Veelgestelde vragen over bijtelling beantwoord

Veelgestelde vragen over bijtelling

Leasen kan op verschillende manieren. Wanneer je voor het eerst gaat leasen vliegen de leasetermen je om de oren, maar wat betekenen ze precies? Bijtelling is een begrip dat je vaak voorbij ziet komen bij financial lease, maar wat is bijtelling precies en wanneer krijg je ermee te maken? In deze blogpost beantwoorden wij de meest gestelde vragen over bijtelling. Benieuwd? Lees dan gauw verder!

Wat wordt er bedoeld met bijtelling privégebruik auto?

Als ondernemer van een eigen onderneming of als een werkgever een auto - van de zaak - aan jou ter beschikking stelt en jij rijdt daar meer dan 500 kilometer voor privédoeleinden in, dan betaal je daarover belasting. De belastingdienst ziet een auto van de zaak als loon in natura. Het is namelijk een voordeel waar jij van geniet, dat niet in loon wordt uitbetaald. Het bedrag wordt opgeteld bij je loon als  bijtelling privégebruik auto'. 

Wat wordt als zakelijke kilometers beschouwd?

Kilometers voor woon-werkverkeer worden als zakelijke kilometers beschouwd. Onder woon-werkverkeer vallen die kilometers die je maakt in de loop van je werkdag. Dus wanneer je van huis naar werk rijdt, maar ook als je tussen de plek van je werk en je woning rijdt om thuis te lunchen. 

Kilometers die je maakt uit privé overwegingen zoals boodschappen doen na werk of omrijden naar of van je werk voor privédoeleinden worden niet als zakelijke kilometers beschouwd.

Waar bestaat de catalogusprijs van een auto uit?

De catalogusprijs van een lease auto vormt de basis voor het berekenen van de bijtelling en bestaat uit de netto catalogusprijs berekend door de fabrikant of importeur, de btw, het bpm-bedrag en opties die zijn aangebracht door de dealer voor de datum van het kenteken.

Hoe kan ik de bijtelling worden verlaagd of vermeden?

Wanneer je onder de 500 km zit voor privédoeleinden kun je onder bijtelling uitkomen. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat je minder dan 500 km hebt gereden. Daarnaast zijn er nog drie andere redenen om de fiscale bijtelling te beperken. 

  • Kies een auto waarvoor een lager bijtellingstarief geldt, zoals een elektrische auto.
  • Maak beperkt gebruik van de lease auto.
  • Lever een eigen bijdrage voor privégebruik van de lease auto.

Meer informatie over bijtelling

Bijtelling met financial lease  Geen bijtelling