Audi Q4 E-tron en Sportback E-Tron

a211730-medium

Audi trekt het doek van niet één, maar van twee nieuwe elektrische SUV’s. Audi voegt de Q4 E-tron en Q4 Sportback E-tron toe aan zijn leveringsgamma en deze komen in drie uitvoeringen. Later dit jaar vind je deze nieuwe SUV’s bij de Nederlandse dealer. 

Audi Q4 e-tron, Audi Q4 Sportback e-tron vs Volkswagen ID.4

De nieuwe elektrische SUV’s van Audi zijn vergelijkbaar met de Volkswagen ID4. Zowel de Q4 e-tron als de sportback versie zijn even lang als de Volkswagen ID4. De auto’s zijn 4,59 meter lang en hebben een wielbasis van 2,77 meter.

Prestaties

De Audi ‘35’ e-tron basisversie heeft 170 pk en 310 Nm sterke elektromotor op de achteras. De elektromotor haalt zijn energie uit een 52 kWh groot accupakket. De Q4 e-tron heeft een rijbereik van 341 kilometer en de Q4 sportback komt met 349 kilometer nog heel iets verder. Beide modellen mogen tot de 1.000 kilometer trekken en kunnen in 9 seconden naar de 100 km per uur sprinten. Heb je liever meer vermogen? Dan kun je ook kiezen voor de Q4 ‘40’ e-tron. Deze versie is achterwielaangedreven en bevat 204 pk en 410 Nm sterke elektromotor. De 40 e-trons hebben een grotere accupakket van 77 kWh, daarmee heeft de auto een rijbereik van 520 kilometer. Waar je qua kilometers wat meer kunt maken, is deze versie maar vijf seconden sneller. De 40 e-tron en 40 sportback e-tron sprinten in 8,5 seconden naar 100 kilometer/u. Het trekgewicht blijft hetzelfde. 

Topversie

De topversie van de nieuwe modellen is de Q4 ‘50’ e-tron Quattro. Deze versie heeft een vierwielaandrijving met twee elektromotoren. Een 204 pk sterke elektromotor achter een 100 pk sterke unit voor een systeemvermogen van 299 pk en 460 Nm. Deze versie sprint in 6,2 tellen van stilstand naar 100 kilometer/u. Er zit een accupakket van 77 kWh in, maar door de sterke elektromotoren komt de auto 488 kilometer ver, wat minder is dan de hierboven genoemde versie. De Sportback versie haalt 497 kilometer uit het accupakket. Deze versies kunnen net iets meer trekken dan de vorige, namelijk 1.200 kilo. De topsnelheid ligt op 180 km/u en de 35 en 40 e-trons redden het tot de 160 km/u. 

Design

Zowel de Q4 als de Q4 Sportback hebben veel weg van hun conceptuele voorgangers. De versies hebben over twee lagen verdeelde verlichting. De led-dagrijverlichting zit in de bovenste laag, de led-koplampen zitten er direct onder. Ook interessant: de Q4 Sportback e-tron heeft een achterspoiler die de achterruit in tweeën deelt. 

Bijzonderheden

De led-koplampen zijn standaard, de led-matrix-kijkers zijn optioneel. De matrix-units hebben een instelbare led-dagrijverlichting. Je kunt daarbij kiezen uit vier verschillende lichtsignaturen. Bij de duurdere koplampen krijg je ook een lichtstrip die de achterlichten met elkaar verbindt. De lichtmetaal is beschikbaar in de maten 19- tot 21-inch. 

Interieur

Het interieur van de Audi Q4 is vergelijkbaar met die van de Q7. De versies hebben een grote wielbasis en zijn behoorlijk ruim. De reguliere Q4 versie heeft een inhoud van 520 liter, de sportback-versie komt met 535 liter. Wanneer je de achterbank plat gooit krijgt de sportback versie 1.460 liter en de reguliere versie vanwege de minder aflopende daklijn 1.490 liter. Interessant om te weten is dat Audi meer dan andere automerken gebruik maakt van gerecyclede materialen. De stoelbekleding van de S line-versies bestaan voor uit ruim 80% gerecyclede petflessen. 

Optioneel levert Audi de versies op met een virtual cockpit, de SUV’s zijn leverbaar met een head-up display. Dit betekent dat de informatie voor de bestuurder wordt geprojecteerd. Zo’n 10 meter verderop de weg. Ook zijn er diverse infotainmentsystemen beschikbaar. De versie met de meeste mogelijkheden is 11,6 inch groot. 

S-line pakket

Versies met het S line-pakket krijgen een sportonderstel dat de elektrische SUV’s 1,5 centimeter dichter op het asfalt legt. Middels Audi Drive Select kun je standaard kiezen uit verschillende rijstijlen, optioneel is de progressieve stuurbekrachtiging. 

Prijzen 

De eerste exemplaren worden al in juni geleverd. De Audi Q4 35 e-tron (launch edition) krijgt een voorlopige vanafprijs van €48.295. De Audi Q4 40 e-tron (launch edition) moet minimaal €52.815 gaan opbrengen. De prijzen van de topversies volgen later.

Bron: Autoweek