Veelgestelde vragen over Financial Lease | Deel 1

meest-gestelde-vragen-financial-lease

We kennen in Nederland verschillende leasevormen. Financial Lease ZZP helpt ondernemers met Financial Lease. Zit jij met vragen omtrent financial lease? In deze blogpost behandelen we een aantal vragen. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via whatsapp, email of telefoon.

Aan welke belangrijke voorwaarden moet je voldoen?

Bij financial lease hoef je niet aan veel voorwaarden te voldoen. Het belangrijkste is dat je ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en dat je beschikt over een KvK-nummer. Daarnaast hanteren wij zeer soepele voorwaarden, zo kun je ook bij ons leasen als startende ondernemer, zonder dat je jaarcijfers moet laten zien. Een andere voorwaarde is dat jouw financiële situatie het wel toelaat. Je aanvraag wordt getoetst door verschillende banken die allemaal anders kijken naar jouw financiële situatie. Er wordt o.a. gekeken naar je BKR-registratie. Bij een eenmanszaak moet het bedrijf op naam staan van de eigenaar. Bij een B.V. wordt er gekeken naar de rechtspersoon. Uiteraard kijken wij naar de financiële mogelijkheden en ontvang je geheel vrijblijvend een passende offerte.

Wat zijn de voordelen van financial lease?

Bij financial lease financier je alleen de investeringswaarde van je auto. Daardoor blijft er werkkapitaal over waarmee je kunt blijven ondernemen. De auto of bedrijfswagen dienen als onderpand voor de financiering. Je behoudt je liquiditeit om te blijven ondernemen. Daarnaast heb je recht op terugvordering van de btw over de aanschafprijs en profiteer je van diverse fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek. Voor een vast maandbedrag ben jij economisch eigenaar van de auto.

Wat is het verschil tussen een btw en marge auto?

Wanneer je zakelijk een auto gaat leasen is het verstandig om te kiezen voor een btw auto. Wanneer een auto op naam heeft gestaan van een particulier is het een marge auto. De particulier heeft daarbij de btw voldaan en kan deze niet terug vragen aan de Belastingdienst. Je kunt als ondernemer een marge auto kopen, maar je kunt dan geen btw terugvragen aan de Belastingdienst. Wanneer je de auto verkoopt moet je echter wel de btw in rekening brengen aan de koper, vervolgens moet je deze btw weer afdragen aan de Belastingdienst. Je maakt in principe extra kosten. Wanneer je voor een marge auto kiest, dan kies je ervoor om de auto als ondernemer niet zakelijk te rijden. De auto behoort dan tot je privévermogen.

Het verschil met een btw auto is dat er nog geen btw is betaald. Jij moet de btw betalen en kunt deze deze dan vervolgens terugvragen aan de Belastingdienst. Je krijgt dan het volledige btw bedrag retour. Je maandelijkse leasebedrag is vrij van btw. 

Kan ik als startende ondernemer ook leasen?

Jazeker! Wij begrijpen dat jij als startende ondernemer vaak niet direct de financiële middelen hebt voor de aanschaf van een bedrijfsauto. Toch kan het zijn dat je deze wel nodig hebt om goede zaken te doen voor je onderneming. Bij ons kun je als startende ondernemer ook zonder jaarcijfers te laten zien een auto zakelijk leasen. Wij zien namelijk voldoende andere mogelijkheden om je kredietwaardigheid te toetsen. Bij financial lease voor startende ondernemers wordt er gekeken naar de bijdrage van de auto aan je omzet. Daarnaast wordt er gekeken naar wat er bekend is over je betaalgedrag. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van de financiering en de dekking van het onderpand. Voor veel ondernemers is het bijvoorbeeld het meest voordeligst om te kiezen voor occasion lease. Dat betekent dat je een gebruikte auto aanschaft met (veel) gereden kilometers. Als je kiest voor occasion lease bij ons dan kun je een jonge occasion leasen. Alle auto’s die wij op voorraad hebben zijn maximaal 7 jaar en hebben minder gereden dan 200.000 kilometer.

Kan ik mijn privé auto inruilen?

Ja, dat kan en dat is ook nog eens een verstandige keuze! Als je een eigen auto wilt inruilen verlaag je het te financieren bedrag waardoor je op een lager maandtermijn uitkomt. Je kunt er ook voor kiezen om de inruilwaarde uit te laten betalen naar je privé rekening of de inruilwaarde gebruiken om een aanbetaling voor je nieuwe auto te doen. Wanneer je voor een aanbetaling kiest, breng je privé vermogen in bij je onderneming. Het grote voordeel van de inruilwaarde gebruiken als aanbetaling is dat het gefinancierde vermogen van je nieuwe leaseauto aanzienlijk omlaag gaat. Je maandlasten worden hierdoor lager en ook de totale kredietvergoeding daalt aanzienlijk.

Kan ik mijn financial lease afkopen of eerder aflossen?

Ja, dat kan zeker! Je kunt kiezen voor versneld aflossen of om het leaseovereenkomst af te kopen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij je leasecontract wil beëindigen. Welke reden jij ook hebt, wij willen je graag tegemoet komen. Je kan je financial leasecontract afkopen door de opstaande termijnen in totaal te voldoen. Vergeet niet dat als je een slottermijn hebt ingesteld, je deze eventuele slotsom ook nog dient te betalen.

Meer informatie daarover vind je hier. Wil je jouw leasecontract afkopen? Neem dan contact met ons op!