Alle voor- en nadelen van een hybride auto

| Geschreven door Maureen
hybride-auto-isaac-quesada-euti-pzskzo-unsplash

Hybride auto’s

Ben jij al bekend met de hybride auto? Dit is een auto die elektromotor met accu bevat, maar ook een verbrandingsmotor heeft. Zo bestaan er hybride auto’s met een diesel of benzinemotor. Vind je een elektrische auto net een stap te ver en een diesel of benzine auto niet zuinig genoeg? Kies dan voor een hybride!

Hybride of plug-in hybride?

Wanneer je op zoekt gaat naar een hybride auto zul je diverse soorten tegenkomen. De meeste hybride auto’s zijn uitgerust met een benzinemotor die samenwerkt met een elektromotor, maar je hebt ook modellen met een dieselmotor en elektromotor. Daarnaast kun je kiezen uit de hybride, mild-hybride en plug-in hybride.

De standaard hybride auto is voorzien van een compact batterij en een kleine elektromotor. De accu kan bij dit model niet zelf worden opgeladen, dit doet de auto namelijk zelf. De hybride auto laat zich op via remenergie. De auto kan tijdens het afremmen en uitrollen, remenergie terugwinnen.

Met een plug-in hybride kan de accu worden opgeladen via het stopcontact of een laadpaal. Het batterijpakket van deze modellen zijn wat groter dan de normale hybride auto’s. Ook zijn deze auto’s meestal voorzien van een sterkere elektromotor. Met de plug-in hybride kan de auto voor een gedeelte volledig elektrisch rijden. Vaak is dit een afstand van 25 á 50 kilometer.

Een plug-in hybride die elektrisch rijdt is net zo stil als een volledig elektrische auto en verbruikt daarnaast geen brandstof. Hierdoor kan je schoner en goedkoper rijden. Bij lange ritten zal de auto wanneer de accu bijna leeg is vanzelf overschakelen op de verbrandingsmotor. Je rijdt dan weer als een standaard hybride, totdat de auto weer volledig is opgeladen.

De voordelen op een rij!

Milieuvriendelijk en financiële voordelen

Het grootste voordeel dat een hybride auto heeft is het relatief lage brandstofverbruik. Hybride auto’s zijn daarmee een stuk milieuvriendelijker dan brandstof auto’s. Door de verminderde uitstoot van deze auto’s kan je profiteren van financiële voordelen, zoals een lager verbruik.

Hybride auto’s hebben meestal een automatische versnellingsbak

Het voordeel van een hybride auto met een automatische versnellingsbak is dat de auto zelf de juiste versnelling kiest en je daardoor zo min mogelijk brandstof verbruikt. Tevens maakt het filerijden een stuk aangenamer.

Lage wegenbelasting tot eind 2020!

Tot eind 2020 kan je profiteren van lage wegenbelasting bij de aanschaf van een nieuwe of tweedehands plug-in hybride auto. Als voorwaarde is wel gesteld dat de auto op papier minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoot.

De hybride auto of de plug-in hybride zijn een goed alternatief voor een brandstof of elektrische auto. Ze zijn goed voor het milieu en daarmee voor de gezondheid van de mens. Brandstof wordt omgezet in stroom waardoor je vervolgens een kwart van de tijd elektrisch rijdt op basis van je remenergie.

Nadelen

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Er zitten veel voordelen aan een hybride auto en bezorgen de bestuurder in praktijk weinig werk, maar natuurlijk zitten er ook nadelen aan het gebruiken van een hybride auto.

Trekkracht

Hybride auto’s zijn vaak zwaarder en minder sportief. Ook het trekgewicht is beperkt en daardoor zijn ze niet geschikt voor het trekken van een aanhangwagen of caravan. Toch mogen steeds meer hybride auto’s een caravan of aanhanger trekken, vaak gaat het dan om een hybride SUV. Het is raadzaam om hier naar te vragen bij het autobedrijf.

Rijden op de snelweg

Hybride auto’s kunnen zich opladen via remenergie, maar wanneer je met je hybride auto op de snelweg zit gaat dat moeilijk. De auto kan dan geen energie terugwinnen en heeft vervolgens veel brandstof nodig om hogere snelheden aan te houden. Daarentegen is de hybride wel ideaal als stadsauto, het verbruik loopt dan minder snel op dan dat van een normale auto.

Opladen van een plug-in hybride

Om maximaal van je plug-in hybride auto te profiteren, moet de auto regelmatig worden opgeladen. Hiervoor heb je een stopcontact of laadpaal nodig. Wanneer deze bezet is zul je verder moeten zoeken. Soms kan het ook zijn dat je ervoor moet betalen of dat je een extra parkeervergunning moet hebben.

Onderhoud van een hybride auto

Elke auto heeft onderhoud nodig. Ook een nieuwe of tweedehands hybride. De onderhoudsintervallen verschillen per model, maar wijken op zich niet sterk af van brandstofauto’s. Rijd je meer elektrisch ook dan is het verstandig om regelmatig de motorolie te laten verversen.

Onderhoud aan het hybridesysteem moet worden uitgevoerd door een specialist. Bij een tweedehands hybride is het verstandig om rekening te houden met onverwachte kosten aan de accu.

Hybride occasions

Wanneer is een nieuwe hybride of hybride occasion de oplossing voor jou? Rijd je veel lange afstanden of beschik je niet over een laadpunt in de buurt dan is de auto wellicht een stuk minder interessant. Is dat geen probleem en heb je de auto vooral nodig voor korte ritten en wil je het milieu een handje helpen? Met een hybride rijd je niet alleen schoner, maar ook een stuk goedkoper! De keuze is aan jou!

Hybride auto financial lease

Bij Financial Lease ZZP kan je een hybride auto zakelijk leasen. Een hybride auto met financial lease levert je extra fiscale voordelen op, daarnaast rij je een stuk zuiniger en ben je beter voor het milieu. Je bent tevens direct economisch eigenaar van je hybride auto!