Slimme camera's pakken appende automobilisten aan

appen-achter-het-stuur

Appende automobilisten opgelet! Appen tijdens het rijden levert je binnenkort een flinke boete op. Appen achter het stuur leidt vaak tot gevaarlijke verkeerssituaties en is één van de grootste veroorzakers van verkeersongevallen. Ja écht. Doe het gewoon niet! De politie kan dit gelukkig vanaf nu beter aanpakken door middel van automatische surveillance met slimme camera's. Deze camera's kunnen vanaf tweehonderd meter zien of een bestuurder aan het bellen of appen is. 

Slimme camera's

Nederland is het eerste land in Europa die slimme camera's inzet om appende automobilisten te pakken. De camera's kunnen door de voorruit heen kijken en detecteren of de automobilist een elektrisch apparaat vast heeft. De camera's leggen de handen en het kenteken van de auto vast, het gezicht wordt buiten beeld gelaten. De foto's worden vervolgens automatisch doorgestuurd naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Daar wordt de foto beoordeelt door een boa om onterechte boetes zoveel mogelijk te voorkomen.

In Australië worden de camera's al langer gebruikt en tijdens tests in Nederland werden veel overtredingen gemaakt. Op één dag werden er maar liefst door twee camera's 400 bestuurders met een telefoon in hun hand geconstateerd. De boete voor het vasthouden van je telefoon achter het stuur kost je maar liefst 240 euro. 

Als automobilist kun je de foto's opvragen en bezwaar aantekenen. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zijn de foto's echter zo duidelijk dat er een boete zal worden opgelegd. De camera's werken dag en nacht, bij alle weersomstandigheden en zijn gemakkelijk te verplaatsen.