Beginnende motorrijder? 10 Tips voor veilig motorrijden!

motor-rijden-tips-voor-beginners

Safety first! Veilig rijden in het verkeer is belangrijk. Ben je beginnend motorrijder? Dan hebben wij een aantal tips voor je om rekening mee te houden in het verkeer! 

10 Tips voor veilig motorrijden

Tip 1: Wees zichtbaar: houd afstand!

Houd voldoende afstand van een ander bewegend voertuig. De andere bestuurder kan jou dan goed zien in zijn spiegels. In het verkeer kom je regelmatig mensen tegen die geen voorteken geven wanneer ze van baan wisselen. Als je te weinig afstand bewaard en het niet gelijk doorhebt kan het andere voertuig jou zomaar afsnijden en raken. Houd daarom altijd rekening met de fouten van anderen in het verkeer. 

Tip 2: Wees extra voorzichtig bij vrachtwagens en andere aanhangers met lading.

Vrachtwagens zijn grote voertuigen, waarvan de bestuurder beperkt zicht heeft op het overige verkeer. Vrachtwagenbestuurder zijn daarnaast vaak veel op de weg en soms niet al te fit meer, wat invloed kan hebben op hun rijgedrag. Wanneer een vrachtwagen een ongeluk krijgt en grip op het stuur verliest en jij rijdt er achter of naast, dan kan het wel eens verkeerd aflopen. Hetzelfde geldt voor andere voertuigen met aanhangers die wat vervoeren. Er bestaat altijd een kans dat zij hun lading verliezen en dat het op jouw weghelft terecht komt. 

Tip 3: Pas je snelheid op tijd aan

Wanneer mensen in het verkeer plotseling vaart minderen of op de rem trappen, kan dat voor gevaarlijke situaties zorgen, wanneer je als achterligger dat te laat doorhebt. Houd altijd rekening met het verkeer voor je en pas je gelijk aan. Bewaar voldoende afstand, zodat je altijd nog kunt uitwijken. 

Tip 4: Let extra op bij rotondes en afslagen

Het is vanzelfsprekend dat je goed op het verkeer let, let extra goed op bij afslagen en rotondes. Het kan zijn dat iemand zijn richtingaanwijzers niet gebruikt, terwijl hij wel wilt afslaan. Het kan voorkomen dat iemand zich bedenkt, doordat hij of zijn te snel de richtingwijzers aan heeft gezet. Anticipeer daarop en houdt wat extra ruimte aan. Als jij namelijk een noodstop moet maken is de kans dat je omvalt veel groter. 

Tip 5: Rijd altijd iets onder je maximum

Rijd altijd iets onder de maximale snelheid Zo houd je altijd reserve voor onverwachte situaties en kun je op tijd ingrijpen. 

Tip 6: Draag altijd beschermende motorkleding

Draag altijd je motorkleding wanneer je gaat motorrijden. Vaak genoeg zie je mensen die met gewone kleding op de motor stappen, vooral met mooi weer. Het is ook verstandig om met warm weer je handschoenen te dragen en een jas met protectoren. Er bestaan zomerjassen die voldoende bescherming bieden en voldoende ventilatie bieden. 

Tip 7: Heb altijd twee vingers aan je rem

Verstandig is om altijd twee vingers om je rem te houden. Bij een noodstop scheelt je dat kostbare seconden, die jou mogelijk kunnen redden. Daarnaast zijn twee vingers voldoende en is het zelf onverstandig om de voorrem met al je vingers in te knijpen. Er komt dan teveel kracht op je rem en daardoor zal deze blokkeren in plaats van afremmen met een val als gevolg. 

Extra tip: Bij de meeste tweewielers is het drukpunt bij de rem instelbaar. Stel deze op jezelf in en oefen er even mee zodat je eraan vertrouwd raakt. 

Tip 8: Op de juiste manier kantelen

Veel motorrijders leunen bij een bocht teveel met hun lichaamsgewicht in de bocht om de motor goed mee te krijgen, daar is op zich niets verkeerd aan. Alleen in sommige gevallen kan het zijn dat je lichaamsgewicht niet voldoende is om te corrigeren. Bijvoorbeeld als je een bocht te snel neemt, hierdoor kom je op de baan van het tegemoetkomende verkeer of je vliegt de bocht uit. Met de techniek: tegensturen krijg je de motor sneller weer omhoog na het nemen van een bocht. Ook gebruik je deze techniek om in een noodgeval te kunnen uitwijken.

Tip 9: Leer een juiste kijktechniek aan

In het verkeer draait alles om zien en gezien worden. Zorg dat je tijdens het motorrijden goed kijkt en contact legt met andere weggebruikers. Door contact te leggen met een andere weggebruiker weet je dat hij of zij je heeft gezien.

Tip 10: Bereid je goed voor op een motorrit

Controleer voor elke rit je motor belangrijke onderdelen op mankementen en controleer eens in de twee weken de luchtdruk van je banden. Zo voorkom je dat je tijdens het rijden merkt dat er iets mis is en je onverwachts je reis moet afbreken. Heb je een motor met ketting, dan is het verstandig om die dagelijks te controleren en regelmatig te smeren, vooral wanneer je in de regen hebt gereden.