Maak je auto klaar voor de winter!

auto-winterklaar-maken

Het is koud en nat. Niet gek, want we leven in december, maar echt winter is het nog niet te noemen. Vocht en kou zijn de grootste vijanden van je auto. Voorkom dat je auto straks - ineens - niet meer wil starten op het moment dat jij naar een belangrijke afspraak moet rijden. Het is dus verstandig om rond deze tijd van het jaar je auto winterklaar te maken. 

Accu problemen in de winter

In de winter heeft de accu het meeste te lijden onder de weersomstandigheden. Door de kou wil jij er natuurlijk warm bij zitten en dus gaat de verwarming op standje ‘hoog’. Door het slechte weer heb je ook de ruitenwissers en lampen overdag aan. Terwijl je via de navigatie navigeert en je radio hits na hits speelt, ben je ondertussen ook nog je telefoon aan het opladen. Kortom je auto is hard aan het werk en de accu krijgt het zwaar. Gemiddeld gaat een accu vier tot zeven jaar mee. Als de auto tijdens deze weersomstandigheden te veel en lang stilstaat kun je ook te maken krijgen met accuproblemen.

Drie handige tips!

  1. Pak regelmatig de auto en voorkom dat de auto te lang stilstaat.
  2. Vervang je accu tussen de 4 tot 7 jaar.
  3. Zorg dat je voor de zekerheid altijd startkabels bij je hebt.

Lees ook: Gebruik je auto minstens één keer per week

Bescherm je auto tegen vorst!

Het overkomt iedereen tijdens de winter: vastgevroren sloten en portieren. Heel vervelend, maar gelukkig gemakkelijk te voorkomen. Allereerst zou je een laken om de auto kunnen gooien. Daarnaast kun je ook de deurrubbers insmeren met talkpoeder of door gebruik te maken van een busje met siliconenspray. Er zijn diverse anti-vries middelen op de markt om ervoor te zorgen dat snel en eenvoudig kunt wegrijden in de ochtend. 

Zet je auto in de winter niet op de handrem, maar in de tweede versnelling of in zijn achteruit. Zo voorkom je dat de handrem vastvriest. Bij een automatische versnellingsbak kun je de auto in stand P zetten. De compressie van de motor zorgt ervoor dat de auto niet kan wegrollen. Durf je het niet aan, omdat je auto op een helling staat? Dan is het beste om je auto een kwartier lang te verwarmen. De handrem moet dan weer ontdooit zijn en werken. 

Lees ook: Winterbanden, moet ik die hebben?

Tip: Controleer de accupolen

Controleer de accupolen van je auto. Roest en vuil kunnen namelijk ook voor accuproblemen zorgen. Het kan zorgen voor een slechte geleiding van stroom, waardoor je te maken kunt krijgen met storingen. Gelukkig kun je het probleem gemakkelijk zelf oplossen. Met behulp van wat schuurpapier kun je de roest wegschuren. Smeer vervolgens wat vet of zuurvrije vaseline op de polen. Ze zullen dan minder snel gaan roesten. De geleiding van stroom moet nu weer optimaal zijn. 

Lees ook: Tips om condens uit je auto te weren

Toe aan een nieuwe auto?

Ben je bang dat je huidige auto de winter niet meer overleefd of ben je gewoon toe aan een nieuwe auto voor het nieuwe jaar?

Bekijk ons aanbod:

Aanbod personenauto’s Aanbod bedrijfswagens Aanbod elektrische auto’s