Financial Lease Prive of Zakelijk auto aanschaffen?

Privé of zakelijk een auto leasen?

Je kent vast veel mensen die, privé of zakelijk, een auto leasen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen private lease en zakelijke lease? En welke is het meest geschikt voor jou?

Auto van de zaak of toch maar een privé auto?

Als ZZP’er kun je kiezen om de auto op de zaak te boeken, maar je kunt de auto ook als privé eigendom houden. Allebei heeft het zijn voor- en nadelen. Verschillende aspecten zoals fiscale waarde, het aantal gereden kilometers privé of zakelijk, bijtellingscategorie en inkomstenbelasting spelen een rol in je keuze. Het is zaak om hier een goede en weloverwogen beslissing in te nemen in samenspraak met je boekhouder. Hij kent jouw situatie en de gevolgen van de keuze het beste. Eenmaal gekozen voor privé, kun je de zaak niet meer terug draaien.

Zakelijk leasen en bijtelling

Wanneer je jouw auto zakelijk boekt, geeft dat verschillende fiscale voordelen. Alle kosten van je auto betaal je dan vanuit de bruto winst van je onderneming. Bij deze kosten kun je denken aan rentekosten, afschrijvingskosten, onderhoudskosten, verzekering, houderschapsbelasting en alle andere kosten die toe te schrijven zijn aan je auto. Deze kosten zijn aftrekposten voor de inkomstenbelasting. Daarnaast vorder je over de aanschaf en onderhoudskosten de betaalde btw terug. Dit is ook nog eens een voordeel van 21%. Als compensatie voor al deze voordelen, moet je bijtelling betalen over de fiscale waarde van je auto.

Indien je meer dan 500km per jaar je zakelijke auto privé gebruikt, moet je bijtelling betalen over de fiscale waarde van je lease auto. Dit is een correctie die de Belastingdienst je oplegt voor de fiscale voordelen van je financial lease. Is de bijtelling veel? Ja, het is op jaarbasis wel een behoorlijk bedrag. Moet je de auto dan maar niet op de zaak zetten? Nee, dat is erg kort door de bocht! Gezien het feit dat je nooit méér bijtelling kunt betalen dan de daadwerkelijke autokosten per jaar, ben je met het zakelijk boeken van je autokosten altijd 21% voordeliger uit. Rijd je relatief weinig zakelijk en voornamelijk privé? Dan is het vaak heel interessant om de autokosten zakelijk te boeken.

Lees hier meer over de bijtelling bij financial lease

Gevolgen voor de winst van je onderneming

Zakelijke lease auto: 
Alle kosten van je auto gaan ten laste van je bedrijfsresultaat, je betaalt daardoor dus minder inkomstenbelasting. Deze corrigeer je deels weer door bijtelling te betalen. De praktijk wijst uit dat naarmate er meer privékilometers gereden worden, een auto van de zaak voordeliger wordt.

Privé lease auto:
Alle kosten die verband houden met je lease auto betaal je privé, hierover heb je dus al inkomstenbelasting betaald. Voor alle zakelijke kilometers mag je dan 19 cent per kilometer (belastingvrij) uit je onderneming halen. Jouw belastbaar inkomen gaat hiermee omlaag, waardoor je dus minder betaalt aan inkomstenbelasting. Wanneer je autokosten onder de 19 cent per kilometer liggen en je grotendeels zakelijk rijdt, is dit een fiscaal aantrekkelijke optie.Je doet er wel verstandig aan om een sluitende kilometer registratie bij te houden, zodat je kunt aantonen dat er voor minimaal 10% aan privé kilometers wordt gereden. De fiscus zal anders je auto alsnog voor een zakelijke auto aanzien.

Wanneer je ervoor kiest om je auto als privé auto te rijden, kun je geen btw terug vorderen van de aanschafwaarde. Wel kun je btw terugvragen op de onderhoudskosten en gebruikskosten voor het deel dat de lease auto zakelijk gebruikt wordt. Deze bereken je aan de hand van het percentage tussen zakelijke kilometers ten opzichte van de totaal gereden kilometers die je vanuit een sluitende rittenregistratie aannemelijk kunt maken.

Omslagpunt voor privé of zakelijke auto

Met bovenstaande informatie kun je nagaan dat het niet zo eenvoudig is om een omslagpunt te berekenen. Dit is per auto, inkomen en verhouding tussen zakelijke en privé kilometers verschillend. Voor een goed advies kun je daarom ook het beste terecht bij je accountant, want hij of zij kent jouw situatie het beste.

bedrijfswagen-leasen

Bedrijfswagen leasen

Aanbod bedrijfswagens

Een bedrijfswagen leasen en dat voor het allerlaagste leasetarief? Ons aanbod met financial lease bedrijfswagens bestaat uit nieuwe bedrijfsauto’s en jonge occasions voor ZZP’ers, het MKB en zelfstandig ondernemers! Bekijk hier onze voorraad.

Lease aanbod bedrijfswagens