Elektrische auto leasen

Elektrische auto's

Elektrische auto's zijn bezig aan een flinke opmars. Deze auto's plus de laadpalen worden steeds meer onderdeel van het straatbeeld. In 2018 werd het aantal elektrische auto's wereldwijd geschat op 3 miljoen, waarvan 142.736 in Nederland. Veelal worden elektrische auto's zakelijk gereden.

Elektrische auto's zijn stil, schoon en voordelig in gebruik. Dankzij de elektromotor veroorzaken ze zo goed als geen emissies en stoten geen CO2 en stikstof uit. Ook rijden ze bijna geruisloos over snelwegen en landweggetjes.

Actieradius

Het bereik of de range, ook wel actieradius, is de afstand die de elektrische auto kan afleggen met een volle accu. Deze actieradius wordt voornamelijk bepaald door de capaciteit (kWh) van de accu, maar ook door andere factoren zoals de buitentemperatuur, wind, rijgedrag, stroomlijn, rolweerstand, recuperatief remmen en het totaalgewicht van de auto.

Elektrische occasions

Nieuwe elektrische auto's kosten vaak veel meer dan benzine- of dieselauto's. Gebruik en onderhoudskosten zijn wel veel lager, maar dat duurt een tijdje totdat de duurdere aanschafprijs is gecompenseerd. Echter, elektrische auto's veroveren geleidelijk aan ook steeds meer de tweedehands markt. Er worden steeds meer nieuwere modellen op de markt gebracht die tot meer in staat zijn, zo ook de tweedehands modellen. Wanneer het aanbod groeit, worden ze ook steeds betaalbaarder.

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Elektrische auto's worden steeds aantrekkelijker. Als zakelijke rijder van een lease auto profiteer je van extra veel voordeel!

1. Elektrisch rijden is beter voor het milieu

Een mooi voordeel van elektrisch rijden is dat het duurzaam is. Elektrische auto's zijn goed voor het milieu en dat is goed voor de gezondheid van jou en de rest van de wereld. Elektrische auto's produceren namelijk geen fijnstof en stikstofoxiden, ook stoten ze minder CO2 uit tijdens het rijden. Als je de EV dan ook nog oplaadt met opgewekte groene stroom, ben je dubbel zo goed bezig met het bijdragen aan een beter milieu. 

2. Thuis opladen

Het is mogelijk om een thuislaadpunt te installeren aan huis. Met een eigen laadpaal kun je thuis altijd je auto opladen. Maak je ook nog eens gebruik van zonnepanelen? Dan kun je de auto met eigen opgewekte energie opladen. 

3. Elektriciteit is goedkoper dan brandstof

Het tanken van je auto kost je al gauw een paar tientjes en is daarmee een stukje duurder dan het opladen van een elektrische auto. Thuis opladen is maar liefs 50% goedkoper dan rijden op brandstof.

Belastingvoordeel

Het grootste voordeel voor jou is de belastingvoordeel die komt bij de aanschaf van een elektrische auto. Volledig elektrische auto's zjn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (BPM) en wegenbelasting. Is is tenminste tot 2024 het geval.

 Elk voordeel heb zijn nadeel'. Naast de fijne voordelen zitten er ook een paar nadelen aan een elektrische auto. Kun jij ze al raden?

1. Een elektrische auto is minder geschikt voor lange afstanden

Fabrikanten van elektrische auto's zijn nog vollop bezig met de ontwikkeling van de actieradius. Vooralsnog is een elektrische auto minder geschikt voor lange afstanden dan een brandstofauto. De meeste elektrische auto's komen een aardig eind, gemiddeld kun je namelijk zo'n 200 km rijden met een volle accu. Sommige elektrische auto's op de markt komen als richting de 300 km. Voor echte lange afstanden is dit niet heel handig, omdat je de auto tussentijds zult moeten opladen.

2. Opladen duurt een stuk langer dan tanken

Waar je bij het tanken slechts enkele minuten bezig bent, duurt het opladen van een elektrische auto wat langer. Het snelopladen van een elektrische auto neemt meer tijd in beslag, minstens een half uur om weer voor 80% opgeladen te zijn. Zonder snelladen kan het opladen van een elektrische auto zomaar vier uur duren voor de accu weer helemaal vol is. 

3. Lagere maximumsnelheid

Een elektrische auto heeft een lagere maximumsnelheid dan een brandstofauto. Echter is dat voor de Nederlandse wegen niet zo'n probleem, een elektrische auto kan hard genoeg.

Hoeveel kost elektrisch rijden is een veelgesteld vraag, maar een goed antwoord daar op is er niet. Hoeveel elektrisch rijden kost hangt namelijk af van meerdere factoren. 

Aanschafprijs van een elektrische auto

De catalogusprijs van een elektrische auto ligt een stuk hoger dan brandstofauto's. De aanschaf van een volledig elektrische auto ligt rond de 30.000 en 35.000 euro. De laatste jaren is de aanschafprijs wel gedaald en nog steeds zet de daling door. Dit komt doordat er steeds meer elektrische auto's op de markt worden gebracht en naast de massaproductie is ook de dalende prijs van de batterijen van invloed.

Verzekering & belasting

Naast de aanschafprijs voor de auto betaal je ook nog voor je autoverzekering, schoonmaakksten en belastingen. Bij een elektrische auto heb je momenteel nog tot circa 2024 vrijstelling van wegenbelasting en bpm.

Onderhoudskosten

Naast de belastingvoordelen brengt een elektrische auto nog meer voordelen met zich mee. De onderhoudskosten voor een elektrische auto vallen een stuk lagger uit dan de onderhoudskosten voor een brandstofauto. Dit komt omdat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft en daardoor minder snel slijt. Uit onderzoek is gebleken dat bij een volledig elektrische auto de onderhoudskosten ruim 40% lager zijn dan een brandstofauto.

Energiekosten

Elke auto heeft brandstof nodig, bij een elektrische auto hebben we het over energie. Een voordeel van elektrisch rijden is dat je de auto ook thuis kunt opladen. Even thuis tanken gaat niet. De kosten voor het opladen van je elektrische auto betaal je gewoon via je energierekening. Heb je ook zonnepanelen op het huis? Dan kun je de auto opladen met je eigen opgewekte energie. Dan ben je dubbel zo duurzaam bezig. 

Wanneer je niet thuis of op werk kunt opladen, ben je afhankelijk van openbare oplaadplekken. De kosten van openbaar laden verschillen. Dit hangt namelijk af van het starttarief, stroomtarief en tijdtarief van het laadpunt.