Financial lease en een huis kopen

| Geschreven door Maureen
financial-lease-en-huis-kopen

Je wilt op korte termijn graag een huis kopen, maar je staat ook op het punt om een lease auto aan te schaffen, omdat je die investering nodig hebt om naar de klanten te reizen. De vraag is: kun je met een financial lease contract, ook nog een huis kopen? Heeft financial lease negatieve gevolgen voor de hypotheek? Wij leggen je het één en ander graag uit!

Leasen is lenen

Een - nieuwe - auto is een flinke investering, die je in één keer moet betalen, tenzij je kiest voor financial lease. Met financial lease houd je financiële ruimte over om te groeien met je bedrijf. Door te kiezen voor een financial lease auto, profiteer je direct van fiscale voordelen, terwijl je de auto per maand afbetaald. Alleen bij een lease auto krijg je wel te maken met een lening en elke lening boven de €250 wordt vastgelegd in een BKR registratie

Lease auto

Een financial lease auto levert jou als ondernemer leuke voordelen op! Je wordt direct economisch eigenaar van de auto. De kredietverstrekker blijft eigenaar van de auto totdat jij de gehele lening hebt afbetaald, inclusief rente en slottermijn. Tot die tijd sta je dus bkr-geregistreerd. Aan het einde van je leasecontract wordt je naast economisch eigenaar dus ook juridisch eigenaar. Je kunt blijven rijden, de auto verkopen of inruilen op een nieuwe (lease) auto. In de tussentijd profiteer je van de fiscale voordelen van financial lease.

Een huis kopen met BKR registratie?

Als je een bkr-registratie hebt heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Wil je binnenkort een hypotheek afsluiten? Dan zal de hypotheekverstrekker je bkr-registratie raadplegen om te kijken of je nog andere leningen hebt lopen. Als je andere leningen hebt lopen, zullen die bedragen in mindering worden gebracht op je hypotheek. Je kunt dan een minder hoge hypotheek krijgen. De hypotheekverstrekker voorkomt daarmee dat jij in financiële problemen komt en geeft hen meer zekerheid dat jij je lasten op tijd betaald.

Eerst een huis kopen en dan een auto leasen?

Je wilt een huis kopen en/of verbouwen, maar je wilt ook een lease auto. Is het dan wellicht slimmer om eerst een huis te kopen en dan een lease auto te financieren? Eerlijk gezegd: Nee. Het voordeel van eerst een huis kopen en daarna de auto, is dat je geen last hebt van een lening en op die manier de maximale hypotheek kunt krijgen. Nadeel is daarentegen dat je met een maximale hypotheek en je leaseovereenkomst komt te zitten. Dat is heel veel geld en een enorm risico. Dat kan jou veel financiële stress opleveren, terwijl zowel jij als de hypotheekverstrekker er niets aan heeft als jij je financiele verplichtingen niet kunt nakomen.

Lease auto als onderpand

De lease auto blijft tevens het onderpand van je financiering, als jij jouw maandelijkse verplichting niet nakomt, kan je lease auto worden ingevorderd en krijg je ook nog eens een fikse boete wegens contractbreuk. Je kunt dus beter een auto kopen of akkoord gaan met minder hypotheek. Dat betekent waarschijnlijk ook dat je concessies moet doen tijdens de zoektoch naar een woning.