Hoe kies je de juiste lease auto?

| Geschreven door Maureen
lease-auto-uitzoeken

Hoe kies je de juiste financial lease auto? Om een geschikte auto te vinden die bij je past, zijn er vijf vragen die je jezelf kunt stellen. In deze blogpost gaan we daar verder op in, zodat jij straks voor de juiste lease auto kiest.

Hoe kies je de juiste auto? Stel jezelf deze vragen:

1. Welke leasevorm past het beste bij jou?

Er bestaan verschillende leasevormen, maar welke is het meest geschikt voor jou? Wil je privé of zakelijk leasen? Als particulier heb je vrijwel maar één optie en dat is private lease. Als ondernemer kun je kiezen voor financial lease of operational lease. De vraag is: wil jij de touwtjes zelf in handen houden of wil je liever volledig ontzorgd worden?

2. Waar gebruik je de auto precies voor?

Woon-werkverkeer, korte afstanden of lange afstanden, waarvoor wil jij de auto gaan gebruiken? Voor privégebruik of puur voor zakelijke doeleinden? Een combinatie van alles is ook mogelijk. Je kunt zelfs met de lease auto op vakantie. In de volgende alinea vind je daar meer informatie over.

3. Hoeveel kilometer denk je per jaar te rijden?

Hoeveel kilometer per jaar denk je te gaan rijden? Gebruik je de lease auto alleen of grotendeels voor zakelijke doeleinden of maak je er ook in je privétijd gebruik van? En wil je ook met je leaseauto op vakantie? Houd met deze vragen in je achterhoofd rekening bij het kiezen van de juiste kilometerbundel. Bij financial lease kun je onbeperkt rijden, maar moet je wel rekening houden met bijtelling. Je krijgt te maken met bijtelling wanneer je meer dan 500 kilometer privé rijdt in je zakelijke lease auto. Gebruik je de auto puur zakelijk, dan kun je een kilometerverklaring inleveren, waardoor je geen bijtelling hoeft te betalen. Meer weten daarover?

Meer over bijtelling

4. Aan welke eisen moet jouw auto voldoen?

Wil je een gloednieuwe auto of voldoet een tweedehands occasion ook? Je beschikbare budget speelt daarin natuurlijk een aanzienlijke rol. Hoeveel geld ben je bereidt uit te geven aan een nieuwe lease auto? Welke opties en accessoires vind jij belangrijk en mogen in je nieuwe auto niet ontbreken? Moet er een navigatiesysteem in de auto zitten, wil je een carkit en heb je parkeersensoren nodig? Maak een lijstje van alle opties en accessoires die jij belangrijk vindt. Ga vervolgens kijken en vergelijken, je kunt filters instellen om de meest geschikte auto uit het grote aanbod te filteren. 

5. Welke extra kosten komen er nog bij?

Naast de leasekosten die verschillen per leasevorm komen er vaak ook nog extra kosten bij waar je rekening mee moet houden. Bij private lease is bijna alles inbegrepen. Bij financial lease moet je er rekening mee houden dat je zelf verantwoordelijk bent voor het afsluiten van je autoverzekering, wegenbelasting, reparatie- en onderhoud. De brandstofkosten zijn bij alle leasevormen voor eigen rekening, dus dat komt ook nog bovenop je maandbedrag.

Hetzelfde geldt ook voor een bezoekje aan de wasstraat, verkeersboetes en meer kilometers. Overigens heb je geen ‘meer’ kilometerkosten bij financial lease, omdat je met financial lease onbeperkt kunt rijden en niet vastzit aan een kilometerbundel.  Daarnaast heb je altijd te maken met eigen bijdrage bij schade en als de schade te verwijten is aan nalatig gedrag vallen de kosten nog hoger voor je uit.