Elektrisch rijden in je lease auto

Elektrisch rijden

Elektrisch rijden wordt in Nederland steeds populairder. Niet alleen onder particulieren, maar ook onder ondernemers. Er komen steeds meer nieuwe elektrische auto's op de markt en daarentegen verdwijnen steeds meer bezwaren. Particulieren die een elektrische auto willen kopen of leasen kunnen in aanmerking komen voor subsidie. Als ondernemer heb je geen recht op subsidie maar kun je wel profiteren van een lage bijtelling en enkele andere fiscale voordelen, naast de diverse belastingvoordelen die het elektrisch rijden ook al met zich meebrengt. Alles over elektrisch rijden vind je op deze pagina. 

De belastingvoordelen van elektrisch rijden

Geen wegenbelasting

Voor een brandstofauto of hybride betaal je wegenbelasting. Voor een elektrische auto betaal je voorlopig geen wegenbelasting. Het verschilt per auto hoeveel je moet betalen aan wegenbelasting. Dat hangt af van het gewicht van je auto, het type brandstof, hoeveel Co2 je auto uitsoot en in welke provincie je woont. 

elektrisch rijden

 

Geen BPM

Normaal gesproken betaal je BPM voor een personenauto, motor of bedrijfswagen. Tevens ook bij importauto's. Het bedrag dat je dient te betalen is afhankelijk van het voertuig en het tarief van de bpm. Het tarief van een personenauto is afhankelijk van de Co2-uitstoot van je auto. Voor ee bestelbus of motor is het bpm-tarief een percentage van de netto catalogusprijs. 

Lagere bijtelling voor auto van de zaak

De bijtelling voor een elektrische auto is een stuk lager dan de standaard bijtelling van 22% voor een gewone personenauto. Elektrische auto's van 2020 hebben een bijtelling van 8% over de eerste €45.000. Over het bedrag daarover betaal je 22% bijtelling. Heb of wil je een lease auto van de zaak? Dan betaal je voor een elektrische auto een lagere bijtelling voor 5 jaar.


Financial Lease een elektrische lease auto

Als ondernemer kun je een elektrische auto financieren met financial lease. Het voordeel van een elektrische auto op de zaak financieren is dat je kunt profiteren van fiscale voordelen.

De voordelen op een rij:

  • Je bent direct economisch eigenaar, na je contract ben je ook juridisch eigenaar
  • Je betaalt een vast bedrag aan rente- en aflossing in de maand
  • Je profiteert van fiscale voordelen zoals rente- en investeringsaftrek
  • Je kunt de BTW over de aanschafprijs terugvorderen bij de Belastingdienst
  • Je bepaalt zelf de looptijd van je leasecontract en slottermijn
  • Leasen is mogelijk voor startende ondernemers
  • Onbeperkt rijden!
  • Tot 2026 kun je nog profiteren van lagere bijtelling, vrijstelling wegenbelasting en vrijstelling bpm.