Een motorverzekering afsluiten, waar moet je op letten?

| Geschreven door Maureen
motorverzekering afsluiten, motor leasen

Door: Maureen 


We zitten volop in het zomerseizoen. Het mooie weer zorgt ervoor dat je eindeloos wilt toeren met je motor. Heb je net je motorrijbewijs gehaald of een nieuwe motor aangeschaft? Dan is het handig om te kijken welke autoverzekering het beste bij je past en of je huidige motorverzekering nog voldoet?

Verzekerd zijn is verplicht

Zodra je een motor of auto op je naam hebt staan, ben je verplicht een verzekering af te sluiten, ook wanneer je het voertuig niet gebruikt. Wil jij jouw motor in de winter tijdelijk uit de verzekering halen? Dan dien je de motor te schorsen bij het RDW, je mag dan niet meer op de openbare weg komen.

Motorverzekeringen

WA

De WA verzekering is de goedkoopste optie, maar niet de verstandigste. Met een WA verzekering ben je verzekerd voor de schade die jij veroorzaakt aan een ander. Je eigen motor is bij deze verzekering niet verzekerd. Wel kun je aanvullende dekkingen toevoegen zoals een dekking voor diefstal.

Wanneer is de WA verzekering een goede keuze?

Deze verzekering kun je het beste kiezen wanneer je een oude motor hebt van een jaar of 10. De dagwaarde van de motor staat dan niet in verhouding met wat je betaalt voor een WA Plus of Allrisk verzekering.

WA+

De meest gekozen verzekering is de WA Plus verzekering. Jouw motor is goed verzekerd wanneer er schade aan jouw eigen motor is door bijvoorbeeld brand, diefstal, een botsing of wegens weersomstandigheden. Ook ben je verzekerd voor de schade die je bij een ander veroorzaakt. De WA+ verzekering is geschikt voor een motor tussen de vijf á tien jaar.

All-risk

De duurste verzekering die je kunt afsluiten is de All Risk verzekering. Deze verzekering is ideaal voor nieuwe, jonge of waardevolle motoren. Je bent dan voor alles gedekt. Naast de hierboven genoemde dekkingen en je ook verzekerd voor schade aan eigen motor, door bijvoorbeeld een eenzijdig ongeval, maar ook als je motor omvalt.

Tips voor het afsluiten van een motorverzekering

01. Check de dekking en aanvullende dekkingen

Kijk goed wat er wordt gedekt bij de motorverzekering, dit verschilt per verzekeraar. Naast de normale dekkingen kun je vaak ook extra dekkingen afsluiten zoals een ongevallendekking of rechtsbijstand.

02. Controleer de voorwaarden

Controleer altijd de voorwaarden van je contract. Het is verstandig om te weten wat er precies vergoed wordt en wat er precies gebeurd bij schade, diefstal of als je motor total loss is gereden. Wordt de dagwaarde, nieuwwaarde of aanschafwaarde vergoed? En hoe is alles geregeld rondom pechhulp?

Eigen risico

Handig om te weten is wat je betaalt aan eigen risico bij schade. Vaak kun je vooraf het eigen risico bepalen bij het afsluiten van je motorverzekering.

03. Extra no-claim korting

In veel gevallen kun je als je een autoverzekering hebt no-claimkorting ontvangen voor je motorverzekering. Je kunt daarvoor het best informeren bij je verzekeraar.

04. Flexibiliteit

Bij verzekeraar waar je de motorverzekering online kunt afsluiten, heb je vaak ook de mogelijkheid om je verzekering online te beheren. Bij sommige verzekeraars kun je dan zelf de dekking van je motorverzekering aanpassen of direct online de schade melden. 

05. Goede klantenservice

Tot slot is en goede klantenservice ook erg belangrijk. Kijk daarbij naar de bereikbaarheid van verzekeraars. Het zou vervelend zijn dat wanneer je een keer iets heb je de verzekeraar niet kunt bereiken.