de fiscale aftrekbaarheid van u financial lease auto

Is financial lease fiscaal aftrekbaar?

Bij een financial lease contract heb je het economische eigendom, door de fiscus word je daarmee aangemerkt als eigenaar van de auto. Je activeert de auto tegen investeringswaarde op de balans van jouw onderneming door de factuur op te nemen in de boekhouding. Wanneer het een btw auto betreft, boek je direct het terug te vorderen btw bedrag in waardoor deze in de eerstvolgende aangifte verrekend zal worden met de fiscus. Wanneer je een marge auto leaset en/of je een niet btw-plichtige ondernemer bent, boek je de gehele factuur als volledige investeringswaarde. Het bijbehorende financial lease contract wordt als passiva ingeboekt waarmee het openstaande crediteuren saldo wordt opgeheven.

Afschrijven op een lease auto

Als de autofactuur en het bijbehorende financial lease contract op de balans zijn geactiveerd, is je financial lease fiscaal aftrekbaar en schrijf je boekhoudkundig 20% (maximaal) per jaar af op je lease auto. Deze afschrijfkosten gaan direct ten laste van je bedrijfsresultaat, waardoor je netto bedrijfswinst lager uit zal komen. Door deze fiscale aftrekpost betaal je minder inkomstenbelasting over het boekjaar.

Is de betaalde rente ook aftrekbaar?

Ja zeker, één keer per jaar (of maandelijks aan de hand van een amortisatieschema) boekt je accountant de betaalde rente van de passiva (bruto lease bedrag) over naar de kosten. Rentekosten van een leasecontract zijn directe bedrijfskosten. De boeking van de rente gaat ten koste van je bedrijfsresultaat waardoor je hierover geen inkomstenbelasting betaalt. Bij een financial lease auto is de betaalde rente en afschrijving fiscaal aftrekbaar, omdat het beide afschrijvingskosten zijn.