Auto’s voor 98,3% gerecycled in Nederland

auto-recycling-nederland

In 2020 werden er 225.804 auto’s afgedankt in Nederland. Uit cijfers van het ARN blijkt dat 98,3% van het gewicht van de afgedankt auto’s in Nederland is gerecycled. 

Autorecycling in Nederland

Afgedankt auto’s komen via garagebedrijven terecht bij autodemontagebedrijven. De auto wordt gemeld voor demontage en vervolgens worden alle vloeistoffen uit de auto gehaald, zodat deze vervolgens kan worden gerecycled door gespecialiseerde bedrijven. Vaak zijn veel onderdelen van afgedankte auto’s nog goed bruikbaar, zoals de startmotor, versnellingsbak en koplampen. Deze onderdelen krijgen dan een tweede leven. Ook de accu uit elektrische auto’s vindt deels een nieuwe bestemming, maar het grotere deel wordt gerecycled. 

Na de demontage gaat het wrak naar een shredderbedrijf. Bij het shredderbedrijf wordt de auto tot kleine stukjes metaal- en restmateriaal verwerkt. De metalen worden gescheiden en teruggewonnen in de metaalindustrie. Het restmateriaal gaat voor verdere verwerking naar de post-shredderfabriek.

CO2-besparing

Door autorecycling is er maar liefst 214,63 kiloton aa CO2 bespaard in 2020. In 2019 was dat 198 kiloton. Sinds 2020 moet je een recyclingbijdrage van €35,- betalen per nieuwe auto. Dit jaar is dat bijgesteld naar €30. Het geldt sinds dit jaar ook voor geïmporteerde auto’s uit het buitenland die een Nederlands kenteken krijgen. 

Bron: Autoweek