Financial Lease Prive of Zakelijk auto aanschaffen?

Privé of zakelijk een auto leasen?

U kent vast veel mensen die, privé of zakelijk, een auto leasen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen private lease en zakelijke lease? En welke is het meest geschikt voor u?

Auto van de zaak of toch maar een privé auto?

Als ZZP’er kunt u kiezen om de auto op de zaak te boeken, maar u kunt de auto ook als privé eigendom houden. Allebei heeft het zijn voor- en nadelen. Verschillende aspecten zoals fiscale waarde, het aantal gereden kilometers privé of zakelijk, bijtellingscategorie en inkomstenbelasting spelen een rol in uw keuze. Het is zaak om hier een goede en weloverwogen beslissing in te nemen in samenspraak met uw boekhouder. Hij kent uw situatie en de gevolgen van uw keuze het beste. Eenmaal gekozen voor privé, kunt u de zaak niet meer terug draaien.

Zakelijk leasen en bijtelling

Wanneer u uw auto zakelijk boekt, geeft dat u verschillende fiscale voordelen. Alle kosten van uw auto betaalt u dan vanuit de bruto winst van uw onderneming. Bij deze kosten kunt u denken aan rentekosten, afschrijvingskosten, onderhoudskosten, verzekering, houderschapsbelasting en alle andere kosten die toe te schrijven zijn aan uw auto. Deze kosten zijn aftrekposten voor uw inkomstenbelasting. Daarnaast vordert u over de aanschaf en onderhoudskosten de betaalde btw terug. Dit is ook nog eens een voordeel van 21%. Als compensatie voor al deze voordelen, moet u bijtelling betalen over de fiscale waarde van uw auto.

Indien u meer dan 500km per jaar uw zakelijke auto privé gebruikt, moet u bijtelling betalen over de fiscale waarde van uw lease auto. Dit is een correctie die de Belastingdienst u oplegt voor de fiscale voordelen van uw financial lease. Is de bijtelling veel? Ja, het is op jaarbasis wel een behoorlijk bedrag. Moet u de auto dan maar niet op de zaak zetten? Nee, dat is erg kort door de bocht! Gezien het feit dat u nooit méér bijtelling kunt betalen dan de daadwerkelijke autokosten per jaar, bent u met het zakelijk boeken van uw autokosten altijd 21% voordeliger uit. Rijdt u relatief weinig zakelijk en voornamelijk privé? Dan is het vaak heel interessant om de autokosten zakelijk te boeken.

Lees hier meer over de bijtelling bij financial lease

Gevolgen voor de winst van uw onderneming

Zakelijke lease auto: 
Alle kosten van uw auto gaan ten laste van uw bedrijfsresultaat, u betaalt daardoor dus minder inkomstenbelasting. Deze corrigeert u deels weer door bijtelling te betalen. De praktijk wijst uit dat naarmate er meer privékilometers gereden worden, een auto van de zaak voordeliger wordt.

Privé lease auto:
Alle kosten die verband houden met uw lease auto betaalt u privé, hierover heeft u dus al inkomstenbelasting betaald. Voor alle zakelijke kilometers mag u dan 19 cent per kilometer (belastingvrij) uit uw onderneming halen. Uw belastbaar inkomen gaat hiermee omlaag, waardoor u dus minder betaalt aan inkomstenbelasting. Wanneer uw autokosten onder de 19 cent per kilometer liggen en u grotendeels zakelijk rijdt, is dit een fiscaal aantrekkelijke optie. U doet er wel verstandig aan om een sluitende kilometer registratie bij te houden, zodat u kunt aantonen dat er voor minimaal 10% aan privé kilometers wordt gereden. De fiscus zal anders uw auto alsnog voor een zakelijke auto aanzien.

Wanneer u ervoor kiest om uw auto als privé auto te rijden, kunt u geen btw terug vorderen van de aanschafwaarde. Wel kunt u btw terugvragen op de onderhoudskosten en gebruikskosten voor het deel dat de lease auto zakelijk gebruikt wordt. Deze berekent u aan de hand van het percentage tussen zakelijke kilometers ten opzichte van de totaal gereden kilometers die u vanuit een sluitende rittenregistratie aannemelijk kunt maken.

Omslagpunt voor privé of zakelijke auto

Met bovenstaande informatie kunt u nagaan dat het niet zo eenvoudig is om een omslagpunt te berekenen. Dit is per auto, inkomen en verhouding tussen zakelijke en privé kilometers verschillend. Voor een goed advies kunt u daarom ook het beste terecht bij uw accountant, want hij of zij kent uw situatie het beste.

auto-leasen

Auto leasen

Aanbod financial lease auto's

Met een financial lease auto kunt u bij ons zeer voordelig een auto leasen. Bekijk het aanbod met personenauto's op deze website. Wij hanteren de goedkoopste financial lease tarieven! Bereken daarom direct uw leaseprijs en vraag vrijblijvend een autolease offerte aan.

Lease aanbod personenauto's

bedrijfswagen-leasen

Bedrijfswagen leasen

Aanbod financial lease bedrijfswagens

Bedrijfswagen leasen en dat voor het laagste leasetarief? Ons aanbod met financial lease bedrijfswagens bestaat uit nieuwe bedrijfsauto's en jonge occasions voor ZZP'ers, zelfstandig ondernemers en MKB bedrijven! Bekijk hier onze voorraad.

Lease aanbod bedrijfswagens