Tips om efficiënt te rijden in de winter met een elektrische auto

elektrisch-rijden-in-de-winter

Een veelgestelde vraag: “Heeft het weer veel invloed op een elektrische auto”? Jazeker! In de winter heeft het weer invloed op het rijbereik van een elektrische auto. Waar moet je precies rekening mee houden en hoe kun je het effect van de kou beperken? In deze blogpost geven we daar antwoord op.

Elektrische auto komt minder ver in de winter?

In de winter heb je gemiddeld zo’n 10% minder bereik met je elektrische auto dan normaal. De ideale temperatuur voor een accu ligt rond de 21 graden. Daarboven of onder presteert een accu minder goed. Tijdens de winter kan een elektrische auto minder ver komen doordat het accupakket door de kou minder energie kan leveren. Dit komt mede door de verwarming die harder moet werken, ook de winterbanden hebben invloed op het rijbereik van je elektrische auto.

Tips om efficiënt te rijden in de winter

1. Voorwarmen

Verwarm je elektrische auto voor wanneer die aan de stekker ligt. Stel een vertrektijd in zodat je auto het interieur vanzelf voorverwarmd. Door dit te doen wanneer de auto aan de stekker ligt kun je de kachel laten draaien zonder dat je de accu gebruikt. Zo houd je meer energie over voor je rit. 

2. Stoelverwarming & stuurverwarming

Stoelverwarming is veel praktischer dan de hele auto verwarmen. Het warmt veel sneller op en het kost minder energie terwijl je lichaam direct wordt opgewarmd. Heerlijk tijdens de koude dagen! Daarnnaast beschikken veel auto's tegenwoordig over stuurverwarming. Zo ziet je er niet alleen warm bij, ook heb je geen last van koude handen, hoe fijn?

3. Zet je auto aan de lader

Als je jouw mobiel niet gebruikt, loopt de accu alsnog langzaam leeg. Bij een elektrische auto werkt dat net zo. Je hebt gelukkig de mogelijkheid om je auto thuis aan de stekker leggen, zodat je accu vol is wanneer jij je auto nodig hebt. In tegenstelling tot de accu van je mobiel, gaat de accu van een auto daardoor niet sneller stuk. Ook zijn elektrische auto’s zo gebouwd dat de accu niet overladen wordt. 

4. Automatische spiegels

Als het heel erg vriest buiten kun je het automatisch in- en uitklappen van je spiegels beter uitzetten zodat de motortjes die erin zitten niet kapot gaan. 

Lees ook: Maak je auto winterklaar!

Op zoek naar een elektrische auto?

Ben je op zoek naar een elektrische auto die jou in de winter warm van A naar B brengt? Op onze website vind je een ruim aanbod van elektrische auto’s. In combinatie met financial lease profiteer jij van diverse fiscale voordelen. Daarnaast betaal je voor een elektrische auto geen wegenbelasting en bpm. Ook profiteer je van een lagere bijtelling t/m 2024.

Aanbod elektrische auto’s  Informatie over elektrisch rijden

Lees ook: Alles wat je moet weten over de autobelastingen in 2021