Verwacht in 2022: De Toyota BZ4X

800-02-zevconcpt-fr-global-3

Toyota wil medio 2022 een elektrische SUV genaamd BZ4X op de markt brengen. Het merk is al actief met hybride aandrijflijnen, maar heeft nog geen volledige elektrisch model in het gamma. Daar komt binnenkort verandering in. Toyota wil de Europese markt betreden met de elektrische SUV BZ4X. 

E-TNGA-platform

De elektrische SUV maakt gebruik van Toyota’s E-TNGA-platform. Een platform dat speciaal is ontwikkeld voor elektrische auto’s. De BZ in de naam staat voor ‘Beyond Zero’. Dat betekent dat het om een elektrische auto gaat. Het getal ‘geeft de plaats in de gamma aan en de X betekent dat het om een cross-over of SUV gaat.

Design

Van de buitenkant zou je niet zeggen dat het om een Toyota gaat. De auto is relatief hoekig te noemen. De auto heeft een vrij dichte neus en de led-dagrijverlichting is optisch verbonden met de led-koplampen door een zilverkleurige strip. De BZ4X krijgt daarnaast een lange wielbasis wat veel beenruimte oplevert, zoals dat van een D-segmenter. De BZ4X krijgt daarnaast net als de vorige generatie plug-in hybride een zonnedak met zonnecellen. Het grootste deel van de energie haal je echter wel uit het accupakket, laadpaal en stopcontact. 

Interieur

Het interieur van de auto is ook ruim te noemen. Het dashboard is relatief laag geplaatst, waardoor je goed zicht hebt op de weg. De knoppen van de aansluitmodules krijgt plek in de middenconsole. Achter het stuur zit een display wat tevens fungeert als digitaal instrumentarium. Bij het studiemodel zien we tevens een steer-by-wire techniek. Dit betekent dat er geen fysieke stuurgang is die het stuurwiel met de rest van de stuurinrichting verbindt. Daarbij hoort een opvallende ‘futuristische’ gevormde stuurwiel. 

Toekomstgericht

Toyota wil tot en met 2025 nog zeven andere volledig elektrische BZ-modellen introduceren. Ondanks dat blijft het merk ook nog steeds investeren in hybride en plug-in hybrides. Rond 2025 wil het merk wereldwijd 70 geëlektrificeerde modellen in zijn gamma hebben, waaronder vijftien volledig elektrische modellen. Het merk wil graag 70% aan verkochte toyota’s met hybride aandrijflijn hebben rond 2025. Naar verwachting zal 10% plug-in hybride zijn en 10% moet volledig emissievrij zijn. 

Bron: Toyota