Een zuinige rijstijl toepassen doe je zo!

zuiniger-rijden-rijstijl

De uitstoot van het verkeer op straat vervuilt onze lucht. Hierdoor ademen wij stikstof en fijnstoffen in waardoor diverse gezondheidsklachten (longziekten, hart-en vaatziekten en kanker) kunnen ontstaan. Een schoner milieu is belangrijk voor ons allemaal en jij kunt daar een steentje aan bijdragen! Wil jij het milieu en je medemens helpen? Wij geven je in deze blogpost tips over hoe jij zuiniger kunt rijden.

Zuiniger rijden

Een steentje bijdragen aan een schoner milieu, dat kun je op verschillende manieren doen. Het soort auto dat je rijdt speelt daarbij een belangrijke rol. Het soort brandstof dat je auto verbrand heeft invloed op het milieu, maar daarnaast heb je zelf ook een deel in de hand. Jouw rijgedrag heeft daar namelijk ook invloed op. Hoe zuiniger je rijdt, hoe minder brandstof je verbrand. Je voorkomt met een zuinige rijstijl dat je auto teveel CO2 uitstoot en andere belastende stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Wist je dat je daarnaast ook geld kunt besparen met een zuinige rijstijl? Je kunt tot wel 15% aan brandstof besparen. Hiervoor kun je een aantal tips toepassen!

3 tips om je auto zuiniger te maken

Tip 1. In onze vorige blog hebben we besproken hoe je kunt besparen op mobiliteitskosten. Wist je dat hoe meer gewicht je auto moet meenemen, hoe meer brandstof je verbruikt? Dak- en fietsendragers zorgen voor circa 20 tot 30% meer brandstofverbruik. Laat daarom alle onnodige bagage thuis! Haal de fietsendrager of dakkoffer van je auto als je deze niet gebruikt.

Tip 2. Onderhoud je auto goed! Een goed onderhouden auto presteert optimaal en daardoor bespaar je op brandstof. Een slecht onderhouden auto daarentegen slurpt brandstof, dat is slecht voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee! Met name een verstopt luchtfilter, vervuild koelsysteem en versleten bougies kunnen leiden tot een hoger verbruik. Dat wil je niet toch? Onderhoud je auto daarom goed en controleer ook regelmatig je bandenspanning.

Tip 3. Houden de ramen gesloten als kan, want deze zijn nadelig voor de stroomlijn en laat ook je brandstofverbruikers (airco, stoel- en stuurverwarming) zoveel mogelijk uit. Zet de airco uit zodra je auto op de gewenste temperatuur is.

4 tips om zuiniger te rijden

Tip 1. Schakel op tijd door naar een hogere versnelling. Een hoog toerenaantal kost je meer brandstof. Schakel daarom eerder door naar een hogere versnelling. 

Tip 2. Houd je snelheid stabiel. Heeft je auto cruise control? Schakel deze dan in om zo brandstof te besparen. 

Tip 3. Schakel de motor uit als je een lange tijd moet wachten. Sta je een tijdje stil op de weg, bijvoorbeeld bij een open brug of spoorwegovergang? Zet je motor dan uit en bespaar brandstof. 

Tip 4. Laat de auto uitrollen en probeer zo min mogelijk te remmen. Kijk zo ver mogelijk vooruit en anticipeer op het verkeer. Laat op tijd het gas los en laat de auto uitrollen. Hiermee bespaar je overigens niet alleen op brandstof, je remblokken kunnen daardoor ook langer mee. 

Je brandstofkeuze maakt het verschil!

Om de opwarming van de aarde te beperken is een overstap naar een milieuvriendelijke auto van essentieel belang. Het soort brandstof dat je kiest, maakt het verschil. Kies voor een zuinige auto.

Elektrisch

De meest verstandige keuze is door elektrisch te gaan rijden. Dit is zowel de beste optie voor onze gezondheid als het klimaat. Een goede tweede keuze is een (zuinige) plug-in elektrische auto. 

Benzine

Benzine brengt evenveel schade aan onze gezondheid als het milieu. Benzine-auto's zijn goedkoper in wegenbelasting en relatief voordelig in aanschaf, maar daarentegen wel het duurste brandstof. Het verbruik ligt hoger dan bij diesel, ook qua CO2-uitstoot. 

Diesel

Diesel is zuiniger dan benzine en aan de pomp ook nog eens goedkoper. Ook heeft diesel een lagere CO2-uitstoot dan benzine. Diesel is wel duurder qua wegenbelasting. Daarnaast zorgen oude dieselauto's voor een hogere uitstoot aan giftige uitlaatgassen. 

Elektrisch rijden 

Elektrisch rijden is niet alleen beter voor onze gezondheid en het milieu, het laden is ook nog eens goedkoper dan tanken. Met elektrisch rijden worden er geen schadelijke uitlaatgassen geproduceerd. Tot 2025 betaal je ook nog eens geen wegenbelasting. Enige nadeel van een elektrische auto is dat deze een bepaalde actieradius heeft en daarna weer aan de lader moet, dit is voor lange afstanden niet ideaal. Elektrische auto's zijn daarnaast duurder in aanschaf.