de fiscale aftrekbaarheid van u financial lease auto

Is financial lease fiscaal aftrekbaar?

Bij een financial lease contract heeft u het economische eigendom, door de fiscus wordt u daarmee aangemerkt als eigenaar van de auto. U activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van uw onderneming door de factuur op te nemen in uw boekhouding. Wanneer het een btw auto betreft, boekt u direct het terug te vorderen btw bedrag in waardoor deze in de eerstvolgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus. Wanneer u een marge auto leaset en/of u een niet btw-plichtige ondernemer bent, boekt u de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Het bijbehorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven.

Afschrijven op een lease auto

Als de autofactuur en het bijbehorende financial lease contract op de balans zijn geactiveerd, is uw financial lease fiscaal aftrekbaar en schrijft u boekhoudkundig 20% (maximaal) per jaar af op uw lease auto. Deze afschrijfkosten gaan direct ten laste van uw bedrijfsresultaat, waardoor uw netto bedrijfswinst lager uit zal komen. Door deze fiscale aftrekpost betaalt u minder inkomstenbelasting over het boekjaar.

Is de betaalde rente ook aftrekbaar?

Ja zeker, één keer per jaar (of maandelijks aan de hand van een amortisatieschema) boekt uw accountant de betaalde rente van de passiva (bruto lease bedrag) over naar de kosten. Rentekosten van een leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van uw bedrijfsresultaat waardoor u hierover geen inkomstenbelasting betaalt. Bij een financial lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar, omdat het beide afschrijvingskosten zijn.