Subsidie in 2021 voor ondernemers bij aanschaf elektrische bestelauto

transporter2

Eerder was er al subsidie voor particulieren op elektrische personenauto’s, vanaf 2021 kunnen ook ondernemers aanschafsubsidie krijgen voor een volledig elektrische bestelauto. De overheid wil met name de kleinere ondernemers stimuleren om op elektrische bedrijfswagens over te stappen.  

Er komen steeds meer elektrische bedrijfswagens op de markt. Goed voor het milieu, maar minder voor de portemonnee. Investeren in een elektrische bedrijfswagen is nog altijd fors ten opzichte van een vergelijkbare bestelwagen met dieselmotor.

Lees ook: Een Mercedes-Benz bedrijfswagen leasen voor je onderneming

De subsidie geldt zowel bij de koop als lease van een volledig elektrische bedrijfsbus. De aanschafsubsidie zal 10% van de nieuwprijs van de bestelauto bedragen, met een maximum van €5.000. Een fijn steuntje in de rug. Om in aanmerking te komen voor de subsidie is als voorwaarde gesteld dat de elektrische auto een actieradius moet hebben van minstens 100 kilometer.

Er is voor deze subsidie €185 miljoen door de overheid aan de kant gezet. Zolang er geld in het potje zit kan er subsidie worden aangevraagd. Elk jaar wordt de subsidiepot aangevuld, maar elk jaar zal het bedrag lager worden. De regeling zal t/m 2025 van kracht zijn.

Bedrijven kunnen een beperkt aantal bestelauto’s met deze subsidie aanschaffen. Als de auto binnen drie jaar verkocht worden, moet een deel van de subsidie worden terugbetaald.

Lees ook: De voordelen van elektrisch rijden

Subsidie voor particulieren

De subsidie voor particulieren was al eerder in het leven geroepen. Particulieren konden bij de aanschaf van een elektrische auto aanspraak maken op subsidie. €4.000 euro subsidie voor een nieuwe auto en €2.000 voor een tweedehands auto. In 2021 zal de subsidiepot iets kleiner zijn dan het afgelopen jaar. Er wordt €22 miljoen beschikbaar gesteld voor 2021.

Financiële voordelen voor ondernemers

Ondernemers die een elektrische bestelbus willen aanschaffen kunnen ook gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek om de kosten verder te drukken. In combinatie met financial lease zijn ondernemers nog voordeliger uit.

Het leasen van een bedrijfswagen levert de ondernemer extra voordelen op zoals: rente- en investeringsaftrek, btw terugvorderen bij de Belastingdienst en onbeperkt rijden tegen een vast leasebedrag per maand.

Als ondernemer ben je economisch eigenaar van de auto en na het aflossen van het contract ook juridisch eigenaar. Het mooie is dat je als ondernemer je liquiditeit behoud, zodat je kunt blijven investeren in andere belangrijke zaken om te kunnen blijven ondernemen.

Lease aanbod Financial Lease berekenen