De werking van banden bij elektrische auto’s

| Geschreven door Maureen
elektrisch-auto-banden

De werking van banden bij elektrische auto's, wat is daar zo 'bijzonder' aan? Hoeveel invloed hebben de banden op je elektrische auto? Bij een elektrische auto speelt de rolweerstand een grote rol, goede banden bevorderen een grotere actieradius. Steeds meer elektrische auto’s die op de markt worden gebracht hebben daarom wielen met een groot diameter en een smalle loopvlak, het vermindert de rolweerstand en dat heeft voordelen, want: en lagere rolweerstand levert jou al gauw een paar procent meer rijbereik op! Je leest in dit artikel alles over de werking van banden bij een elektrische auto. Ook informeren wij je graag over de mogelijkheden van een elektrische auto leasen.

De banden van een elektrische auto

Wist je dat de banden van een elektrische auto andere aandacht krijgen? De banden van een elekrische auto moet over andere eigenschappen bezitten dan een normale brandstofauto. De juiste banden zorgen ervoor dat een elektrische auto minder stroom verbruikt waardoor je actieradius wordt vergroot. Speciale wanden en loopvlakken zullen de luchtstroom optimaliseren. Hankook is fabrikant van banden voor elektrische auto's. Zij vinden dat banden, sterk, licht, efficent, betaalbaar en lang mee horen te  gaan. Ze mogen niet te veel lawaai maken en moeten vooral veel comfort bieden. 

De banden van elektrische auto's zijn bij Hankook verstevigd met speciaal nylonmateriaal, dit kun je opmerken bij de velgrand. Deze vorm wordt ook wel bead-packing technologie geboemd en is minder zwaar dan de bescherming bij traditionele autobanden, maar toch sterker. De banden zijn voorzien van een karkas met dubbele laag van high-performance vezelfs, waaronder nieuwe polymeren en silica. Banden van elektrische auto's hebben een speciaal ontwikkelde aero en compounds om het rijbereik zo groot mogelijk te maken. De banden van Hankook hebben een uniek bandenprofel dat water afvoert, maar ook geluidsgolven opbreekt. Het zorgt voor minder lawaai en meer comfort. 

De invloed van een accu op een elektrische auto

Op een kleine accu zie je het rijbereik niet veel stijgen, circa 10 kilometer, maar bij elektrische auto’s met een grotere accu levert het wel meer winst op en kun je vaak met gemak zo’n 50 kilometer meer rijden. Hoe zwaarder de accu, hoe zwaarder de auto, waardoor de banden meer te dragen hebben. Tevens is een goede bandenspanning net zo belangrijk voor de auto. Ook weersomstandigheden zoals flinke kou, zullen je actieradius negatief beïnvloeden. Dit komt omdat de accu het beste presteert rond de 21 graden. Alles daarboven of onder beinvloed de accu van auto met zo'n 10%. De accu kan minder energie leveren en dat komt mede doordat je in de winter de verwarming aan hebt. 

Een elektrische auto is stiller

Een elektrische auto is een stuk stiller dan een brandstofauto. Dat komt omdat de motor zorgt grotendeels voor het geluid van een auto. Doordat een elektrische auto geen verbrandingsmotor heeft is deze een stuk stiller.  Het komt dus vooral door de motor dat de auto een stuk stiller is dan een brandstofauto, maar ook de banden hebben invloed. Een hardere band zal meer geluid produceren in holle ruimtes. Bandenfabrikanten plaatsen daarom aan de binnenkant van de banden bij elektrische auto’s een soort sponsachtig stuk dat de inwendige geluiden en trillingen vermindert. 

De invloed van je rijstijl op de actieradius van je auto

Dan heb je ook nog te maken met de rijstijl van de bestuurder. Als je als een gek rijdt dan zullen dergelijke acties een slecht invloed hebben op de actieradius van je auto. Als je hard accelereert bij het stoplicht of als hard gaan remmen enzovoor, dan gebruik je de remschrijven en gaat de energie niet terug je accu in, maar verloren. Je actieradius gaat daardoor achteruit.

Lees ook: Tips voor een zuinige rijstijl

Elektrische auto leasen met financial lease

Ben je ondernemer en wil je binnenkort graag elektrisch rijden? Als ondernemer kun je met financial lease profiteren van diverse fiscale voordelen. Je betaalt je auto per maand af en aan het einde van je lease contract is de auto van jou! Op een elektrische auto gelden in 2022 nog steeds enkele voordelen. Zo betaal je geen BPM en heb je nog steeds te maken met een lagere bijtelling.

Wil je meer weten over een elektrische auto leasen met een financial lease contract? Wij informeren je graag! Je kunt contact met ons opnemen per mail of telefoon.