Als zzp’er meewegen met de inflatie

| Geschreven door Maureen
freelancer-zzper-tarief

Met een flinke inflatie stijging van 5,7% heb je als loonwerker het geluk dat je loon volgens de cao gecompenseerd dient te worden voor de hoge inflatie. Als zzp’er werkt dat natuurlijk anders en ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je inkomsten op peil blijven. Meebewegen is voor jou als zzp’er een must en heb je alleen jezelf ermee.

Wat kun je doen als zzp’er?

Als je producten of diensten inkoopt doe je er verstandig aan om je tarief te verhogen. Je kunt eventueel in kleine stapjes verhogen, maar het beste is om ze één keer door te voeren dan dat je klant telkens aan een nieuwe verhoging moet wennen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je duidelijk je prijsverhoging communiceert naar je klanten toe. 

Je nieuwe tarief bepalen

Je kunt je nieuwe tarief bepalen aan de hand van je doelstellingen en deze naast je huidige tarief leggen, maar het kan ook makkelijker! Als jij je tarief alleen wil aanpassen op basis van de inflatie kun je de prijsindex van het CBS gebruiken. Je kunt kiezen uit verschillende indexen zoals de consumentenprijsindex, dienstenprijsindex, indexcijfers cao-lonen en de producten prijsindex. Per index heeft het CBS al de prijsverloop in kaart gebracht. Het enige wat je hoeft te doen is de percentages toepassen op jouw tarief. 

Vaste klanten tegemoet komen

Als je bang bent dat je door de nieuwe prijsstijging klanten verliest, kun je er altijd nog voor kiezen om je vaste klanten korting te geven. Voor eventueel nieuwe klanten kun je ook een kortingsactie introduceren om ze toch enigszins iets tegemoet te komen. Uiteraard moet dat verder niet ten koste gaan van jezelf. Het is oké om je tarief te verhogen, je bent niemand een uitleg verschuldigd. 

Als zzp'er meebewegen met de tijd

Ben je op zoek naar een nieuwe bedrijfsauto? Kijk dan eens naar een elektrische auto! Elektrisch rijden is de toekomst. Veel automerken hebben laten weten vanaf 2025 alleen nog maar elekrische auto's te produceren. Elektrische auto's brengen daarnaast leuke voordelen met zich mee. Zo profiteer je tot 2016 van lage bijtelling en hoef je geen BPM en wegenbelasting te betalen. 

Beweeg jij als zzp’er ook mee?