Met deze tips krijg jij jouw auto door de APK keuring!

auto-apk-keuring

Heb je een berichtje van het RDW gekregen dat je auto binnenkort gekeurd moet worden? Laat de keuring je geen stress opleveren. Voorkom dat je auto wordt afgekeurd op punten die je zelf eenvoudig had kunnen verhelpen. Een goede voorbereiding is essentieel en kan je veel geld besparen. Aan de hand van de tips in dit artikel kun je er zelf voor zorgen dat je auto niet wordt afgekeurd.

Help je auto probleemloos door de APK keuring heen

Er zijn een aantal punten die invloed hebben op de APK keuring, die je gemakkelijk zelf kunt controleren en kunt aanpassen. Dit zijn de basispunten waarop je de auto zelf kunt keuren:

1. Banden met onvoldoende profiel

Dit geldt ook als het maar om één band gaat. Gelukkig kun je de bandenprofiel van je auto eenvoudig zelf controleren. Controleer of alle banden een profiel hebben van 1,6 mm. Hiervoor maak je gebruik van een profieldieptemeter. Wanneer je banden niet genoeg profiel hebben kun je er op tijd nog wat aan doen. Check ook of de banden verder niet beschadigd zijn, want ook daardoor zou je auto wel eens niet door de APK keuring kunnen komen.

2. Defecte of onjuiste verlichting

Controleer of alle lampen van je auto goed functioneren. Defecte of onjuiste verlichting worden namelijk afgekeurd. Vergeet ook je richtingaanwijzers, remlichten, achteruitrijlichten en kentekenplaatverlichting niet. 

3. Brandende waarschuwingslichtjes

Brand er een oranje of rood waarschuwingslampje op je dashboard? Zoek uit wat het is en doe er wat aan.

4. Kapotte ruitensproeier- en wissers

Er mag niets mankeren aan je ruitensproeier en wissers, anders komt je auto niet door de APK keuring heen. Test je ruitenwissers en controleer of je ruitensproeier goed werkt. 

5. Slecht sluitende deuren

De deuren van je auto moeten goed kunnen openen en sluiten en dat is natuurlijk gemakkelijk te controleren. Verneem je geen problemen? Top! Werkt het niet naar behoren? Laat het repareren! Hetzelfde geldt overigens ook voor de achterklep en motorkap. 

6. Kapotte spiegels

De spiegels van je auto mogen geen breuken bevatten, anders komt de auto niet door de keuring heen. Laat een kapotte spiegel gelijk verhelpen, niet alleen voor de apk, maar ook omdat het heel belangrijk is dat je goed zicht hebt op de weg.

7. Missende brandstofdop

Een andere keuringseis is dat je brandstofdop aanwezig moet zijn. Logisch toch? Toch zie ik bijzonder veel auto’s rijden die de brandstofdop missen. Voor de keuring moet deze aanwezig zijn, dus wees er een beetje zuinig op!

8. Kapotte uitlaat

Controleer naast alle beschreven punten hierboven ook je uitlaat! Zet de motor aan en luister of je geen ongewone geluiden hoort. Het is tevens belangrijk dat de uitlaat niet lekt, want ook dat is een afkeurpunt voor de apk. 

Bespaar niet op onderhoud!

Veel punten kun jezelf controleren of verhelpen, maar de beste tip die ik je wil meegeven is: bespaar niet op onderhoud! Het wordt gek genoeg vaak gedaan, maar je kunt er zoveel problemen mee voorkomen door je auto eens in de zoveel tijd naar de garage te brengen voor een kleine onderhoudsbeurt. Het mag soms even wat kosten, maar blijf je rijden met beschadigde onderdelen dan maak je het alleen maar erger en ben je uiteindelijk duurder uit!