien je gewoon voorzichtig te rijden en goed op te letten.
Wist je dat: Je huisdieren met een inzittendenverzekering ook zijn verzekerd.
Wat je vooral niet moet doen!
Wat je niet moet doen is je dier vastmaken aan zijn halsband. Bij hard remmen of een aanrijding krijgt je dier daardoor een harde ruk aan zijn nek. Je huisdier kan zo gemakkelijk zijn nek breken of zijn luchtpijp beschadigen. Heel gevaarlijk! Je kunt het beste gebruik maken van een tuigje. Je dier zit dan goed vast en bij een botsing wordt de kracht verdeeld over het hele lichaam, waardoor je de kans op ernstige letsels verkleind. Ook is het niet verstandig om de riem ergens aan vast te knopen, want bij een botsing kan de knoop zo strak worden aangetrokken dat je deze niet meer los kunt krijgen. Als je in bepaalde situaties snel met je huisdier de auto moet verlaten, wil dat niet.
Het gebeurd de afgelopen jaren te vaak: Mensen die de hond met warm weer alleen in de auto achterlaten. Levensgevaarlijk! Binnen een hele korte tijd zal de temperatuur in de auto oplopen, met vaak fatale gevolgen voor de hond. Je moet je dier nooit alleen achterlaten in de auto met warm weer, ook niet voor heel even! De temperatuur is na 10 minuten vaak al 10 graden hoger dan buiten, na 30 minuten is de temperatuur vaak opgelopen tot 20 graden of meer.
Extra reistips
- Denk aan je huisdier en pauzeer zeker elk 2 uur.
- Rijd vooral in ochtend- en avonduren met oog op warme temperaturen
- Zet de airconditioning nooit te koud
- Zorg dat je huisdier beschikking heeft tot voldoende water en eten