17 bijzondere verkeersregels in Europa

| Geschreven door Autofinancier
europese-verkeersregels

Ga je op vakantie met de auto? In landen om ons heen en in de rest van Europa hebben ze vaak andere verkeersregels dan bij ons in Nederland. Natuurlijk zijn er ook algemene regels die voor alle landen gelden. Elk land blijkt er zijn eigen (soms bijzondere) verkeersregels op na te houden. We pikken er een aantal opmerkelijke voor je uit:

bijzondere-verkeersregels-europa0117

1. Verbod op rijden met een vieze auto
In Roemenië is het verboden om met een extreem vieze auto te rijden. Een vuile kentekenplaat kan bovendien in verschillende Europese landen een boete opleveren.

2. Concentratie achter het stuur in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk is het verboden om tijdens het rijden uitgebreide discussies te voeren met passagiers of te eten en te drinken achter het stuur. Bestuurders moeten te allen tijde volledige controle over hun voertuig hebben.

3. Plassen langs de weg in het Verenigd Koninkrijk
Het is toegestaan om langs de weg te plassen, mits dit gebeurt naast de achterband van de auto en de bestuurder met de rechterhand het voertuig aanraakt.

4. Rookverbod in voertuigen met kinderen
In verschillende landen, waaronder Frankrijk en Italië, is het verboden om te roken in de auto wanneer er kinderen aanwezig zijn.

5. Beperkingen voor beginnende bestuurders in Italië
Beginnende bestuurders (minder dan 3 jaar in het bezit van een rijbewijs) mogen in Italië niet harder dan 100 km/u rijden op de snelweg en 90 km/u op autowegen.

6. Verbod op cruise control in bepaalde Belgische regio's
In sommige Belgische regio's is het gebruik van cruise control verboden, vooral in gebieden met veel verkeersdrukte.

7. Verbod op vervoer van dronken passagiers voorin
In landen als Macedonië en Polen is het verboden om een dronken passagier op de voorstoel te vervoeren, zelfs als de bestuurder zelf nuchter is.

8. Kinderen niet alleen achterlaten in de auto in Georgië
In Georgië is het verboden om een kind jonger dan 6 jaar alleen in een stilstaande auto achter te laten.

9. Melden van aanrijdingen met groot wild in Zweden
In Zweden is het verplicht om een aanrijding met groot wild, zoals een wild zwijn, rendier of eland, te melden bij de politie. De bestuurder moet de plaats van het ongeval markeren met een lint.

10. Gebruik van de claxon in Kosovo en Bulgarije
In Kosovo is het verplicht om te claxonneren bij het naderen van kinderen langs de weg of bij onoverzichtelijke bochten. In Bulgarije is het daarentegen verboden om binnen de bebouwde kom te claxonneren tussen 12:00 en 16:00 uur en tussen 22:00 en 6:00 uur.

bijzondere-verkeersregels-europa0012
bijzondere-verkeersregels-europa5856

11. Boete voor rijden met slippers of sandalen in Italië
In Italië is het verboden om met slippers of sandalen te rijden, omdat dit gevaarlijk kan zijn voor de controle over het voertuig.

12. Altijd verlichting aan in Scandinavië
In landen als Zweden en Noorwegen is het verplicht om altijd met de koplampen aan te rijden, zelfs overdag.

13. Gebruik van de busbaan door elektrische voertuigen in Oslo
In Oslo, Noorwegen, mogen elektrische voertuigen gebruikmaken van de busbaan om files te omzeilen.

14. Verplichting tot het bijhebben van een extra bril in Spanje
Brildragende bestuurders moeten in Spanje altijd een reservebril bij zich hebben in de auto.

15. Verplichte alcoholtest in de auto in Frankrijk
In Frankrijk is het verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Dit is bedoeld om bestuurders bewust te maken van hun alcoholgebruik.

 

16. Verbod op flitsapps in Zwitserland
In Zwitserland is het verboden om apps of navigatiesystemen te gebruiken die flitspalen detecteren. Overtreding kan leiden tot een boete en inbeslagname van het apparaat.

17. Links rijden en rechtervoetgangers in het Verenigd Koninkrijk
In het Verenigd Koninkrijk rijdt men aan de linkerkant van de weg en is het gebruikelijk dat voetgangers aan de rechterkant van de stoep lopen.

bijzondere-verkeersregels-europa5805

Het is belangrijk om bij het reizen door Europa op de hoogte te zijn van de lokale verkeersregels, aangezien deze per land aanzienlijk kunnen verschillen. Controleer daarom altijd de specifieke regels van de landen die je bezoekt of doorkruist, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wanneer je dus op vakantie gaat met de auto, is het altijd handig om van te voren alle regels te checken van dat specifieke land (en de landen waar je door heen rijdt).

Als ondernemer toe aan een andere auto om jouw roadtrip te maken? Bekijk hiet het financial lease aanbod.

- p/m

Nieuws