Als ondernemer besparen op mobiliteitskosten
Het zijn onzekere tijden en ondernemen kost nu eenmaal geld. Door de coronacrisis staan veel ondernemingen voor financiële uitdagingen. Het virus heeft een grote impact op onze economie. Kosten besparen is een logische vervolgstap. Op zakelijk gebied zijn er een aantal mogelijkheden die je kunt ondernemen, ook op het gebied van zakelijk auto leasen. Wij vertellen je er alles over in deze blog!
Bespaar op mobiliteitskosten
1. Goedkoper en kleiner rijden
Terwijl de ene het liefst in een dure en exclusieve auto rijdt, zijn er ook mensen die zich gewoon van A naar B willen verplaatsen op een goedkope manier. Autorijden in Nederland is helaas niet goedkoop. Naast de brandstofprijzen betalen we ook nog allerlei belastingen, denk hierbij aan: BPM, BTW over de aanschaf van een auto, wegenbelasting en een autoverzekering. Daarnaast kost het onderhouden van je auto ook geld.
Een kleine en lichte auto betekent minder betalen voor wegenbelasting
Wil je besparen op mobiliteit? Kies er dan voor om een kleinere auto te rijden. Kleinere auto's wegen vaak lichter en het gewicht van je auto heeft invloed op de wegenbelasting. Dat zit zo: auto's die zwaarder zijn kunnen meer schade aanrichten bij een aanrijding. Daarnaast ben je met het afsluiten van een verzekering voor je kleine auto goedkoper uit.
2. Bespaar op brandstof
Wist je dat je al rijdend geld kunt besparen? Bespaar op brandstof en je volgende tankbeurt is langer weg dan je denkt. Hiervoor kun je een aantal dingen toepassen.
1. Schakel op tijd naar een hogere versnelling
Een hoog toerenaantal kost je meer brandstof. Schakel daarom eerder door naar een hogere versnelling. Schakel bij 50 km p/u naar de vierde versnelling in plaats van de drie. Schakel bij 80 km p/u niet naar de vierde versnelling, maar naar de vijfde. Probeer met een benzine auto te schakelen tussen de 2000 en 2500 toeren. Voor een dieselauto kan je dat beter doen tussen de 1800 en 2200 toeren.
2. Rij 'normaal'!
Het is misschien leuk om flink gas te geven en vervolgens keihard te remmen, maar dat kost je wel meer benzine. Hoe stoerder je rijdt, hoe meer brandstof je verbruikt en hoe duurder je uit bent. Hoef je niet perse de snelweg op? Ga bij voorkeur dan niet over de snelweg. Bij meer dan 100 km/u gaat je brandstofverbruik flink omhoog.
3. Cruise control
Beschik je over cruise control? Handig en verstandig als je deze inzet. Hierdoor bespaar je op brandstof en maak je het jezelf nog comfortabeler onderweg.
4. Zet brandstof verbruikers uit
De grootste brandstofverbruiker is toch wel de airco. Zet deze daarom uit zodra de temperatuur in de auto fijn is. Daarnaast helpt het ook op systemen zoals de stoel-, stuur en achteruitverwarming uit te zetten.
5. Bespaar op je bagage
Wist je dat bagage je brandstof kost? Iedere kilo is er één. Neem geen extra bagage mee als het niet nodig is. Extra gewicht is extra brandstofverbruik. Dak- en fietsendragers zorgen voor circa 20 tot 30% meer brandstofverbruik, laat deze dus niet ongebruikt of onnodig zitten.
6. Uitrollen in plaats van remmen
Laat de auto uitrollen wanneer je een rotonde, kruising of rood stoplicht nadert. Trap niet op het laatste moment nog je rempedaal in. In plaats daarvan kan je namelijk het beste op tijd gas los laten en de auto rustig uit laten rollen tot deze tot stilstand komt. Hiermee bespaar je niet alleen op brandstof, het is ook nog eens beter voor je remblokken. Zo gaan deze langer mee!
7. Schakel de motor uit bij te lang stilstaan
Sta je een tijdje stil op de weg, zet dan de motor uit en bespaar zo brandstof.
8. Onderhoud je auto goed
Een slecht onderhouden auto slurpt brandstof en dat is onnodig! Onderhoud je auto goed en zorg ervoor dat deze naast het juiste oliepeil ook de juiste bandenspanning heeft.
Is alleen besparen op mobiliteitskosten niet genoeg?
Lukt het je niet om voldoende op kosten te besparen, dan kan je altijd nog beroep doen op het steunpakket van de overheid. De overheid heeft voor ondernemers een pakket met regelingen opgesteld om ondernemers te steunen in deze corona crisis. Middels deze regelingen kan je o.a. een tegemoetkoming voor je loonkosten aanvragen of inkomensondersteuning krijgen.
NOW-regeling
Je kan als ondernemer in aanmerking komen voor de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) wanneer je verwacht ten minste 20% omzet te verliezen over drie maanden. Je kan daarvoor tot maximaal 90% van je loonkosten vergoed krijgen. Voorwaarde is wel dat je geen personeel mag ontslaan en je de rest van het loon zelf moet doorbetalen.
Meer informatie over de NOW-regeling vind je op de website van de Rijksoverheid.
Bijstandsverlening zelfstandigen
Veel ondernemers blijken maar een financiële buffer hebben voor drie maanden. Ben je zzp'er en kom je in de knel door de corona crisis? Ook jij kunt rekenen op steun van je gemeente. De Bbz-regeling is een regeling vanuit de overheid, die je kan aanvragen bij jouw gemeente.
Je komt hiervoor in aanmerking wanneer:
- Je zzp'er bent en in tijdelijke financiële problemen komt;
- Je als zzp'er wilt starten vanuit een uitkering, zoals de bijstand, WW of arbeidsongeschiktheidsuitkering;
- Je ouder bent dan 55 jaar en een niet levensvatbare onderneming hebt;
- Je moet stoppen als zzp'er.
Daarnaast moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- Je voldoet aan het urencriterium van 1.225 per jaar;
- Je kunt geen andere financiering krijgen;
- Je inkomen ligt onder het bijstandsniveau.
De strenge voorwaarden die hier normaal aan deze regeling verbonden zijn, heeft het kabinet laten vallen. Daarnaast kan je uitstel van betaling aanvragen voor inkomstenbelasting, vernnootschapbelasting, omzetbelasting en loonbelasting bij de belastingdienst.
De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo)
Naast de twee bovenstaande regelingen heb je ook nog de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers, speciaal voor zelfstandigen, waaronder zzp'ers. Deze regeling is in het leven geroepen om inkomensondersteuning te bieden. Hiermee kan je maximaal 1.500 euro netto per maand ontvangen.